Acht manieren om na ontspanning sneller te kunnen slapen

Acht manieren om na ontspanning sneller te kunnen slapen Slaap heeft iedereen nodig. Als u gespannen naar bed gaat zult u moeilijk of zelfs helemaal niet in slaap kunnen komen. De geest is dan na het werk nog bezig met de gebeurtenissen van de dag, ook al bent u nog zo moe en wilt u graag gaan slapen. Ook als u net thuiskomt van een feestje is het moeilijk om na de drukte meteen de slaap te vatten. Wie dan meteen naar bed gaat, ligt vaak om vier uur 's nachts nog wakker en is de volgende dag te moe om goed te kunnen werken. De enige manier om te kunnen gaan slapen is de ontspanning van alle spieren en er vooral voor te zorgen dat de problemen van de dag opzij gezet worden. Daar zijn beslist een aantal mogelijkheden voor. Er zijn acht tips waarmee u sneller in slaap kunt komen.

Een warm bad is een van de acht manieren om sneller te kunnen slapen

In slaap komen lukt u alleen als u ontspannen bent. Een warm bad ontspant de spieren en zorgt voor een weldadig gevoel van ontspannenheid. Zeker als u daar nog eens wat badzout met lavendel of rozemarijn aan toevoegt. Het bad ontspant terwijl de vochtig/warme lucht vlak boven het water uw longen goed doet.

Geen bad? Ook een warme douche helpt om sneller te kunnen slapen

Hebt u geen bad, neem dan een warme douche, maar sta daar dan lang genoeg onder om het ook goed warm te krijgen. Neem na het bad of de douche een vrij ruwe badhanddoek en wrijf uw huid stevig af. Deze mag er na het afdrogen best een beetje rood uitzien. Neem een warme ochtendjas en blijf nog even tien minuten lekker in een luie stoel zitten. Ga dan naar bed. U slaapt sneller in.

Aangename warmte bevordert eveneens het sneller slapen

Wil de slaap maar niet komen en ligt het niet aan de zorgen of een gespannen gevoel, maar hebt u vandaag gewoon teveel werk gehad, neem dan eens een elektrisch warmtekussen en ga er met uw rug op liggen. Zet het aan op de tweede of derde stand (naar gelang uw huid het prettig vindt en verdraagt) maar zorg wel dat u er niet op in slaap valt, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Na een poos voelt u de warmte goed doortrekken. De spieren ontspannen door die warmte vanzelf. Zet het warmtekussen uit als u denkt dat het genoeg is en trek de stekker ook uit het stopcontact. Uw bed is nog warm en uzelf ook. U zult ook met deze methode sneller in slaap vallen.

Een glas warme melk helpt voor ontspanning

Het ouderwetse glas warme melk doet het nog steeds. Ook dat geeft warmte, weliswaar van binnen, maar u voelt de warmte goed doortrekken. Sommigen zweren bij een glas warme Glühwein. Dat heeft inderdaad hetzelfde effect, maar niet iedereen vindt het lekker en niet iedereen houdt van wijn. Voor drukke kinderen is een glas warme melk voor het slapen gaan (en daarna tanden poetsen natuurlijk) een prima manier om rustig in slaap te vallen.

Sneller slapen na een glas rode wijn

Voor mensen die wel af en toe van een glas wijn houden is een glas rode wijn voor het slapen gaan een goede rustbrenger. Gebruik dat echter niet dagelijks, want dan went u eraan en heeft het niet meer hetzelfde effect. Het gevaar is dan dat u na verloop van tijd al twee glazen nodig hebt en misschien zelfs drie. Dat is niet de bedoeling en werkt zelfs averechts.

Alle spieren een voor een ontspannen

Een heel onschuldige manier om in slaap te vallen is: alle spieren een voor een te ontspannen. Begin met de spieren van uw voorhoofd, uw wangen, neus, mond, oren, nek, hals, linkerschouder, rechterschouder en zo steeds verder naar beneden. In het begin kost het wat moeite om er de gedachten bij te houden en merkt u dat u de spieren van de nek alweer aanspant, terwijl u die van de armen juist aan het ontspannen bent. Na een paar dagen zal het echter steeds soepeler en gemakkelijker gaan. Bent u er eenmaal in geoefend, dan valt u al halfweg in slaap en hoeft u het hele programma niet eens meer af te werken.

Daar schaapjes bij tellen helpt vaak ook

Ook het ouderwetse schaapjes tellen werkt vaak nog. Doe uw ogen dicht en stel u voor dat er een schaap over een hek springt, Tel de schapen een voor een. U haalt vast de honderd niet meer, want schapen tellen is slaapverwekkend.

Een of twee tabletjes melatonine

Hebt u zorgen of problemen dan helpen de bovenstaande manieren niet altijd. In dat geval kunt u ook beter geen glas rode wijn nemen, want de verleiding wordt dan groot om de zorgen in de alcohol te verdrinken. Beter is het dan om een uurtje voor het slapen gaan een of twee tabletjes melatonine te nemen. Doe dat echter niet pas als u naar bed gaat, want dan heeft de melatonine nog een uurtje nodig om op u in te werken.

