Iedere nacht wakker: tips om uw baby beter te laten slapen

Iedere nacht wakker: tips om uw baby beter te laten slapen Nieuwe ouders of ervaren verzorgers. Iedereen heeft er wel eens last van gehad. Uw baby wil niet doorslapen. Dit is normaal in de ontwikkeling van een jong kind, want deze is immers nog niet gewend aan het dag en nacht ritme van de wereld. Een richtlijn die vaak gebruikt wordt is 6 maanden. Als een baby’tje niet doorslaapt na 6 maanden, spreken we van een slaapprobleem bij het kind (en dus ook van de ouders). Dit komt vaak voor. U bent dus niet alleen.

Wennen

Houd als ouder in uw achterhoofd dat een kindje net uit de rustgevende baarmoeder komt en aan de wereld moet wennen. Uw baby ervaart tal van nieuwe emoties en ongemakken. Zo heeft hij/zij het ineens warm, koud en honger. Hierbij komt nog dat kinderen in het begin vaak darmkrampjes hebben. Wat (als u het zelf ervaren hebt) veel pijn doet. Vergeet niet dat een pasgeboren baby maar 1 uitlaatklep heeft en dus maar 1 manier om duidelijk te maken dat er iets aan de hand is en dat is huilen. Het is dus niet zo vreemd dat een baby ’s nachts huilt.

Dag en nachtritme

Baby’s zijn niet gewend aan een dag en nachtritme. In de buik van de moeder was het immers altijd donker en sliep het kindje meestal als de moeder overdag druk bezig was. Het wandelen van de moeder wiegde de baby als het ware in slaap. Ongeboren baby’s gaan vaak bewegen en schoppen als de moeder in bed ligt en wil gaan slapen. Dit doet het kindje dus al maanden en nu het geboren is, moet het ineens aan een ander ritme wennen. Dit kost dus tijd.

Alle tips op een rijtje:

