Omgaan met stress: tips en informatie

Iedereen kent het: stress. Stress slaat toe wanneer teveel prikkels in je hoofd leiden tot fysiek of mentaal ongemak. Doordat we in een vlugge, hectische wereld leven wil stress nogal eens toeslaan bij veel mensen. In dit artikel komen enkele actiepunten voorbij die ondernomen kunnen worden om met stress om te gaan, en stress van minder grote invloed te laten zijn op jouw leven. Er zijn meerdere oorzaken voor stress. Lawaai, drukte en andere omgevingsfactoren kunnen er één van zijn. Die oorzaak wegnemen is vaak eenvoudig: je zoekt een rustige plek en al snel geeft je lijf aan dat je je beter voelt. Kortdurende stress is echter geen probleem, je lijf kan hier prima mee omgaan. Het échte probleem zit hem in stress waar je je lichaam langer aan blootstelt. Er zijn twee oorzaken van stress die vaak langer loopt en moeilijker te vermijden zijn: stress door werk en stress door emotie.

Omgaan met stress door werk

Je baan is een belangrijke factor in je leven. Met een baan komt ook de daarbij behorende verantwoordelijkheid en prikkels. Werkdruk en daaruit voortkomende klachten zijn de laatste decennia zeer rap toegenomen. Zo steeg tussen 1980 en 1998 het aantal werknemers dat klaagde over een te hoge werkdruk van 36% naar 60%. Burn-outs komen daarbij ook steeds meer voor, 15% van de werknemers wordt het soms allemaal te veel en komen soms ziek thuis te zitten. Wat kun je nou concreet doen aan het voorkomen van stress op je werk, zodat een burn-out nooit een probleem wordt? Concreet komt dit neer op enkele doeltreffende tips:
  • Als je een probleem niet kan oplossen, houd je er dan ook niet mee bezig. Dit is tevergeefse moeite en energie die je feitelijk in niets steekt.
  • Wees optimistisch. Denk niet in het negatieve, maar zie het glas als halfvol en niet als halfleeg. Bekijk de situatie eens als een buitenstaander. Is het echt nodig dat je je zo druk maakt als je nu doet, of is er een oplossing te zien aan de horizon? Zo ja, stop je energie in het nastreven van die oplossing in plaats van je druk te maken om het probleem.
  • Adem gewoon eens rustig in en uit. Neem een time-out. Ontspan je nek en spieren en loop een blok om waarbij je je gedachten even kan verzetten.
  • Leer nee te zeggen. Mensen willen altijd wat van je en zullen altijd wat van je willen hebben! Zodra je 'nee' leert te zeggen creëer je meer ruimte voor jezelf en de belangrijke zaken in je werk.

Omgaan met stress door emotie

Omgaan met stress door emotie kan samengaan met werkstress. Desalniettemin kunnen er allerlei andere oorzaken zijn waardoor je de constante last van emotie op je lijf voelt. Onrecht, verlies van een dierbare of een vervelende opmerkingen van vrienden kunnen voorbeelden zijn van 'stressoren'. Hierbij enkele tips voor omgaan met stress door emotie.
  • Identificeer de emotie die je voelt. Ben je kwaad, verdrietig, voel je je machteloos? Als je de emotie weet te identificeren, kun je er wellicht ook wat aan doen.
  • Kijk naar de oorzaak van de emotie. Heeft je baas je beledigd, ben je een familielid verloren of sta je machteloos in een bepaalde situatie?
  • Kijk naar de positieve kant van de oorzaak voor je emoties. Kan het opnieuw gebeuren? Is de situatie écht uitzichtloos of lijkt het alleen maar zo? Focus jezelf op de 'silver lining', de stip op de horizon waar je heen zou kunnen gaan.
  • Verwijder de stressor uit je leven. Gaat het om een vervelende persoon? Kies voor jezelf en ga niet meer met die persoon om. Wordt je gepest? Zoek hulp bij een derde partij die wellicht kan bemiddelen.
  • Geef het tijd. Hoe cliché het ook klinkt, tijd heelt alle wonden. Je emoties zullen afkoelen, mits je het genoeg tijd geeft.

Aan het einde van de rit is stress in feite de aandacht die je geeft aan de vervelende kanten in je leven. En het mooie van aandacht geven is dat jij zelf kan kiezen waar je die aandacht aan spendeert. Wees assertief en kies voor jezelf, en zo kan je om leren gaan met stress. Stress zal er altijd zijn, maar het gaat erom dat jij de controle hebt over de stress, en niet andersom.
© 2013 - 2024 Suave, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…
Stress verminderen: De beste tips bij stress en burn-outStress is niet alleen vervelend maar kan met name op de langere termijn ook echt serieuze negatieve gevolgen hebben voor…
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…
Tips voor mensen die niet goed tegen warmte kunnenTips voor mensen die niet goed tegen warmte kunnenDe zomer, de meeste mensen vinden het heerlijk. Het is prachtig weer en er zijn veel mogelijkheden om leuke dingen te do…
Bronnen en referenties
  • Het terugdringen van werkdruk als arbeidsvoorwaarde, Hooiveld, J. en W.C.A. Berends, FNV Vakcentrale
  • Intermediair, http://www.intermediair.nl/carriere/werk-en-leven/gezondheid-stress-burnout/werknemer-steeds-vaker-thuis-met-burn-out
Suave (12 artikelen)
Laatste update: 12-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.