Werken en functies in uitvaart

Werken en functies in uitvaart Voor de één is werken in de uitvaart het mooiste wat er bestaat terwijl anderen er niet aan moeten denken. Alles rondom de uitvaart is een wereld op zich waar veel in gebeurt. Er zijn veel verschillende functies in deze branche wat loopt van administratief tot uitvoerend. Vaak worden functies gecombineerd waardoor je bijvoorbeeld niet alleen chauffeur bent, maar het hele traject van een overledene meemaakt. Een kijkje in de wereld van de uitvaart en de functies.

Uitvaarten, weet wat er bij komt kijken?

Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken dat er mensen in de omgeving wegvallen. Na een overlijden draait het een aantal dagen voornamelijk om de overledene en de nabestaanden. De overledene wordt in veel gevallen overgebracht naar een uitvaartcentrum met na enkele dagen de afsluiting in de vorm van een begrafenis of crematie. Als buitenstaander zie je niet alles wat er in de uitvaart gebeurt maar achter de schermen van de uitvaart wordt hard gewerkt in veel verschillende functies.

Wat gebeurt er wanneer iemand is overleden?

Iedere uitvaart is verschillend maar toch zijn er een aantal zaken die bij iedere uitvaart terugkomen. Een beknopt overzicht van wat er zoal bij komt kijken. Niet alle situaties kunnen worden geschetst omdat er veel denkbare situaties zijn.

Wanneer iemand is overleden wordt de uitvaartorganisatie gebeld. Een beetje afhankelijk van de situatie wordt in overleg met de nabestaanden besproken wat de wensen zijn met betrekking tot de verdere gang van zaken. Hierbij worden gegevens genoteerd en wordt er besproken wat de wensen zijn met betrekking tot de dagen die volgen. Één van de zaken die hierbij besproken wordt is of de overledene thuis opgebaard moet worden of dat dit in het uitvaartcentrum moet gebeuren. Zo zijn er een aantal zaken die besproken worden.

Na het gesprek met de nabestaanden komen de chauffeurs / verzorgers in actie. Conform afspraak wordt de overledene thuis verzorgd en opgebaard of overgebracht naar het uitvaartcentrum waar het verzorgen en opbaren plaatsvindt. De overledene blijft dan in principe tot aan de begrafenis of crematie op dezelfde plek zodat er afscheid genomen kan worden door familie, vrienden, kennissen en collega's.

Parallel met het bovenstaande gaat de uitvaartverzorger aan het werk. De uitvaartverzorger neemt alle wensen met betrekking tot de uitvaart door met de nabestaanden. De uitvaartverzorger plant als het ware alles vanaf dat moment tot en met de begrafenis of crematie. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat alles rondom de uitvaart verloopt zoals gewenst en neemt de nabestaanden veel werk uit handen door verschillende zaken te regelen.

Wanneer een overleden in het uitvaartcentrum is opgebaard is het vanzelfsprekend dat er regelmatig wordt gecontroleerd of de overledene er nog netjes bij ligt. Wanneer iemand thuis of op een andere plaats is opgebaard is dat wat lastiger maar ook hier gaat een medewerker van de uitvaartorganisatie langs om deze controle uit te voeren.

Op de dag van de crematie of begrafenis zijn de gehele tijd de uitvaartleider en de chauffeurs aanwezig. Natuurlijk zijn ook de catering medewerkers onmisbaar op deze dag. Na afloop van de dag waarop het laatste afscheid wordt genomen van de overledene kan er door de nabestaanden worden teruggekeken op een zeer emotionele maar vaak mooie dag met goede herinneringen al zal dit laatste vaak pas veel later gaan doordringen.

Werken in de uitvaart iets voor jou?

Zoals gezegd is de uitvaartbranche voor de ene persoon het mooiste wat er bestaat terwijl anderen er niet aan moeten denken. Wat opvallend is dat is dat een heel groot deel van de mensen, wanneer je vraagt of ze in de uitvaart zouden willen werken, aangeeft dat ze het belangrijk en mooi werk vinden maar dat ze het niet zouden kunnen. Vaak hoor je dat je ervoor in de wieg moet zijn gelegd. Dit laatste klopt ook helemaal.

Wanneer je in de uitvaart wilt gaan werken is het belangrijk dat je je beseft dat het een hele mooie maar ook emotionele wereld is. Hetgeen hieronder geschetst wordt is vrij direct maar het is wel iets wat je mee moet nemen bij je keuze of je in de uitvaart wilt werken.

Gelukkig is het overgrote deel van de uitvaarten voor mensen die zijn overleden op een hogere leeftijd,mensen die een goed leven achter de rug hebben. Aan de andere kant moet je je wel beseffen dat je ook te maken krijgt met overleden baby's, kinderen en jongere mensen wat toch heftiger is. Daarnaast komt het regelmatig voor dat mensen zelf een einde aan hun leven hebben gemaakt. Ook slachtoffers van ongelukken komen voorbij. Tevens komt het voor dat overledenen pas later gevonden worden. Niet iedereen kan deze drie laatste situaties aan. Besef goed dat, wanneer je een uitvoerende functie hebt, je met deze situaties professioneel om moet kunnen gaan.

