Je donorvader zoeken: erachter komen wie je donorvader is

Je donorvader zoeken: erachter komen wie je donorvader is Als je niet weet wie je vader of je moeder is, is dat vaak heel moeilijk. Geadopteerde kinderen krijgen vaak te maken met de drang om hun biologische ouders te ontmoeten. En dat is niet eenvoudig. Kinderen die zijn geboren uit een spermadonor hebben vaak dezelfde wens om hun vader te ontmoeten. Hoe kom je erachter wie je biologische vader is als je bent geboren uit zaad uit een spermabank?

Altijd op zoek naar je biologische ouders

Vaak zijn kinderen die zijn geadopteerd of uit een spermadonor zijn geboren altijd op zoek naar hun biologisch ouders. Ze lopen op straat en zoeken naar gezichten die op die van hun kunnen lijken. Of ze reizen af naar het land waar ze zijn geboren en gaan daar steeds op zoek. Zo’n zoektocht kan heel veel vergen, zeker als het steeds niet lukt om de mensen te vinden die worden gezocht.

Fiom helpt donorkinderen

Donorkinderen die in contact willen komen met hun donor en of met hun halfbroers of hun halfzussen kunnen terecht bij de Fiom. Het Fiom heeft daarvoor een speciaal Fiom-KID register met een daaraan gekoppelde DNA databank. Dit is overigens uniek in Nederland, want er zijn verder geen databanken waarin de gegevens van spermadonoren zijn opgeslagen. Via de databank van de Fiom is de kans op een match tussen kind en vader heel groot. Anonieme spermadonoren en de kinderen die door hen verwekt zijn, krijgen daardoor de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen. Kinderen kunnen daardoor hun biologische vader leren kennen en hen ook allerlei vragen stellen. Een relatie kan alleen tot stand komen als beide partijen dat willen. Veel spermadonoren die vroeger anoniem sperma hebben gedoneerd, wilden namelijk wel mensen helpen kinderen te krijgen, maar wilden geen band met de daaruit geboren kinderen.

Voor kinderen vanaf 16 jaar

Er wordt in die databank van de Fiom gekeken naar een match voor kinderen vanaf 16 jaar. Kinderen die jonger zijn kunnen er dus niet via dit medium achter komen wie hun vader is. Is er een match gevonden of een waarschijnlijk match dan worden zowel de vader als het kind op de hoogte gebracht. Dat gebeurt door een maatschappelijk werker van de Fiom. Als beide partijen het daar mee eens zijn, kan er een vaderschapstest worden gedaan om te kijken of het echt gaat om de biologische vader en zijn kind.

Spermadonoren zijn niet meer anoniem

Spermadonoren kunnen vanaf 1 juni 2004 alleen nog donoren als zij er geen bezwaar tegen hebben dat hun gegevens worden geregistreerd en als kinderen dat willen worden opgevraagd. Het voordeel daarvan is dat kinderen geen moeilijke zoektochten hoeven te ondernemen met de grote mogelijkheid dat ze er niet achter komen wie hun vader is en dus vrij gemakkelijk kunnen uitvinden wie hun biologische vader is. Het nadeel van de regeling is echter wel dat er steeds minder donoren zijn. Zij willen namelijk niet dat ze opeens allemaal kinderen op de stoep hebben staan die met hen een relatie willen opbouwen of andere zaken van ze willen.

Donorpaspoort

Een kind dat is verwerkt door een donor heeft tot hij of zij 16 jaar is een donorpaspoort. Daarin staan de kenmerken van de biologische vader zoals het uiterlijk, zijn karakter en zijn hobby’s. In dit donorpaspoort staat niet wie de man in kwestie is of andere identificerende gegevens.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een onbekende biologische vaderEen onbekende biologische vaderUit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 kinderen een andere biologische vader heeft dan gedacht. Het zou je maar gebeuren, d…
Een niet-erkend kind als erfgenaam (biologische) vader?Een niet-erkend kind als erfgenaam (biologische) vader?Soms duikt na het overlijden van een broer een niet-erkend kind op. Uw broer heeft nooit iets laten weten van een buiten…
Juridische gevolgen van vaderschapAls biologisch vader ben je niet direct juridisch vader. Toch brengt slechts dit laatste rechten met zich mee. Lees de a…
Erkenning van het vaderschapAls biologisch vader ben je niet direct juridisch vader. Toch brengt slechts dit laatste rechten met zich mee. Lees de a…

Help! Mijn baby is onrustig!Help! Mijn baby is onrustig!De eerste weken (soms maanden) na de geboorte van een baby worden vaak niet voor niets 'tropenweken' genoemd. Het kan ev…
Kinderen met autisme helpen: omgaan met veranderingenKinderen met autisme helpen: omgaan met veranderingenKinderen met autisme hebben vaak grote moeite met omgaan met veranderingen. Zij kunnen op onverwachtse gebeurtenissen re…
Bronnen en referenties
  • Fiom
  • Margriet
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.