Het lichaam maakt zelf ook melatonine aan

Melatonine maakt het lichaam zelf aan tegen de tijd dat we moeten gaan slapen. Maakt u zelf niet genoeg melatonine aan, dan kunt u ook niet gemakkelijk inslapen. Vooral oudere mensen maken vaak zelf steeds minder melatonine aan. Melatonine is dus een lichaamseigen stof die in de homeopathie al lang gebruikt wordt. U raakt er niet aan verslaafd.

De eventuele zorgen samenballen en denkbeeldig weggooien

Hebt u vaak zorgen, dan ligt u daar vast ook vaak van wakker. Probeer elke avond de dag even te overdenken. Maak van alle zorgen, problemen en probleempjes in gedachten een bal en gooi die over uw schouder. Morgen is er immers een nieuwe dag en kunt u er weer opnieuw tegenaan. Nu, ’s avonds laat, kunt u er immers niets meer aan doen. Even een nachtje weggooien dus.

Later wel iets aan die zorgen doen

Het is echter wel verstandig om de volgende dag mogelijkheden te verzinnen om die zorgen aan te pakken. Maak voor geldzorgen bijvoorbeeld een goed programma om een administratie op te zetten en de inkomsten en uitgaven naast elkaar op te zetten. Daarna is er dan ook wat aan te doen door te bezuinigen en/of extra inkomsten te zoeken.

Problemen met werk, familie of vrienden verhinderen het snel in slaap vallen

Zijn er problemen op het werk of sociale problemen met familieleden, vrienden of kennissen, bedenk daar dan alvast een opening voor een gesprek met die persoon voor. Bedenk hoe het probleem mogelijkerwijze uit de weg gewerkt kan worden. Op die manier weet u al wat u zult gaan zeggen en kunt u gerust gaan slapen.

Sociale problemen die niet op te lossen zijn

Sociale problemen met kinderen, familieleden en anderen waar u alles al aan gedaan hebt en waar de ander niet aan mee wil werken om deze in vrede op te lossen, moet u echt naast u neerleggen. Daar is dan niets aan te doen en waar u niets aan kunt doen daar moet u ook geen energie meer in steken. Dat lijkt hard gezegd, maar het is wel verstandig om dergelijke problemen opzij te zetten en te proberen er niet meer aan te denken.

Na een vrolijk en druk avondje uit is het soms moeilijk om in slaap te komen

De enige remedie daartegen is om thuis daar nog even met partner of andere huisgenoten over na te praten. Een half uurtje is daarvoor lang genoeg. In die tijd bent u langzaam tot rust gekomen en voelt u vanzelf de moeheid opkomen. Gaat u na een dergelijke avond meteen naar bed, dan is uw systeem nog steeds “geladen” en is het moeilijker om in slaap te vallen.

Wat u beslist niet moet doen

Ga nooit met koude voeten en handen naar bed, want dan ligt u gegarandeerd wakker tot u enigszins warm wordt. Neem ook geen slaaptabletten, want als u daar eenmaal aan begint kunt u er moeilijk vanaf komen. U raakt er aan verslaafd. Soms zijn slaaptabletten nodig, bijvoorbeeld bij grote emotionele problemen zoals een ongeneeslijke ziekte of het sterven van een familielid, maar als het niet noodzakelijk is, gebruik ze dan liever niet.

Slaap is belangrijk

Een mens slaapt een derde van zijn leven om de andere tijd goed te kunnen leven. Uw slaap is dus heel belangrijk. Tijdens de slaap doet u immers nieuwe energie op om de volgende dag weer door te kunnen. Wie te weinig slaapt bouwt een energietekort op, dat zich weer wreekt in te weinig weerstand tegen ziektes en mankementen. Uw slaap verdient het dan ook om er aandacht aan te besteden.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontspannende warmte voor nek en hals: speciaal warmtekussenOntspannende warmte voor nek en hals: speciaal warmtekussenHeeft u 's avonds behoeft aan wat extra warmte in uw nek- en hals. Dan is er een warmtekussen dat speciaal te gebruiken…
Het warmtekussen is een weldaad voor het hele lichaamHet warmtekussen is een weldaad voor het hele lichaamNiet iedereen kent het en zeker niet iedereen heeft er al een, maar een elektrisch kussen is een weldaad voor vermoeide…
Gaap...krijgt u de juiste slaap?Gaap...krijgt u de juiste slaap?Als de wekker om zes uur ’s ochtend afloopt, bent u er dan zo eentje die vrolijk en wakker het bed uitspringt? Die na he…
Hoeveel slaap per dag heb je nodig?De meeste mensen slapen 7 tot 8 uur per nacht omdat het zogenaamd "moet". Maar is dit wel zo? Dit is dus niet zo, want h…
Een goede stressvrije vakantie laadt uw batterij weer opEen goede stressvrije vakantie laadt uw batterij weer opEen goed vakantie geeft nieuwe energie. Veel Nederlanders gebruiken hun vakantiedagen om er op uit te gaan. Wie er geld…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 05-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.