Functies in de uitvaart

Er zijn veel functies binnen de uitvaart, meer dan de meeste mensen weten. Een aantal functies worden vaak gecombineerd. Een voorbeeld hiervan is de functie van chauffeur. Deze functie wordt vaak gecombineerd met verzorger en drager. Hieronder volgt een aantal van de functies binnen de uitvaartbranche met een beknopte omschrijving.

UItvaartverzorger

De uitvaartverzorger is een belangrijke schakel in het geheel. De uitvaartverzorger gaat na de melding van overlijden zo snel mogelijk op bezoek bij de nabestaanden om de uitvaart te bespreken. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de overledene of de nabestaanden. Toch moet de uitvaartverzorger het geheel ook vanuit een zakelijk oogpunt moeten blijven bekijken. De uitvaartverzorger moet erg goed zelfstandig kunnen werken. Na het gesprek met de nabestaanden worden onder andere de volgende zaken snel geregeld door de uitvaartverzorger: Verzorgen van het drukwerk, adressering, bestellen van de kist, afstemmen van rouwbezoeken met het rouwcentrum, rouwauto en volgauto's bestellen, afspraken maken met de begraafplaats of crematorium, afspraken maken met de kerk, plechtigheid doornemen, muziek in orde maken, bloemen bestellen en consumpties bestellen. Al met al een zeer uitgebreide functie met veel verantwoordelijkheid. Goed overzicht kunnen houden over het geheel, en dat voor meerdere uitvaarten, is een vereiste. Tegenwoordig is het belangrijk verstand van zaken te hebben met betrekking tot de diverse geloofsovertuigingen en bijbehorende rituelen.

Uitvaartleider

De uitvaartleider is de persoon die op de dag van de uitvaart alles in goede banen leidt en alles regelt wat die dag gebeurt. Bij deze emotionele omstandigheden heeft de uitvaartleider een goed improvisatievermogen nodig. Vaak wordt deze functie (deels) gecombineerd met de functie van uitvaartverzorger.

Verzorger overledene / mortuarium medewerker

De verzorger is de persoon die achter de schermen de overledene verzorgt. Hieronder valt het wassen, aankleden, mond en ogen sluiten, haar en nagels verzorgen, het gezicht verzorgen, de sieraden verzorgen en eventueel scheren of make-up aanbrengen. De verzorger draagt er zorg voor dat de overledene er helemaal netjes en zoals afgesproken bij ligt in de kist waarna er afscheid genomen kan worden.

De functie van verzorger wordt meestal gecombineerd met de functie van chauffeur en drager.

Chauffeur volgauto / rouwauto

Zoals gezegd wordt deze functie vaak gecombineerd met de functie van verzorger en drager. Het komt dus vaak voor dat de chauffeur kennis maakt met nabestaanden bij het overbrengen van de overledene naar het rouwcentrum. Werkzaamheden van de chauffeur zijn het overbrengen van overledenen naar het rouwcentrum. Daarnaast het vervoeren van nabestaanden op de dag van de uitvaart. Hierbij is het belangrijk dat je rustig en professioneel bent.

Drager

Voor het dragen van de kist op de dag van de uitvaart zijn vaak aparte teams beschikbaar welke kunnen worden ingehuurd. Toch zijn het meestal de chauffeurs die op de dag van de uitvaart de kist zullen dragen. Bij een combinatie van drager, chauffeur en verzorger moet je bestand zijn tegen zwaar lichamelijk werk.

Overig

Naast bovenstaande, meest bekende functies, zijn er nog een aantal andere functies binnen de uitvaart. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: catering medewerker, balsemer, begraafplaatsbeheerder, beheerder crematorium, muziek medewerker (wordt ook vaak gecombineerd), aula medewerker, ovenist, administratief medewerker en medewerker nazorg.

24/7

Het werken in de uitvaartbranche gaat 365 dagen per jaar, 24 uur per dag door. Het is vaak hollen of stilstaan. Het ene moment kan het rustig zijn en heb je als chauffeur alle tijd om de auto te poetsen of andere zaken te doen of voor te bereiden en het andere moment kan het zijn dat je de hele dag / nacht druk in de weer bent. Vaak worden er oproepdiensten gedraaid dus bij een dagje strand, verjaardag of gezellig kerst vieren met de familie dien je er altijd rekening mee te houden dat je ieder moment gebeld kan worden om weer aan de slag te gaan.

Werken in uitvaart is absoluut mooi werk maar bedenk voor jezelf of je op alle punten volmondig "ja" zegt voor je een carrière in de uitvaart start.
© 2013 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een uitvaartverzekering?De kosten voor een uitvaart of begrafenis stijgen elk jaar flink. Er is een mogelijkheid om jezelf, maar vooral je nabes…
Wat kost een uitvaart?Wat kost een uitvaart?De kosten van een uitvaart worden vaak onderschat. Mensen hebben er vaak verzekeringen voor afgesloten, maar realiseren…
Uitvaartverzekering: kosten en afsluitenUitvaartverzekering: kosten en afsluitenHoewel je er liever niet aan denkt, kan het toch verstandig zijn om een uitvaartverzekering te overwegen. Jaarlijks stij…
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…

Wat doet mindfulness met je hersenenWat gebeurt er wanneer je mindfulness toepast? Wat gebeurt er in de hersenen wanneer je mindfulness technieken toelaat i…
Bronnen en referenties
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.