Prentenboeken bij geboorte van een broertje of zusje

Prentenboeken bij geboorte van een broertje of zusje Je verwacht als ouders een nieuw kind. Het lijkt leuk een broertje of zusje voor je kind. Vaak is dit ook zo, Het jonge kind is erg trots op zijn nieuwe broertje of zusje. Soms kan het ook anders zijn. Er komt opeens een ander kindje in zijn leven. Je kind krijgt een andere positie in het gezin. Dit kan vele gevolgen voor het kind hebben. Door je kind goed voor te bereiden op de komst van zijn broertje of zusje, kun je deze gevolgen verkleinen. Prentenboeken kunnen daar fijn bij helpen.

Geboorte van een broertje of zusje

Voor de meeste kinderen is geeft het krijgen van een broertje of zusje veel impact. Opeens is er een baby die zijn aandacht opeist en een eigen plekje in huis vergaart. Elk kind is uniek en de reactie van elk kind op de komst van een broertje of zusje ook. De reacties van een peuter op een nieuwe baby, zoals blijdschap, spanning, jaloezie, haat en onzekerheid, zijn heel normaal. Het jonge kind kan zijn emoties vaak nog niet goed uiten. Hierdoor kunnen er verschillende reacties optreden. Sommige zullen misschien de kleine baby als een indringer beschouwen en proberen de baby te slaan of weg te duwen. Andere kinderen lijken terug te vallen in de ontwikkeling door opeens minder ver te zijn in de spraakontwikkeling of kunnen opeens niet meer zindelijk te zijn.

Ook kunnen de kinderen last krijgen van verlatingsangst. Op deze manier probeert het jonge kind, de aandacht van de ouders weer op te eisen. Dat de reacties van het kind normaal zijn, maakt het er nog niet gemakkelijker op om er mee om te gaan. De zeurderigheid is net zo begrijpelijk als het vervelend doen. Toch heeft het kind de aandacht nu het hardst nodig. U kunt hem helpen de overgang van enig kind naar oudste kind zo gemakkelijk mogelijk maken. Het is daarbij van groot belang dat het kind goed wordt voorbereid op de komst van zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een zodanige voorbereiding is net zo belangrijk als de voorbereiding op de bevalling zelf. Onderzoek toont aan dat een goede voorbereiding veel verschil kan uitmaken in hoe een kind reageert op de komst van het broertje of zusje. Onderstaande prentenboeken kunnen de ouders hiermee helpen.

Literatuurlijst:

Ik wil geen broertje – Lida Dijkstra & Noëlle Smit (vanaf circa 5 jaar)
Wanneer mama muis Willemijn vertelt dat er een baby bijkomt, laat Willemijn mama niet eens uitpraten. Ze schreeuwt moord en brand. Willemijn wil geen broertje dat alles kapot maakt en de muizenoren van je hoofd blèrt. Ze doet vreselijk haar best om ervoor te zorgen dat het broertje het huis niet in komt. Ze pakt het groots aan; alle witte kolen worden uit de tuin geschept, het ooievaarsnest op het dak wordt gebarricadeerd en ze timmert alle ramen dicht. Tot ze een schattig geluidje uit de slaapkamer hoort komen… Waar Willemijn niet op heeft gerekend, is dat een baby'tje zo zijn (of haar) eigen wapens heeft om een plekje in haar huis en hart te veroveren. Een grappig voorleesverhaal over een muizenmeisje dat er na al haar protest en boosheid achter komt dat een broertje of zusje toch ook wel heel erg leuk kan zijn.

Uitgeverij Gottmer
ISBN:9789025744151

Tien vingertjes en tien teentjes. - Mem Fox & Helen Oxenbury (vanaf circa 2 jaar)
Een schattig prentenboekje voor de allerkleinsten. Met teksten op rijm.

Uitgeverij Gottmer
ISBN: 9789025746445

Wat dacht je van een wiegje? - Marianne Busser & Ron Schröder (vanaf circa 3 jaar)
Muis en egel zijn in blijde verwachting van een baby. Ze zijn dolgelukkig en gaan meteen aan de slag met de babykamer. Tijdens de bevalling blijkt dat er niet één maar meer baby's geboren moeten worden. Uiteindelijk worden ze de trotse ouders van een zesling! Maar muis begint te snikken. Er is maar één wiegje en er zijn te weinig luiers, speentjes, kleertjes en knuffels. De vrienden van muis en egel komen op kraamvisite en zorgen voor een grote verrassing.

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9026917538
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke websites voor baby's, peuters en kleutersJonge kinderen, zoals baby's, peuters en kleuters, vinden de computer (of laptop) vaak al erg interessant. Toch zijn de…
Een prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenEen prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenPrentenboeken zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Vooral jonge kinderen zullen hiervan erg genieten. Daarnaast vor…
Begrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezenBegrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezenBegrijpend luisteren gaat vooraf aan begrijpend lezen. Kinderen die veel worden voorgelezen, kunnen op die manier een gr…
Spelen met prentenboeken; maak een verteltafelSpelen met prentenboeken; maak een verteltafelHet voorlezen van prentenboeken is van groot belang voor peuters en kleuters. Het voorlezen van prentenboeken heeft voor…

Prentenboeken die kunnen helpen bij een ziekenhuisopnamePrentenboeken die kunnen helpen bij een ziekenhuisopnameIn ieder gezin, familie en kennissenkring komt het weleens voor dat er iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen. E…
Gevolgen alcoholgebruik voor jongeren: hersenen en organenGevolgen alcoholgebruik voor jongeren: hersenen en organenWat zijn de gevolgen van alcoholgebruik voor jongeren? Veel ouders denken er niet graag over na, maar het is zo dat veel…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.