  • Het allereerste en belangrijkste is, blijf rustig en besef dat doorslapen veel geduld en tijd kost. Een baby voelt emoties van zijn ouders. Wanneer u gestrest of boos bent, zal de baby niet tot rust komen.Wissel af met uw partner als dat mogelijk is.
  • Probeer zoveel mogelijk in het ritme van het kind mee te gaan tijdens de eerste paar weken. Let goed op aanwijzingen dat u kind moe begint te worden (in de ogen wrijven, gapen etc.) en leg het dan meteen in bed. Zo leert een kindje dat zijn/haar bedje ‘ik ga slapen’ betekent. Kinderen onder de 3 maanden horen nog geen 8 uur achtereen te slapen en krijgen nachtvoeding.
  • De eerste 6 maanden is “rooming in” ofwel het kindje bij u in de kamer laten slapen het beste. Wij zijn een van de weinige landen die kinderen op jonge leeftijd alleen in hun eigen kamer en bedje laten slapen. Een baby is al die tijd niet alleen geweest en moet nu in een overweldigende wereld meteen alleen zonder zijn moeder slapen. Dit veroorzaakt onrust. Dicht bij de moeder (zodat het kindje ruikt en voelt dat zijn moeder aanwezig is), maar in het eigen bedje (veiligheid) slapen Is de beste oplossing.
  • Probeer te vinden wat de reden is waarom uw baby huilt. Darmkrampjes, een boertje wat dwars zit, te warm, te koud, reflux of onrust. Dit zijn allemaal redenen waarom een kindje wakker blijft en vergen allemaal een andere aanpak.
  • Zorg dat het de temperatuur in de kamer juist is. Rond de 18 graden is optimaal.
  • Zorg dat uw kindje het niet te warm of te koud heeft. Een goede slaapzak is het beste. Een dikke winterslaapzak als het koud is en een dunne zomerslaapzak als het warm is. Een slaapzak is over het algemeen veiliger dan het gebruik dekens, want deze kan de baby over zijn hoofd trekken. Dit zorgt voor een slechte zuurstofcirculatie wat geassocieerd wordt met wiegendood. Verder kunt u in het nekje voelen of uw kindje het te warm of koud heeft. Bij een pas geboren kindje van een paar dagen oud, wordt nog met de thermometer nagemeten of het een kruikje nodig heeft of niet.
  • Inbakeren bij onrustige kinderen. Soms biedt inbakeren een uitkomst. Het is echter niet aan te raden bij zieke kinderen of kinderen met (kans op) heupafwijkingen. Het moet ook juist gebeuren anders kan het wederom gevaarlijk zijn. Er zijn zogeheten inbakerslaapzakken met een duidelijk gebruiksaanwijzing. Deze bieden is zo'n geval een uitkomst. Gunstige effecten zijn echter nog niet aangetoond en de risico’s wel, dus wees zeer voorzichtig met inbakeren.
  • Het blijkt dat ouders die hun kind gedurende de dag veel bij zich dragen, rustigere kinderen hebben, die sneller doorslapen. Vermoedelijk omdat dit de goede hechting tussen ouders en baby stimuleert en de baby meer veiligheid zal ervaren. Het is dus aan te raden uw kindje overdag veel dichtbij u te houden. Gebruik een draagzak in plaats van een wandelwagen als dit mogelijk is. Dit zorgt voor geborgenheid en stimuleert dus meteen een positieve hechting.
  • Het troost een baby om de geur van zijn moeder te ruiken. Een doekje bij u dragen gedurende de dag en deze aan uw baby meegeven kan helpen.
  • Zorg ’s avonds voor een vast slaapritueel. Doe uw kindje bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan in bad, lees dan een boekje en leg hem/haar dan in bed stop het lekker in en zing nog een slaapliedje bijvoorbeeld. Uw kind raakt gewend aan het ritueeltje en valt sneller in slaap. Het duurt misschien even voordat dit effect heeft, maar houd vol!
  • Zorg als uw kind wat ouder wordt, voor een vast slaapritme. Dit ritme zorgt niet alleen voor duidelijkheid en veiligheid, maar traint uw kind ook om in slaap te vallen. Een vaste tijd en handelingen zorgen ervoor dat uw kindje eraan went om rond een bepaalde tijd slaap te krijgen. Dit wordt namelijk geregeld door melatonine aanmaak. Vergelijk het met op een vast tijdstip eten. Wanneer iemand altijd om 18.00 eet krijg hij/zij ook rond 18.00 honger omdat de maag eraan gewend is geraakt. Zo werkt dit ook voor slaap. Zaak is wel dat de slaapmomenten overdag ook in een vast ritme verlopen. Als uw kind normaal om 13.00 gaat slapen en dan ineens om 15.00 dan zal het ook avonds nog niet moe zijn.
  • Houd het rustig vlak voor het slapen gaan. Omring uw kind niet met teveel prikkels en drukke spelletjes vlak voor het slapen gaan. Ook tv kijken is 3 uur voor het slapen gaan echt af te raden.
  • Wanneer uw kindje 's nachts wakker wordt, troost het dan, maar maak het niet "te leuk". Ga dus niet praten of spelen met uw kindje, want dit is voor een zuigeling immers het leukste wat er is, sociaal contact. Uw kindje zal dan alleen maar meer wakker worden. Houd uw baby dichtbij zonder oogcontact en het liefste met het licht uit (klein lichtje aan). Dit zal het opnieuw in slaap vallen bevorderen.
  • Laten "uithuilen". Dit wordt vaak genoemd. Je kindje 's nacht laten huilen tot het gedrag minder wordt. Dit is echt sterk af te raden voor kinderen jonger dan 6 maanden. Die hebben er geen baat bij! Zelfs daarna is het nog controversieel. Als u toch uw baby wilt laten uithuilen. Blijf dan in de buurt (er naast zitten) en controleer altijd eerst of er niets anders aan de hand is.
  • Wat wel aan te raden is om bij kleine korte huiltjes (u herkent zelf wel een zeurende huil van een pijn of angsthuil), niet meteen te gaan kijken. Een baby moet namelijk leren om zichzelf weer in slaap te krijgen. Dit betekent ook dat u uw kindje niet altijd in slaap moet wiegen of in slaap laten vallen door middel van een voeding. Zo leert uw baby niet zelf in slaap te vallen. Dit veroorzaakt vaak een groot deel van de slaapproblemen.
  • Donker! Melatonine aanmaak wordt gestimuleerd door het donker worden. Een donkere kamer bevordert de diepe slaap. Investeer dus in een goed verduisterend (rol)gordijn. Dit wil niet zeggen dat u er geen klein bedlampje kunt neerzetten. Een geheel verduisterde kamer met een klein (niet te fel) lampje is nog steeds iets heel anders, dan een kamer waar de zon of de lantaarnpaal naar binnen schijnt. Laat ook niet het licht in de hal branden bijvoorbeeld, dit zorgt voor een minder diepe slaap.
  • Spugen en reflux: als een baby vaak voeding teruggeeft, kan hij/zij reflux hebben. In ernstige gevallen raadpleeg uw huisarts. Bij milde gevallen wil wat johannesbroodpitmeel vaak helpen. Dit verdikt de voeding en daardoor blijft het beter in de maag. Dit kan aan fles- en borstvoeding worden toegevoegd. Bij veel spugen hebben baby’s soms ook last van maagzuur wat terugkomt in de mond, dit is vervelend en veroorzaakt huilen. Liggen verergert vaak het maagzuur wat omhoog komt en daarom zal een baby dan vooral ’s nachts huilen. Veel kleine voedingen, johannesbroodpitmeel en kamillethee kunnen helpen. Ook kan een verandering van het eetpatroon van de moeder soms een uitkomst bieden. Probeer minder pittig eten of bijvoorbeeld zuivel/lactose eens te laten staan en zie of er verbetering optreedt. In het geval van flesvoeding kan een andere (melk of lactose vrije) voeding uitkomst bieden. Overleg in dit geval met uw arts.
  • Te laat of te vroeg naar bed. Wanneer een kindje te vroeg naar bed gaat, slaapt het niet goed. Wanneer ze echter te laat in bed gelegd worden, kan er sprake zijn van "oververmoeidheid" en zal uw baby ook niet goed slapen. Kijk goed hoeveel slaap uw kindje overdag en 's nachts nodig heeft. Dit verschilt vaak per maand.

