Ontspannen slapen na een drukke dag is mogelijk

Ontspannen slapen na een drukke dag is mogelijk Ontspannen na een drukke dag is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk. De meeste mensen hebben er wel ervaring mee. Op dagen dat u van ’s morgens tot laat in de avond druk bezig geweest bent kunt u moeilijker de slaap vatten. De indrukken aan de afgelopen dag en avond spoken nog door uw hoofd. Zeker als u ’s avonds nog bezoek gehad hebt dat van geen ophouden wist of als u tot in de laatste uurtjes nog een feestje gehad hebt. Moet u de volgende morgen echter weer vroeg beginnen, dan hebt u de neiging om toch maar meteen te gaan slapen. Dat is echter niet altijd verstandig, want met een lichaam dat nog volop wakker is, lukt dat dan gewoonweg niet.

Niet alleen kinderen moeten voor het slapen gaan ontspannen

Meteen na de drukte naar bed gaan is geen goede optie. U ziet het ook al bij kinderen. Als er voor het slapen gaan met het kind gestoeid wordt, of er drukke spelletjes, zoals verstoppertje met een kind gedaan worden, wil het niet meteen naar bed en eenmaal toch ingestopt, komt het daar ook moeilijker in slaap.

Drukte en spanningen voor het slapen gaan zijn vaak de oorzaak

Geen wonder! Het lichaam is de hele tijd flink in beweging geweest, de temperatuur is wat verhoogd, de hartslag ook en de opwinding verhindert het lichaam om de slaap snel te kunnen vatten. Het lichaam is nog heel actief, de spieren zijn nog gespannen en het kind heeft op dat moment nog geen behoefte aan rust.

Een gespannen lichaam zorgt ook bij volwassenen voor slapeloosheid

Voor volwassenen geldt hetzelfde. Wie de hele dag actief bezig is geweest, heeft een lichaam dat nog “onder stoom” staat en zal niet gemakkelijk in slaap kunnen komen. Ook al moet u er de volgende dag weer vroeg uit, probeer toch eerst even tot rust te komen.

Er zijn diverse manieren om te ontspannen

Zoek een manier van ontspannen die bij u en bij uw levensstijl past. Een warm bad is ideaal, maar gunt u zich daar niet meer de tijd voor, ga dan toch even rustig zitten, neem een boek, kijk een korte periode naar een ontspannen programma op tv, of luister naar rustige muziek. Op die manier krijgt uw lichaam de kans om tot rust te komen, waarna u in bed gemakkelijker in slaap valt.

Ontspanning na een drukke dag helpt om beter in slaap te komen

Wie na een drukke dag meteen naar bed gaat en, dank zij de oververmoeidheid, toch binnen redelijke tijd in slaap valt, slaapt meestal onrustiger en droomt ook meer. De slaap brengt dan ook niet de ontspanning en het herstel van het lichaam, dat er normaal gesproken van verwacht mag worden. De volgende morgen wordt men dan ook niet uitgerust, maar nog steeds moe wakker. Geen wonder, want lichaam en geest hebben voortgeborduurd op de vorige dag.

’s Nachts wordt er vaak nog “doorgewerkt”

Wie de hele dag in de auto gezeten heeft, rijdt ’s nachts in de slaap meestal nog verder en wie de hele dag tot in de late uurtjes thuis heeft staan klussen, klust ’s nachts in zijn slaap ook nog door. De volgende morgen is diegene dan met het werk niets opgeschoten, maar is er wel moe van. De slaap brengt op die manier geen of weinig herstel van vermoeide spieren en lichaamsdelen.

Wie oplet, merkt het vanzelf

Gaat u na een hele drukke dag 's avonds naar bed, dan is het mogelijk dat de spieren van de rug nog steeds gespannen zijn. Ook in de liggende houding. Vooral het midden van de rug wordt soms recht gehouden, zonder dat u het merkt. Probeer daar op te letten. Merkt u dat de rug gespannen ligt, ontspan die spieren dan bewust. Laat uw rug " inzakken", zodat die het bed op een goede, ontspannen manier raakt. U hebt op die manier minder moeite met het inslapen.

Vooral na een ruzie is ontspanning noodzakelijk

Is er onenigheid geweest met partner, familie, vrienden of kennissen, dan is die ontspanning voor het slapen gaan al heel hard nodig. Probeer zittend in een gemakkelijke houding even alle spieren te ontspannen. Te beginnen bij de spieren van hoofd, gezicht, nek en hals, schouders, armen, romp, benen en voeten. Elke spier van het lichaam wordt op die manier verslapt en ontspannen, zodat u aan het einde van de oefening totaal ontspannen zit.

