Borstvoeding: wat te doen als je baby je tepel niet pakt?

Pakt je baby je tepel nog niet maar wil je wel jouw borstvoeding geven? Om de kans zo groot mogelijk te houden dat jouw baby op een later tijdstip wel bij jou gaat drinken zijn er verschillende manieren om je baby jouw melk te geven. Een flesje wordt afgeraden omdat je baby gewend kan raken aan het gemak ervan. Goede alternatieven om jouw afgekolfde melk te geven zijn het voeden via een cupje, via finger-feeding of via finger-feeding met slangetje.

Colostrum: zeer waardevol

Wanneer je net bevallen bent produceren je borsten een geelachtige melk vol afweerstoffen: de colostrum. Het is heel waardevol je baby deze melk te geven. Er zitten namelijk veel mineralen, eiwitten en vitaminen in die je baby beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen. Ook later wanneer je melk een meer wittige kleur krijgt, is borstvoeding de beste voeding voor je baby. Maar wat te doen als je baby je tepel niet pakt omdat hij bijvoorbeeld te vroeg geboren is of omdat jij nog niet zoveel melk produceert, omdat je bijvoorbeeld veel bloed bent verloren tijdens je bevalling?

Kolven

Er zijn veel verschillende manieren waarop je je baby kunt stimuleren bij je te gaan drinken. Allereerst zul je de melk moeten gaan kolven en de melk vervolgens op een van de onderstaande manieren aan je baby geven. Lig je in het ziekenhuis dan kan je gebruik maken van de volautomatische borstkolf Symfonie van Medela die in de meeste ziekenhuizen aanwezig is. Ook kan je deze tijdens je kraamtijd huren van de kraamzorgwinkel bij jou in de buurt. Op de site van Medela kan je de verhuuradressen vinden. Wil je na je kraamtijd deze kolf aanschaffen, dan is dat helaas niet mogelijk. De kolf is alleen beschikbaar voor ziekenhuizen en verhuur. Erg jammer want het is echt de Rolls Roys onder de borstkolven.

Waarom liever niet via de fles?

Wanneer je je melk afgekolfd hebt, wil je deze natuurlijk meteen aan je baby geven. De meest logische manier lijkt misschien via een flesje, dit is echter niet aan te raden. Je baby kan namelijk teveel gewend raken aan het gemak van een flesje dat hij later niet meer wil werken voor zijn melk aan de borst. Een flesje is namelijk gemakkelijker drinken voor een baby. Kies je hier toch voor, bijvoorbeeld wanneer de andere manieren teveel van je gaan vergen, kies dan voor de Breastflow. Deze fles lijkt op de borst, de baby moet flink zuigen om de melk eruit te krijgen.

Drinken via een cupje

Een manier om je baby te activeren om zelf te zorgen dat hij melk binnenkrijgt is via het cupje. Een cupje is een klein maatbekertje. Voeden via het cupje gaat als volgt:
  • Zet je baby rechtop tegen je arm. Soms is het handig dit met z'n tweeën te doen, waarbij de een de baby vasthoudt en de ander de baby voedt.
  • Zet het cupje op de onderlip van je baby en kantel het cupje totdat de melk het lipje raakt. Giet de melk niet naar binnen!
  • Laat je baby de melk met z'n tongetje oplikken. Net zoals een katje melk drinkt.

Finger-feeding

Een andere manier is via finger-feeding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een spuitje. Voeden via finger-feeding gaat als volgt:
  • Ga met opgetrokken knieën op bed of op de bank zitten. Leg je baby op je knieën.
  • Breng een vinger (met nagel naar beneden) die qua dikte overeenkomst met de tepel in het mondje van je baby.
  • Zorg dat de punt van je vinger op het zachte gedeelte achterin het mondje ligt. Wanneer je je vinger beweegt stimuleer je de zuigreflex van de baby.
  • Breng het spuitje naast je vinger een paar millimeter in het mondje van je baby.
  • Wanneer je baby zuigt, spuit dan een beetje melk in het mondje. Stop wanneer je baby stopt met zuigen en laat hem zo het tempo bepalen.

Finger-feeding met slangetje

Een variatie op finger-feeding is het finger-feeding met slangetje. Hierbij bevestig je een dun sondeslangetje aan je vinger met luiertape. Het uiteinde laat je hangen in een flesje. Vervolgens laat je je baby zuigen. Wanneer het een lang slangetje is doet de melk er langer over om in het mondje te komen. Zuig daarom eerst de melk door het slangetje heen voordat je je vinger in het mondje doet. Wil je dat je baby meer moeite moet doen om te zuigen houdt dan het flesje omhoog. Wil je het hem gemakkelijker maken, houdt het flesje dan omlaag.

Huid op huid

Natuurlijk wil je het allerliefste dat je baby bij jou drinkt. Ontspanning is hierbij heel belangrijk. Forceer niets en probeer positief te blijven als het (nog) niet lukt. Het wil nog wel eens helpen om je baby lekker bloot op je eigen blote buik te leggen, net zoals na de bevalling. Een reflex van de baby is dan op zoek te gaan naar de tepel. Daarom is het ook zo belangrijk dat de baby na de bevalling op je buik gelegd wordt. Wanneer je dit elke dag probeert heb je kans dat je baby op een dag je tepel ontdekt. Daarnaast is het huidcontact voor beide een positieve, ontspannen ervaring.

Voeden met tepelhoedjes

Als laatste redmiddel zijn er de tepelhoedjes. Lactatiedeskundigen zijn hier geen fan van. Toch kan het bij sommige baby's wel degelijk helpen doordat ze meer in hun mondje voelen. Om je baby extra te stimuleren kan je met een spuitje wat gekolfde melk in het hoedje spuiten zodat je baby meteen melk proeft. De kans dat hij gaat zuigen om meer melk te krijgen is dan groter. Wanneer het eenmaal met tepelhoedjes lukt kan je het afbouwen door steeds een stukje van het hoedje af te knippen zodat je baby huid voelt. Ook is het slim om af en toe zonder tepelhoedje te proberen. Op een gegeven moment is je baby misschien oud genoeg en heb jij meer melk dat het van zelf gaat.

Borstvoeding is heel uniek. Je zult achteraf blij zijn dat je door hebt gezet! Ook als het na alles geprobeerd te hebben niet lukt faal je als moeder niet als je overstapt op de fles. Je kan niet meer doen dan je best. En je baby heeft ook baat bij een vrolijke moeder. Veel plezier met voeden!
© 2009 - 2024 Lotta_lorier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsBorstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsZo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschu…
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Tepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven zijn de nachtmerrie van de zogende vrouw. Tepelkloven ontstaan vaak door verkeerd aanleggen van de baby tijd…
Borstvoeding: Techniek en veelvoorkomende problemenBorstvoeding: Techniek en veelvoorkomende problemenWanneer je je baby borstvoeding wilt geven zul je dit de eerste weken na de geboorte zo’n acht tot twaalf keer per dag d…

Kinderen met brillen op school, het schoolplein en bij sportVele kinderen dragen brilletjes, anders dan volwassenen zijn zij er doorgaans niet aan gewend voorzichtig om te gaan met…
Zere oortjes bij babyZere oortjes bij babyEen veel voorkomende aandoening bij baby’s is pijn aan hun oren. De baby zit veel aan het oortje, krabt en trekt en kan…
Bronnen en referenties
  • www.babyinfo.nl
  • www.medela.nl
  • www.lumc.nl
Lotta_lorier (6 artikelen)
Laatste update: 08-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.