Zelfstandig wonen zonder partner, maar niet eenzaam zijn

Zelfstandig wonen zonder partner, maar niet eenzaam zijn Veel mensen leven zelfstandig, dus zonder partner en/of kinderen Dat is niet altijd een bewuste keuze, want niet iedereen vindt een goede partner voor het leven. Ook na het overlijden van een partner kan de achterblijvende het er erg moeilijk mee krijgen. Daarnaast gaan er ook veel relaties stuk en moeten partners weer op zichzelf gaan wonen. Wie daar bewust voor kiest heeft er niet altijd een probleem mee. Vaak hebben zulke mensen genoeg hobby's en bezigheden om hun tijd gemakkelijk en op een prettige manier vol te krijgen. Sommige mensen kunnen immers heel goed alleen zijn, maar voor wie dat niet prettig vindt, zijn er wel een paar tips om er voor te zorgen dat er toch genoeg sociale contacten zijn.

Zelfstandig wonen betekent niet altijd eenzaam te moeten zijn

Wie alleen woont, heeft vaak de ervaring dat vooral de paartjes wat minder gemakkelijk op bezoek komen. Vrouwen gaan niet graag mee op bezoek bij een alleenstaande man, omdat ze daar geen vrouwelijke gesprekspartner heeft en omgekeerd is dat vaak hetzelfde. Nodig regelmatig familieleden, vrienden en kennissen uit.

Mannen en vrouwen en hun eigen interesses

Mannen en vrouwen hebben nu eenmaal een ander interesse patroon. Zo zullen mannen sneller een gesprek beginnen over auto’s, het werk, voetbal of een andere sport, enzovoort. Vrouwen praten ook wel eens over hun werk, maar vertellen elkaar ook graag nieuwtjes over winkelen, de kapper, make-up, eten koken, kinderen, familie, vrienden en vriendinnen en het huishouden.

Nodig meer dan een paartje uit

Wilt u graag goed gezelschap hebben, nodig dan liever twee paartjes uit, die elkaar ook aardig vinden, dan een paartje alleen. Op die manier is dat probleem al uit de wereld en ze zullen met meer plezier op bezoek komen. Daarnaast zijn er wat meer gespreksmogelijkheden als men met een groepje mensen samen is. Het gesprek is levendiger dan met slechts drie personen.

Mensen zonder partner vieren soms zelfs hun verjaardag niet

Dat is echter niet zo verstandig, want op die manier worden ze na verloop van tijd ook niet meer vaak op feestjes gevraagd op feestjes die door anderen gevierd worden. Een feest organiseren is voor een man of vrouw alleen natuurlijk wel wat meer werk dan voor iemand die een vaste partner heeft, maar vaak komen er toch onverwacht ook wat helpende handen uit onverwachte hoeken.

Een leuk feestje heeft positieve invloed op het gemoed

Aan een gezellige avond houdt u immers zelf ook een goed en voldaan gevoel over. U wordt daarna ook weer wat gemakkelijker door de gasten van uw feestje uitgenodigd voor hun eigen feestjes.Vooral als u op die feestjes een gezellige gast bent. Natuurlijk kost het vieren van een feestje ook geld. Geld dat u in uw eentje moet opbrengen, maar vaak krijgt u er ook veel voor terug.

Een krappe beurs hoeft vrienden niet te ontlopen

Hebt u een kleine uitkering en geen geld voor feestjes, maak dan eens een Amerikaanse fuif, waarbij iedereen iets te eten of te drinken meebrengt. Dan hoeft u zelf ook maar voor een kleinigheid te zorgen en kost een gezellige avond bijna niets. Daarnaast zijn er ook snacks die helemaal niet duur zijn en waarmee u een avond goed kunt vullen. Denk maar eens aan cocktailworstjes uit blik, een of twee pizza's die u in punten snijdt, en dergelijke.

Vraag een vriend, vriendin of een stelletje op het eten

Wie vaak alleen moet eten zal er meestal ook niet al te veel werk aan besteden. Vooral mannen hebben de neiging om het dan maar gemakkelijk te maken en een diepvries pizza, of ander kant-en-klaar voedsel, in de oven of de magnetron te schuiven. Dat is niet alleen saai, maar ook erg ongezond. Voor een keertje is dat niet erg, maar als gangbare maatregel niet echt verstandig.

