Je baby in bad doen

Je baby vindt het heel fijn om in het badje te gaan, hij word er niet alleen lekker fris maar ook vaak moe van. Maar welke dingen moet je nou echt even weten om het nog aangenamer te maken voor je baby? Lees vooral verder en je ziet hoe dat kan.

Soorten badjes

  • Een Tummytub omsluit je baby goed en daardoor voelt je kindje zich veilig. Uit een tummytub groeit je baby tamelijk snel. Maar meestal kan je baby hier tot een leeftijd van 6/7 maanden in.
  • Een Babybadje is praktisch omdat je hem zo lang kan gebruiken.
  • Een Badstoeltje kan je gebruiken zolang je kindje nog niet zelf rechtop kan zitten. Er zijn speciale badstoeltjes voor baby's van 0 tot 8 kg, voor in het grote bad.

De eerste keer

Voor het eerste je baby zelf in bad doen kan misschien eng zijn voor je. Je bent misschien bang dat je baby uit je handen glijdt, of dat je kleine luid gaat protesteren. Het kan helpen als je het de eerst keer samen met je kraamverzorgende doet, zij kan je goed uitleggen hoe je het beste je baby kan wassen en vasthouden.

Bang voor water?

Nee dat zal het vast niet zijn, je baby lag tenslotte in je baarmoeder ook in het water. Het gebeurt nog wel eens dat baby's verschrikt reageren als je ze in het badje stopt. Probeer je kindje te sussen door zachtjes tegen hem te praten. Vaak moet hij gewoon weer eventjes wennen aan het water. En het kan ook vaak gebeuren dat hij er gewoon niet van houdt, dat je hem moet uitkleden voor het badje.

Zo houd je je baby vast

Je baby goed ondersteunen is belangrijk, want vooral de nek is bij een pasgeboren baby nog niet sterk genoeg om zijn hoofdje boven water te houden. Bovendien kan je kindje verdrinken als het mondje onder water komt. Als je je baby wast in een babybadje, leg dan je arm onder het hoofdje en hou het armpje van je baby vast. Daardoor rust zijn hoofdje tegen je arm aan en heb je hem stevig vast, zodat je nog een arm vrij hebt om je baby te wassen. Als je een tummytub hebt, laat het hoofdje van je baby dan rusten op 2 gespreide vingers.

Met een washandje

Het is het meest hygienisch als je twee washandjes gebruikt. Eentje voor de onderkant en eentje voor de bovenkant. Dat zou je voor jezelf namelijk ook doen.

De haartjes

Baby's moeten vaak even wennen aan water wat over hun hoofdje gaat. Dat voelt voor hun namelijk anders dan water over de rest van hun lichaam. Schep met je hand wat water over het hoofdje van je baby. Je kunt de oogjes tegen water en zeep beschermen door een washandje op zijn voorhoofd te leggen. Gebruik maar een klein beetje babyshampoo bij het wassen, als je teveel gebruikt kan je baby last krijgen van berg.

Lekker slapen?

Sommige baby's worden van het badderen een beetje rozig. Het is slim om je kindje eerst in het badje te doen en daarna wat te laten drinken. Doe het niet andersom, anders kunnen ze meer last van hun buik krijgen en misschien wel gaan spugen. Als je het badje op een vast tijdstip doet, kan dit een lekker ritueel voor je baby worden. Tegenwoordig zijn er ook veel artikelen verkrijgbaar speciaal voor het slapen gaan, zoals bedtime baby met toegevoegde lavendelolie.

Cursus "baby in bad"

  • Zet de verwarming op 24graden zodat zijn kamer lekker warm wordt.
  • Leg alle spullen voor het badderen van tevoren klaar.
  • Het is fijn als je tijdens het badje goed bij de zeep kan en bij het afdrogen ook alles klaar hebt.
  • Als je een handdoek op de verwarming in de buurt legt dan is die straks lekker warm voor je kleintje.
  • Vul het badje met water wat ongeveer 37 graden is, dit kan je controleren met een badthermometer.
  • Was je baby met babyzeep,dit is wat zachter dan normale zeep.
  • Plekjes die extra was aandacht nodig hebben zijn de hals, navel, tussen de billen, de liezen, de geslachtsdelen en ook tussen de teentjes en onder de oksels.
  • Droog je kindje goed af, let vooral op de plekjes tussen de huidplooien. Die moet je goed droogmaken anders kan je baby last krijgen van huiduitslag.
  • Maak je baby droog met een hydrofiel luier, deze is wat zachter dan een gewone handdoek.
  • Begin met afdrogen altijd bij het hoofdje, daar verliest een baby de meeste warmte.

Heel belangrijk!

Als je je baby in bad aan het doen bent en de bel gaat of de telefoon, laat het dan lekker gaan. Laat je baby nooit alleen in bad of op de commode liggen. Je baby kan al verdrinken als er maar 5 centimeter water in het badje zit. En het kan ook gebeuren dat je kindje beweegt en daardoor van de commode valt.
© 2007 - 2024 Daisy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het eerste badje van je babyHet eerste badje van je babyHet eerste badje van je kleine spruit is een bijzonder fijn moment. Na maandenlang te zwemmen in het vruchtwater van de…
Watergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadWatergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadGewend raken aan het water verloopt voor iedere baby anders. Er zijn baby’s die vanaf het begin graag in bad zitten en s…
De Tummy Tub als alternatief bad voor je babyDe Tummy Tub als alternatief bad voor je babyDe meeste baby's vinden het heerlijk om in bad te gaan. Lekker in het warme water en de volle aandacht van hun vader of…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…

Onrustige baby? Inbakeren kan uitkomst biedenInbakeren kan een hulpmethode zijn om rust en regelmaat te creëren in het dagelijkse ritme van je baby. Er zijn diverse…
Spelen van baby af aanVeel mensen weten niet dat je al vanaf heel jonge leeftijd kan beginnen met spelen met je kindje. Het is vaak goed voor…
Daisy (43 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.