Hoe ga je om met obesitas in je gymklas?

Hoe ga je om met obesitas in je gymklas? Als je gymlessen geeft op een school kun je te maken krijgen met kinderen met overgewicht. Dit is een lastig probleem, ze kunnen vaak niet met hun eigen gewicht om gaan tijdens de lessen, en de vraag is of de andere leerlingen dit wel kunnen. Hoe kun je omgaan met deze kinderen?

Welke problemen kunnen zich voor gaan doen?

Kinderen die aan overgewicht leiden kunnen moeite hebben met bepaalde bewegingen. Bijvoorbeeld snelle verplaatsingen worden erg moeilijk. Ook bij bijvoorbeeld turnen gaan zich problemen voordoen. Het is moeilijk voor het kind met overgewicht om zijn of haar eigen gewicht te dragen. Helaas betekent dit ook dat het voor medeleerlingen of misschien zelfs voor de leerkracht moeilijk wordt om zo’n leerling met overgewicht veilig op te vangen. Een volgend voorbeeld is atletiek. Een duurloop is al bijna niet vol te houden voor een kind met overgewicht. Maar als er dan gekeken wordt naar bijvoorbeeld een sprint, is de situatie geheel kansloos. Bij zelfverdediging gaat het probleem weer een beetje een andere kant op. Nu is het niet meer het probleem dat de leerling de oefening niet uit kan voeren, maar dat er geen gelijkwaardige partner te vinden is. Zwemmen zal een van de sporten zijn waarbij de minste problemen zich voordoen. Omdat een persoon in het water gewichtloos is, en dus weinig last zal hebben van het overgewicht.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende oplossingen voor het probleem te vinden. Als een leerling met een bewegingsactiviteit echt niet mee kan doen, kan er ook een andere rol gegeven worden aan deze leerling. Een rol als bijvoorbeeld scheidsrechter of coach is wel te doen. Voor iedere gymleraar is het een persoonlijke keus of ze nadrukkelijk rekening willen houden met deze leerlingen. Persoonlijk vind ik dat dit wel nodig is. Ieder kind heeft recht op een normale behandeling. Ook de kinderen met overgewicht. Vooral omdat het niet altijd de schuld is van het kind zelf dat het overgewicht heeft. Wel is bewezen dat de meeste van de gevallen met overgewicht dit heeft door een inactieve leefstijl. Het doel van de sportlessen is dan ook niet alleen om de kinderen te laten bewegen, maar ook om een sportievere leefstijl aan te wennen.

Hoe stel ik mij als LO-docent daartegenover op?

Er zijn verschillende visies over hoe een gymdocent zich op kan stellen tegenover dit probleem. De keus is voor iedere gymdocent anders. Persoonlijk ben ik voor het idee dat het als gymdocent ook een van de taken is om kinderen met overgewicht te helpen hier mee om te gaan. Met de paar uur gymles die de kinderen krijgen is het probleem niet geheel aan te pakken. Het is zelfs bewezen dat het een positief effect heeft op de kinderen met overgewicht om meer als vijf gezamenlijke sporturen in de week te hebben. Een gymdocent kan ondersteuning bieden en verschillende mogelijkheden laten zien. Er wordt gezegd dat de media de grootste boosdoener is van het overgewicht. En dat het komt door de videospelletjes en door de weinige beweging die jongeren krijgen door al het nieuwe vervoer. In plaats van de fiets wordt steeds sneller de bus of indien mogelijk de auto gepakt. Toch is het niet helemaal duidelijk of het overgewicht door deze computerspelletjes e.d. komt. Het is zelfs niet aannemelijk dat ze minder zijn gaan bewegen door de nieuwe media.
© 2010 - 2024 Eefjelienie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Overgewicht en obesitas worden een steeds groter probleem. Meer mensen worden te dik. Meer mensen worden te zwaar. Niet…
Goede sportoefeningen voor mensen met obesitasGoede sportoefeningen voor mensen met obesitasWanneer je obesitas hebt, heb je een ernstig overgewicht. Het is raadzaam om dat gewicht kwijt te raken en zoals je onge…

Oplossing voor agressie door trauma bij jonge kinderenOplossing voor agressie door trauma bij jonge kinderenWat doe je als een kind in je klas als gevolg van bijvoorbeeld een ´trauma´ overdreven agressief reageert. En niet zo ma…
Kinderstoelen van BloomBloom heeft met de Fresco-kinderstoel een sterke plek veroverd tussen de degelijke, traditionele kinderstoelen zoals de…
Bronnen en referenties
  • Borghouts, L (2006). Fysieke activiteit bij kinderen met overgewicht. Lichamelijke Opvoeding, 94(1), (10-11). Faber, H (2008). Obesitas: heeft bewegen zin? co-eur.eu Massink, M (2006). Overgewicht in mijn lessen. Lichamelijke Opvoeding, 94(1), (29-30).
Eefjelienie (37 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.