Laat de aandacht niet afdwalen

Probeer per groep spieren uw aandacht erbij te houden. Laat de aandacht niet afdwalen, zeker niet naar de toestand van stress in de uren ervoor. Het is even oefenen, maar na een paar keer lukt u dat steeds beter. Deze oefeningen kunt u overigens ook gewoon in bed doen als u eens niet in slaap kunt komen. Vaak helpt het. Wat ook helpt is het bedenken van een strategie om het geschil met de ander te slechten. Weet u eenmaal wat u kunt doen, dan kunt u gemakkelijker inslapen.

Overdag slapen kan mogelijk ook slapeloosheid in de nacht in de hand werken

Veel oudere mensen gaan ’s middags een uurtje liggen en doen dan een dutje. Daar is niets mis mee, want veel oudere mensen kunnen dat dutje goed gebruiken. Als u echter elke nacht al na een paar uur wakker wordt is het verstandig om ’s middags wel te gaan liggen en het lichaam wat rust te gunnen, maar niet te gaan slapen, zodat u ’s avonds ook moe genoeg bent om een goede nachtrust te krijgen. Lees ’s middags dan een boek, een blad of kijk naar een ontspannen film op tv.

Als de zorgen u wakker houden

Gaat u wel na een ontspannen half uurtje naar bed, maar houden de zorgen u wakker, probeer die dan voor het moment uit uw hoofd te bannen. Dat is beslist niet gemakkelijk, maar wat kunt u oplossen als u in bed ligt? Juist. Helemaal niets. Het is beter om de volgende morgen goed uitgeslapen weer aan een nieuwe dag te beginnen. Een uitgeslapen geest kan beter tegen de dagelijkse problemen op.

Gooi de zorgen in gedachten even helemaal weg

Juist omdat u er in de nacht helemaal niets aan kunt veranderen om de problemen op te lossen, kunt u er beter voor zorgen dat u goed kunt slapen. Wees u ervan bewust dat er momenteel even niets aan te doen is en zet het probleem compleet uit uw hoofd. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door in gedachten een pakketje van al uw zorgen te maken en dat denkbeeldig in de slaapkamerkast te gooien. Daar komen ze morgenvroeg vanzelf weer uit en bij u terug. Het heeft geen zin om ervan wakker te liggen. Neem u tevens voor om er de volgende dag oplossingen voor te zoeken. Op die manier kunt u rustig gaan slapen.

Onoplosbare problemen kunnen er voor zorgen dat u niet ontspannen in slaap kunt vallen

Soms zijn er problemen die niet op te lossen zijn. Een geschil met een partner, een familielid, vriend of kennis, die totaal niet meer met u wil praten om naar een oplossing te zoeken. Soms is ook een kind de verkeerde kant op gegaan en heeft zich verloren in een verkeerde levenswijze, waarover u zich grote zorgen maakt. Als u er alles aan gedaan hebt om dat kind te helpen en de situatie verbetert niet, laat het dan met rust. Probeer dat probleem dan naast u neer te leggen.

U kunt ze, na wat oefening, zo goed mogelijk naast u neer leggen

Als er niets aan te doen is, kunt u er helemaal niets meer mee en u beschadigt slechts uw eigen gezondheid. Het is niet gemakkelijk, en soms lukt het niet helemaal, maar het is noodzakelijk. Probeer het. Om onderlinge problemen op te lossen hebt u altijd de ander nodig, maar als die er niet over wil praten is het beter om het probleem te laten rusten. U kunt er dan immers niets meer aan doen. In de loop van de tijd zal het u meer rust geven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes tips om beter te slapenZes tips om beter te slapenLig je uren naar het plafond te slapen, en lukt het maar niet om in slaap te vallen? Slaapproblemen zijn vervelend en he…
Niet kunnen slapen: Tips om in slaap te komenNiet kunnen slapen: Tips om in slaap te komenWe hebben er in meer of mindere mate allemaal wel eens last van, het niet in slaap kunnen komen of slecht slapen. Dit so…
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens je slaap?Wat gebeurt er in je lichaam tijdens je slaap?Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust. Mensen slapen ongeveer een kwart van hun leven, in de meeste gevallen is dat…

Sterilisatie bij de vrouw: waar moet je rekening mee houden?Sterilisatie bij de vrouw: waar moet je rekening mee houden?Als je kiest voor sterilisatie is dit een definitieve vorm van anticonceptie. Het wordt toegepast als je geen kinderen m…
Hoe je losse huid strakker maakt na gewichtsverliesHoe je losse huid strakker maakt na gewichtsverliesAls je vet verliest begint je losse huid te verschijnen. De eerste regel is: geen paniek! Want net als een levend orgaan…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.