Ontstressen is loslaten in rust

Ontstressen is loslaten in rust Ontstressen is makkelijker dan je denkt. Je kunt er veel aan doen. Het begint met het doel stellen en het vertrouwen dat je dat doel kunt bereiken. Het is de keuze die maakt dat je anders omgaat met jezelf en je situatie. Er zijn altijd wel momenten te vinden dat je rust neemt, al is het maar voor de duur van een ademhaling. Ontspannen uit het raam kijken. Even loslaten waar je mee bezig bent. Je vermogen tot rust vinden begint bij de wens ertoe en de ruimte die je jezelf geeft. Als je van de ene werkplek naar de ander loopt zou je dit vertraagd kunnen doen, rustiger lopend. Even een moment je herinneren: o ja, rustig kan ook.

Vastzitten in activiteit

Stress heeft altijd te maken met vastzitten. Er is te weinig ruimte in je bestaan. Je tijd wordt opgeslokt door activiteiten … Maar hoe zit dit? Denken dat je geen tijd hebt is stressveroorzaker nummer één. Je zit vast in die gedachte. Je hebt teveel belangrijke dingen te doen om ook nog eens te denken aan rust nemen. Dus nu kun je beginnen met een nieuwe gedachte toe te laten, je kunt ervoor kiezen om rust een plek te geven.

Kiezen voor ontstressen is kiezen voor meer rust

De waarde en het effect van een keuze zijn niet te onderschatten. Kiezen voor meer rust in je bestaan brengt het gewenste resultaat. Zo simpel is dat. Alles begint hier.

Niet geloven in jouw vermogen tot rust vinden?

Als je niet gelooft dat je rust kunt vinden, wordt je keuze niet ondersteund doordat je bewuste en onbewuste tegenwerpingen maakt. Mijn idee is dat je het niet echt wil. Misschien ben je bang voor wat er òp komt als je een rustige situatie schept. Stress heeft vaak diepere achtergronden. Probeer toch de zin van het ontspannen diep tot je door te laten dringen. We hebben allemaal ontspanningsmechanismen, die kun jij ook ontdekken.

Slow down voor je organisme

Nu je gekozen hebt voor meer rust in je bestaan, kun je je organisme dit meedelen. Je kunt voor de grap nu, op dit moment heel langzaam gaan bewegen. Slow motion. Til bijvoorbeeld langzaam je arm op. Het maakt niet uit wat je doet, maar maak even heel langzame bewegingen. Ga heel langzaam verzitten. Pak heel langzaam je glas water op. Dit kun je in je dagelijkse praktijk inbrengen, als hersensteuntje voor je organisme, dat herinnert zich dat langzaamaan nu vaker de modus wordt. Een reset.

Je kunt met je hoofd heel langzaam draaien en om je heen kijken terwijl je misschien iets zoekt. Of je loopt heel langzaam naar de keuken omdat je koffie (of die lekkere rustgevende kruidenthee) wil maken. Of je loopt heel langzaam de trap op of af. Langzaam, het hoeft maar een fractie langzamer te zijn, om je organisme al een andere werking te geven.

Met die langzame beweging kom je in een andere flow. Neem dit mee en denk er door de dag van tijd tot tijd aan: slow down, nu even een tandje lager. En als het tijd is om weer de vaart erin te zetten, dan doe je dat natuurlijk, dat kan óók goed voelen en hoeft niet persé een vorm van stress te zijn.

Bedenk: dit kan ook rustig

In het dagelijkse leven dienen zich voortdurend momenten aan waarop jij kunt beslissen om het rustiger aan te doen. Minder energie, evenveel tijd en veel meer plezier. Bijvoorbeeld eten koken, dat gaat echt niet sneller wanneer je zit te stressen. Je hebt nu gekozen voor de weg terug naar de basis, het rustige uitgangspunt, herinner je die keuze bij de voorkomende activiteiten door de dag of week heen.

Ontploffen in de auto?

In de auto, ik geef toe dat het even omschakelen is, en het zal waarschijnlijk genoeg moeite kosten, maar de gewoonte om je druk te maken, kun je, nu je alweer een paar jaartjes meeloopt, zien voor wat het is: overbodige moeite. De weg terug van stress naar rust kun je besluiten nu in te slaan. Werkelijk inzicht helpt! Nu is het enige wat je te doen staat als het weer stress in de auto is: diep ademhalen en de boel van je af laten glijden. Je kunt het!

