Autozitjes en veiligheid voor kinderen in de auto

Een kind vervoeren in een auto zonder de juiste beveiliging, is hetzelfde als het laten spelen op het balkon op de eerste verdieping, maar dan zonder balustrade, een derde van de kinderen jonger dan 7 jaar en de helft van de kinderen boven 7 jaar, zit zonder enige vorm van bescherming in de auto. Bij een aanrijding met 50 km per uur vliegt een niet vastgemaakt kind van 25 kilo als een projectiel van één ton door het wageninterieur.

De allerkleinsten

Deze kinderen zijn nog niet in staat rechtop te zitten. Ze moeten half zittend, half liggend vervoerd worden. Een uitzondering hierop zijn pasgeboren baby's. Die horen thuis in een reiswieg, zeker de eerste weken. De reiswieg moet met een speciale gordel op de achterbank vastgemaakt worden en over de wieg moet een speciaal veiligheidsnet gespannen worden. Anders kan de baby bij een ongeval uit de wieg geslingerd worden. Als ze enkele weken oud zijn, mogen baby's in een autozitje vervoerd worden dat een omgekeerd zitje is. De baby rijdt met het gezicht tegengesteld aan de rijrichting. Het zitje maakt men vast met de autogordel. Het kind zelf met een gordel in het zitje. De prijs voor zo'n zitje bedraagt ongeveer 75 euro.

Kinderen boven de 9kg

Deze kinderen hebben een voldoende ontwikkelde rug- en halswervelzuil om lang rechtop te zitten en zij mogen in een gewoon autozitje waarbij ze naar voren kijken. Het autozitje moet wel goed worden vastgemaakt, anders kan bij een ongeval het kind met het zitje omklappen of weg gekatapulteerd worden. De prijs varieert van 75 tot 175 euro. De veiligste plaats is midden op de achterbank. Een riem tussen de benen geeft een nuttige extra beveiliging. Die voorkomt dat, als het kind inslaapt, hij of zij onderuit glijdt. Men noemt dit de vijfpuntsgordel. Een driepuntsgordel zoals bij volwassenen is niet goed, een vierpuntsgordel (schouder-schouderzij-zij) is beter, maar een vijfpuntsgordel is het beste (schouder-schouder-zij -zij-tussen de beentjes). Een zogeheten speeltafelkussen of veiligheidsblad voor het kind geeft goede bescherming tegen buikletsels. De rugleuning van het zitje moet het hoofd ondersteunen en dus voldoende hoog zijn.

Kinderen die te groot zijn voor autozitjes

Kinderen van 18 kg en tot 25 kg kun je het best op een bank verhoger zetten, zodat de veiligheidsgordel op de juiste plaats over het lichaam komt, zonder in te snijden in hals of buik. De buikorganen zijn bij kinderen veel kwetsbaarder dan bij volwassenen. Ze worden immers te weinig beschermd door ribben of bekken. Prijs 10 tot 25 euro (al of niet met armsteune). Tot de leeftijd van 10 jaar is het bekken niet voldoende ontwikkeld om een gewone driepuntsgordel te gebruiken. Het best is dus een meerpuntsgordel met een riem tussen de benen. Anders leg je de riem goed over het bekken en niet over de buik én over de schouders. Span de gordel zodanig aan dat er een vinger vlot heen en weer kan bewegen tussen het kind en de gordel.

Wat je zeker niet mag doen met een autozitje

Je mag je kind nooit vast houden in je armen. Bij een botsing worden er grote krachten ontwikkeld, namelijk 20 tot 50 maal die van het lichaamsgewicht. Een baby van 5 kg krijgt daardoor de kracht van een gewicht van 100 tot 200 kg. Zo'n gewicht kun je met je armen helemaal niet tegenhouden. Als je dan zelf niet vast gegordeld bent, wordt je baby naar voren gekatapulteerd samen met jezelf en wordt je kind verpletterd door een gewicht van minstens 60 x 20 = 1200 kg. Je kind op schoot mee achter de veiligheidsgordel is ook uitgesloten. Bij een botsing wordt het kind verpletterd tussen jezelf en de gordel want jijzelf krijgt de kracht van een gewicht van minstens 1200 kg en de gordel houdt alles op zijn plaats. En tot slot nog dit: laat ook geen pakjes of andere voorwerpen op de hoedenplank slingeren. Bij een aanrijding worden dat loodzware projectielen.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en dieren in de autoKinderen en dieren in de autoReizen met de auto neemt altijd risico's met zich mee. Kinderen en dieren zijn extra kwetsbaar. Hoe vervoer je hen het b…
Baby slaapt, drinkt, huilt en ontwikkelt zichBaby slaapt, drinkt, huilt en ontwikkelt zichHandleiding omgaan met baby. Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Veel kersverse ouders staan voor een nieuw groot…
Het kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdHet kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdMiljoenen Nederlanders gaan op autovakantie in juli en augustus. Vooral ouders van jongere kinderen kiezen voor een auto…
Tips voor het aanschaffen van een kinderwagenTips voor het aanschaffen van een kinderwagenWanneer je zwanger bent, zijn er veel spullen die je moet aanschaffen voor je kindje en zeker wanneer het je eerste is.…

Details rond vaccinatie van kinderen tegen Mexicaanse griepDetails rond vaccinatie van kinderen tegen Mexicaanse griepInmiddels is bekend geworden, dat ook kinderen in aanmerking komen voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1), de M…
Kinderen met brillen op school, het schoolplein en bij sportVele kinderen dragen brilletjes, anders dan volwassenen zijn zij er doorgaans niet aan gewend voorzichtig om te gaan met…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.