Voeding:

Een jonge baby (de eerste 3 maanden) heeft nachtvoeding nodig en het is juist goed dat hij/zij hiervoor wakker wordt. Wel kan het helpen als u met flesvoeding routine inbouwt en op regelmatige tijden de fles geeft. Ook kan u iets meer of iets meer vullende voeding geven voor het slapen gaan.

Wanneer uw kindje rond de 3 maanden is mogen er langere pauzes zitten tussen de voeding en kan een kindje zonder nachtvoeding. Niet alle kinderen doen dit nog, maar uit studies blijkt dat een laatste voeding tussen 22.00 en 24.00 geven het beste werkt. Dan bestaat er de meeste kans dat een kindje door zal slapen. Dit wil niet zeggen dat er geen nachtvoeding meer gegeven mag worden. Ook mag er vanaf 4 maanden (bij flesvoeding) rijstebloem in de fles. Een schepje rijstebloem in de laatste fles zorgt voor een voller gevoel en kan soms helpen.

Bij borstvoeding wordt er normaal gesproken “op verzoek” gevoed. Routine is het eten aanbrengen is dan niet mogelijk aangezien borstvoeding een natuur product is en de ene keer meer zal vullen dan de andere keer. Dit is o.a. afhankelijk van de moeder haar voedingspatroon. Wel kan de moeder erop letten geen prikkelende voedingsmiddelen te eten, zoals uien en koolsoorten, veel suiker, alcohol etc. Dit kan onrustig slapen en darmkrampjes bij de baby veroorzaken. Ook het niet eten of drinken van koemelk producten kan helpen in het geval van koemelkallergie of lactose intolerantie bij de baby. Ook stress en te weinig rust kunnen negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de borstvoeding. Meer informatie kunt u krijgen bij een lactatiekundige of op diverse borstvoedingssites.

Extra hulpjes op de markt

  • Lavendel: er is tegenwoordig badolie met lavendel geur te koop voor baby’s. Lavendel heeft een ontspannend effect en bevorderd diepe slaap.
  • Baby slaap cd: elke dag dezelfde ontspannende muziek, helpt onrustige baby’s met inslapen. Het positieve en rustgevende effect van muziek is al meerdere malen aangetoond.
  • Homeopathie: in geval van het niet kunnen door pijn van darmkrampen en/of doorbrekende tanden, zijn er homeopathische druppels in de winkel te verkrijgen.
  • Kruidenthee: thee zoals kamillethee kan verzachtend werken. Dit kan darmkrampjes, eventuele tandvleesongemakken bij doorkomende tandjes en maagzuur verzachten. Niet alle kruidenthee is geschikt voor baby’s. Verdunde kamille kan echter geen kwaad.
  • Bachbloesem: er bestaan ontspannende en zuiverende bachbloesemremedies voor kinderen, die onrust kunnen verminderen.
  • Rozenkwarts en bergkristal: voor gevoelige kinderen kan het helpen om een gereinigd rozenkwarts kristal ter grote van een vuist en een iets kleiner bergkristal 80 cm van het bed af te leggen. Het kan in ieder geval geen kwaad en is de moeite waard om te proberen. De trilling van de stenen zuiveren de ruimte en zorgen voor rust.

Tot slot voor de ouders

Met de tijd wordt het beter. Hoe ouder uw kind wordt hoe makkelijker het slapen gaat. Pak uw slaap wanneer dat mogelijk is. Regel af en toe een oppas om even bij te slapen als dit nodig is. Als u zelf vermoeid bent, kunt u minder hebben en daar heeft u kindje ook niets aan.
© 2010 - 2024 Rinoa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer inbakeren?Wanneer inbakeren?Tegenwoordig is het inbakeren van baby’s weer helemaal in de mode, terwijl dit in de afgelopen decennia juist werd gezie…
Onrustige baby? Inbakeren kan uitkomst biedenInbakeren kan een hulpmethode zijn om rust en regelmaat te creëren in het dagelijkse ritme van je baby. Er zijn diverse…
De beste tips om je baby lekker te laten slapenDe beste tips om je baby lekker te laten slapenEen baby die niet in slaap wil vallen? Of midden in de nacht begint te spoken? Hoe vervelend het ook is en hoe zwaar de…
Baby Reflux of darmkrampjes door Stephanie LamperecensieBaby Reflux of darmkrampjes door Stephanie LampeHelp, mijn baby huilt zoveel! Misschien heeft hij last van darmkrampjes. Of is het toch reflux? Als ouder van een baby d…

Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…
Je kind is overleden, wat kan je verwachtenJe kind is overleden, wat kan je verwachtenJe hoopt het nooit mee te maken maar toch komt het vaker voor dan de meeste mensen denken, je kind komt te overlijden. H…
Rinoa (5 artikelen)
Laatste update: 22-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.