Oplossing voor eenzame ouderen

Door de vergrijzing in Nederland komen er steeds meer oudere mensen bij. Veel van deze mensen hebben last van eenzaamheid, en dit maakt het leven van deze mensen behoorlijk zwaar. Een van de basisbehoeften van de mens is contact met anderen. Als er nooit iemand is waar je mee kunt praten of die interesse in je toont, raak je hoe langer hoe meer geïsoleerd, en kan dit leiden tot het verliezen van "levenslust". Gelukkig zijn er oplossingen voor deze situatie.

Eenzaamheid

Wat is eigenlijk eenzaamheid? Eenzaamheid is een gevoel van leegte, van gemis, en soms ook van angst. Eenzaamheid heeft niet zoveel te maken met of er veel of weinig mensen om je heen zijn. Je kunt weinig mensen om je heen hebben, en je toch niet eenzaam voelen, en je kunt veel mensen in je omgeving hebben, en je toch alleen voelen. Eenzaamheid is een vervelend gevoel, en ontstaat omdat je het gemis aan sociale contacten als iets negatiefs ziet. Iedereen ervaart het gevoel van eenzaamheid op zijn eigen manier.

Oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid kan door een aantal omstandigheden beginnen, en steeds grotere vormen gaan aannemen. Het verlies van een partner kan een grote rol spelen, maar ook het zelf minder mobiel worden, en het steeds kleiner worden van je sociale netwerk kan een belangrijke oorzaak van eenzaamheid zijn. Als je slechter ter been begint te worden, of andere lichamelijke ongemakken hebt, kan het steeds moeilijker worden om deel te blijven nemen aan activiteiten. Hierdoor kan je wereld steeds kleiner worden. Soms is er ook nog een gevoel van schaamte, waardoor je er niet over wilt praten met iemand anders.

Eenzaamheid is slecht voor je gezondheid

Eenzaamheid is een negatief gevoel, en hierdoor eigenlijk een vorm van stress.Stress zorgt voor een verhoogde bloeddruk, en kan leiden tot een depressie. Als je langere tijd stress ervaart kun je hierdoor verzwakken, en daarmee je gezondheid in gevaar brengen. Alleen hierom is het dus al heel belangrijk om een oplossing te vinden voor de gevoelens die je ervaart. Als je er in je eentje niet uitkomt, overweeg dan op zoek te gaan naar hulp, iemand die je kan helpen je gedachten en gevoelens weer op een rijtje te krijgen. Praat met je huisarts, en kijk of hij je (eventueel) kan doorverwijzen naar iemand die je kan helpen. Het kan zijn dat je hulp nodig hebt bij bijvoorbeeld "rouwverwerking", of het accepteren van lichamelijke klachten, waardoor je je beperkt voelt. Blijf er niet alleen mee zitten, want dat is echt niet nodig.

Wat je er zelf aan kunt doen

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat je graag zou willen. Wat mis je het meeste op dit moment? Zou je graag met iemand praten, of gezellig koffiedrinken? Lijkt het je heel leuk om eens een dag ergens naar toe te gaan, samen met andere mensen? Wil je graag wekelijks een activiteit doen, of iets nieuws leren misschien? Je kunt er ook voor kiezen om iets voor een ander te betekenen, en je aan te melden als vrijwilliger.

In bijna iedere regio is een "meldpunt eenzaamheid" waar je je kunt aanmelden, hier kun je vaak een oplossing vinden die bij je past. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan een "maatje", iemand die geregeld bij je langskomt, of waarmee je boodschappen kunt gaan doen. Als je behoefte hebt aan een-op-een contact, en graag wilt praten met iemand, is dit wellicht een goed idee. Iets voor ander doen, of een ander blij maken, geeft jezelf ook vaak een fijn gevoel. Wellicht kun je je opgeven als vrijwilliger, en kijken wat je voor een ander kunt betekenen. Je kunt ook contact opnemen met het Ouderenfonds, zij bieden veel mogelijkheden om met anderen in contact te kunnen komen. Het ouderenfonds organiseert veel activiteiten, zoals dagjes uit, en verschillende cursussen waar je aan deel kunt nemen. Het belangrijkste wat je kunt doen is, iets doen!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moderne mythen rond eenzaamheidModerne mythen rond eenzaamheidEenzaamheid is een onderwerp dat sinds 2010 steeds vaker in de media opduikt. Er zou een groei zijn in het aantal 'eenza…
Eenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboe. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Sociale verbanden zijn weggevallen, de noodzaak om elkaa…
Tips tegen eenzaamheidTips tegen eenzaamheidVeel mensen voelen zich eenzaam, hoewel dat vaak helemaal niet nodig is. Eenzaamheid kan ontzettend vervelend zijn en he…

Het evenwicht herstellenHet evenwicht herstellenMeer dan willekeurig welke periode in het jaar is het begin van een jaar de periode van plannen, goede voornemens en din…
Overgangsperikelen en soms ook nietOvergangsperikelen en soms ook nietIedere vrouw krijgt er hoe dan ook mee te maken… overgangsperikelen. Geen vrouw ontkomt er volledig aan. Alleen is het m…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.