Alleen eten is niet altijd leuk

Alleen aan tafel zitten is bovendien niet prettig en het eten wordt dan meestal snel naar binnen gewerkt. Vraag af en toe iemand te eten. U maakt er dan vanzelf wat meer werk van, dekt de tafel wat gezelliger en u eet die avond ook beter dan anders. Het smaakt ook beter als u met anderen aan tafel zit en op uw gemak kunt eten onder een goed gesprek. Vaak kunt u met een alleenstaande vriend of vriendin regelen dat u om en om bij elkaar eet. Dat is leuk en u eet ook weer eens dingen die u zelf niet kunt, of niet wilt klaarmaken, maar die op de manier van de ander wel lekker zijn.

Om de beurt of zelfs samen koken

Hebt u een eenzame neef of nicht, een goede kennis of vriend die ook alleen woont, spreek dan af om samen te eten en om de beurt of ook samen te koken. Dat hoeft niet elke dag. U kunt ook afspreken om dat alleen in de weekends te doen. Op die manier krijgt u beter eten binnen en het is aan tafel veel gezelliger. Maak wel goede afspraken over de kosten en over verse groenten en fruit, zodat ieder van u evenveel betaalt en u niet elke keer kant-en-klaar voedsel bij de ander krijgt.

Ga, ook als u alleen bent, vaak de deur uit

Kijk in de krant en ga naar evenementen. Zelfs voor mensen die niets extra’s kunnen uitgeven zijn er vaak mogelijkheden genoeg om onder de mensen te komen. Denk bijvoorbeeld eens aan de Monumentendag, die altijd in september plaatsvindt. Veel monumenten zijn dan gratis toegankelijk. Het is erg leuk om rond te kijken op plaatsen en in gebouwen die anders voor bezoekers vaak gesloten zijn en u ontmoet er altijd mensen.

Kerkdiensten

Ook kerkdiensten zijn een mogelijkheid om contacten op te doen. Wees niet bang om tegen iemand iets te zeggen. Vaak raakt u op die manier prettig aan de praat. Ga in de vrije tijd wandelen, fietsen, een terrasje nemen of ga vrijwilligerswerk doen. Kom onder de mensen, ga op bezoek.

Vraag vrienden en vriendinnen mee

Vraag vrienden en vriendinnen mee om uit te gaan. Het hangt natuurlijk ook enigszins van uw financiële mogelijkheden af, waar u naar toe gaat. Samen met een stelletje vrienden en vriendinnen naar een concertje, een zwembad, een film, of ook gewoon samen gaan fietsen of wandelen, is immers veel leuker dan in uw eentje.

Wees zelf opgewekt gezelschap tijdens bezoeken of feestjes

Zorg dat uw bezoek en de mensen waar u mee uit gaat het leuk vinden om met u samen te zijn. Wees vriendelijk, voorkomend, positief ingesteld (al voelt u zich thuis ook niet altijd zo) houd rekening met hen en toon vooral interesse in hun werk, hun doen en laten en in hun leven. Daar knappen andere mensen enorm van op en zij zullen uw gezelschap op den duur vanzelf zoeken.

Niet alleen thuis wachten tot er iets gebeurt

Wie thuis gaat zitten wachten op bezoek komt vaak bedrogen uit. Wie actief op mensen afstapt, krijgt op den duur vanzelf een sociaal leven, waar anderen soms jaloers op zijn. Ga er dus op uit en bezoek mensen die u leuk vindt. Neem eens een bosje bloemen mee, als dat financieel lukt of doe hen een plezier door hen te helpen met iets. Het werkt!

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begeleid (zelfstandig) wonenWat is begeleid (zelfstandig) wonen? Voor wie is begeleid wonen bedoeld? Wat zijn de voorwaarden? Wat zijn de kosten van…
Dakloos, waar kan je hulp zoeken?Dakloos, waar kan je hulp zoeken?Regelmatig komen mensen op straat te staan. Dakloos of thuisloos. Als je het aan ziet komen moet je voordat je dakloos r…
Een woonzorgcomplexEen woonzorgcomplexIn de volksmond staat het woonzorgcomplex beter bekend als bejaardentehuis, bejaardencentrum of verzorgingstehuis. Sinds…
Ambulante-, semimurale- en intramurale zorgAmbulante-, semimurale- en intramurale zorgVerzorgenden, verpleegkundigen, artsen en andere specialisten bieden verschillende soorten zorg aan mensen. Deze zorg ka…

Tips om beter in je vel te zittenTips om beter in je vel te zittenIedereen heeft er wel eens last van, de ochtenden dat je helemaal niet uit bent kunt komen, of de dagen dat je nergens e…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.