Hoofdluis bij kinderen, bestrijden en voorkomen

Hoofdluis bij kinderen, bestrijden en voorkomen Op plaatsen waar veel kinderen bij elkaar komen zoals scholen, krijgt hoofdluis altijd gemakkelijk de gelegenheid zich te verspreiden. In 2016 bleek 28% van de basisscholieren hoofdluis te hebben. Ook studenten en volwassenen kunnen trouwens last van de kleine insecten krijgen, dus hoofdluis beperkt zich echt niet alleen tot kinderdagverblijven en scholen. En dan zijn er ook nog de eitjes van de luizen, (de neten) die in het hoofdhaar worden achtergelaten.

Hoofdluis

Hoofduizen zijn grijsbruine kleine diertjes (insecten) van circa 2,5 mm groot. Ze leven op een behaarde hoofdhuid en ze prikken gaatjes in de huid, waaruit ze bloed zuigen. Tevens leggen de diertjes elke nacht witte eitjes, de bekende neten, die zo’n 1 mm groot zijn en na circa 8 dagen uit komen. Hoofdluis is vooral hinderlijk vanwege de jeuk die ermee gepaard gaat. Ze komen zowel bij volwassen als kinderen voor.

Behandeling

Hoofdluis gaat niet uit zichzelf over en moet dus altijd behandeld worden. Informeer daarom ook altijd jouw omgeving dat er besmettingsgevaar is. En door het kort houden van de vingernagels worden krabwondjes voorkomen.
De beste aanpak om de beestjes kwijt te raken is om het haar dagelijks te kammen met een netenkam, gedurende 14 dagenlang en dat in combinatie met een speciale creme. Dit wordt de nat-kammethode genoemd. Je kunt ook speciale shampoos of lotions toepassen, die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Doe het kammen van de haren boven een wit vel papier zodat je ziet waar de beestjes vallen. Leen uiteraard geen kam van personen die mogelijk besmet zijn.

Feiten en Fabels over luizen en neten

  • Luizen kunnen, in tegenstelling van wat vaak beweerd wordt, niet van de ene naar de andere persoon vliegen of springen. Ze lijken wat dat betreft dus niet op vlooien. Het zijn overlopers, dus luizen kunnen wel heel gemakkelijk van de ene naar de andere persoon lopen, zoals bij het nemen van selfies.
  • Ook wordt wel verteld dat er na de vakantie, aan het begin van een nieuw schooljaar, vaker epidemieën uitbreken. Maar dat lijkt alleen maar zo, omdat na de vakanties altijd extra op hoofdluis wordt gecontroleerd. Bij diverse scholen zijn er zogenaamde luizenmoeders die de kinderen nalopen op luis.
  • Luizen zijn hinderlijke dieren en wie ermee besmet is heeft vervelende last van jeuk op het hoofd. De luis moet worden bestreden omdat vanwege het krabben gemakkelijk wondjes kunnen ontstaan die kunnen infecteren.
  • Het is niet nodig je te schamen als je last van luis hebt, want het heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne. Zelfs een gewassen haardos is voor luizen aantrekkelijk. Praat er vooral over als je kind of jezelf ze heeft, want dan kunnen er voorzorgsmaatregelen worden genomen, die verdere besmetting voorkomen.
  • Omdat kleine kinderen vaker fysiek contact met elkaar hebben, ondervinden ze vanzelfsprekend ook vaker last van luis. Dat is de reden dat met name op scholen en kinderdagverblijven de plaag snel om zich heen kan grijpen, omdat de beestjes gemakkelijk van het ene naar het andere kind kunnen lopen. Door hun snelheid is er maar heel kort contact nodig om te kunnen overlopen.
  • Een netenkam is niet het zelfde als een luizenkam. De een is geschikt om er de neten (eitjes) mee uit te kammen terwijl de andere er is om levende luizen te lokaliseren en die vervolgens na behandeling met shampoo te verwijderen. Je kunt dus geen neten verwijderen met een luizenkam.
  • Een hoofdluis bevindt zich uitsluitend tussen de haren op het hoofd. Ze komen overigens niet alleen bij mensen voor, doch ook bij konijn, kat of hond. Maar de luizen die bij dieren voorkomen zullen niet naar een mens overlopen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

Anti hoofdluismiddelen zijn weliswaar vrij verkrijgbaar, maar dat betekent niet dat ze door iedereen gebruikt kunnen worden. De middelen worden namelijk afgeraden bij zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding. Ook is het af te raden dat zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven een ander persoon behandelen met antihoofdluismiddelen. Vraag de apotheek om advies. Baby’s onder de 6 maanden kunnen tevens ook beter niet met antihoofdluismiddelen worden behandeld. In al deze gevallen dient de zogenaamde nat-kammethode te worden toegepast.

Lang haar extra risico

Hoe korter het haar, des te kleiner de kans op luizen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Hoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis zorgt voor jeuk en komt vooral bij kinderen voor. Dit komt omdat kinderen vaker direct contact hebben waarbij…
Hoe ga je hoofdluis te lijf?Niks is zo vervelend als hoofdluis bij je kind. Hoewel het niks met hygiëne heeft te maken, heerst er wel een taboe op.…
Hoofdluis, hoe kom je er vanaf?Hoofdluis, hoe kom je er vanaf?Je loopt een besmetting met hoofdluis op door in contact te komen met iemand die al besmet is met hoofdluis. Kinderen lo…

Tips indien het jonge kind (hoge) koorts heeftTips indien het jonge kind (hoge) koorts heeftAls een jong kind een verhoogde lichaamstemperatuur heeft is iedere ouder snel ongerust, vooral als de koorts aan de hog…
Kinderziekten met vlekjes, zoals waterpokken en roodvonkKinderziekten met vlekjes, zoals waterpokken en roodvonkBijna elk kind krijgt op een gegeven moment wel een ziekte waarbij blaasjes of vlekken op de huid komen. Meestal gaat he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • Kring-apotheek nieuws
  • Alphega-apotheek.nl (10-3-2016)
  • NH-Dagblad 8-11-2017
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 14-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.