En dit is maar één voorbeeld. Er zijn er zoveel te geven, van standaard situaties die je standaard triggeren. Écht als je besluit om dit te veranderen, gaat het op den duur lukken.

Wat kun jij bedenken wat je leuk vindt en wat je helpt te ontladen?

Stress loop je óp, dus er zijn activiteiten nodig die je helpen de hoge spanningsboog te ontspannen. Sporten, dansen, een wandeling in de natuur, muziek, schilderen, naar de bioscoop, er zijn vele manieren om je te ontspannen. Je hebt nu de keuze gemaakt om het anders te gaan doen, dus mag je jezelf nu eindelijk weer eens de tijd gunnen om je favoriete bezigheid op te pakken.

Ontladen moet!

Als je stress-level chronisch te hoog is, dan is de ontlading een stap om het omlaag te brengen. De stress zit erin en moet eruit. Dat kan heel leuk zijn. Als je van dansen houdt zet je de muziek hard en je danst tot je erbij neervalt, je voelt je daarna heerlijk ontspannen. Of rennen, de kick ervan en erna je ontspannen. Eerst de inspanning dan de ontspanning, weet je nog? Alles heeft zijn tijd en plaats.

Schudden

Wat ook een heerlijke ontlader is, is schudden. Dit kan met of zonder (toepasselijke) muziek. Door je lichaam minstens een (paar) keer per week te schudden, bevrijd je jezelf van allerlei spanningen.

Je staat in een ruimte die genoeg bewegingsruimte biedt, zodat je je niet stoot, en je begint met je hoofd rustig wat heen en weer te schudden, je laat het hangen, voor, opzij , en je lichaam laat je hoofd schudden, ook je schouders gaan meedoen, dan je borstgebied, je armen en handen uitschudden, dan je buik, billen alle kanten op. Dan je benen en voeten een voor een.

Ontdek hoe je schudden kunt, heel licht en heel subtiel en ook heel hevig, heftig, totaal! Ontdek dit al doende. Maar forceer niets. De subtiele vorm heeft haar eigen werkingsveld en de heftige vorm of de middelmatige vorm ook. Probeer de verschillende vormen van dynamiek uit.

Je mag ook beginnen met je armen en handen, en dan je benen, en dan je hele lijf, inclusief je hoofd dat je loslaat. Je kunt ook springen en zo de boel loslaten. Forceer echter niets.

Baalgeluiden maken

Je kunt daarbij baalgeluiden maken: bèh, blll, pfff. Het wordt humor zo. Lucht je hart met de geluiden die je produceert. Ook kun je zonder te schudden, baalgeluiden maken. Het zijn geen woorden, maar klanken, of eigen geproduceerde woorden. Het is jouw eigen baalbetoog in klank. Overtuig me, laat je horen. En lach ook, hoe serieus dit ook mag zijn, lach. Is het leven niet absurd? Lach. Baal, grom, grauw, huil en lach. Misschien worden het andere geluiden, geluiden van woede of verdriet, of geluiden van vreugde of vitaliteit. Allerlei geluiden kunnen zich aandienen. Dat kun je vooraf niet voorspellen. Je bent een avontuur aangegaan.

Loskomende emoties

Ontlading kan heel wat losmaken. Er kunnen veel emoties loskomen als je op bovenstaande wijze van schudden werkt aan jezelf en al helemaal als je in klank uitdrukt wat er in je omhoog komt. Emoties hebben we en ze willen gehoord worden en gezien. Geef jezelf de ruimte en sta je emoties toe. We zijn voelende wezens, dat is de schoonheid van ons menszijn. Hoe meer we kunnen voelen, hoe rijker ons leven kan zijn, rijk aan vreugde. Zelfs verdriet kan schoonheid in zich dragen en van een enorme waarde zijn.

Na de ontlading de rust

Voel hoe er rust ontstaan is. Misschien ben je onder de indruk dat dit zomaar loskwam. Respecteer je innerlijke gevoelens. Er is nu ruimte voor rust en feitelijk zelfs ruimte voor een nieuwe start, een andere start, een start waarin jij meer jij bent.

De oorzaak van stress ontladen

De oorzaak van stress is vaak een dieper liggende oorzaak. Je overmatige activiteit, je continuerende onrust, maskeerden die dieper liggende oorzaak. Door bovengenoemde oefeningen, het schudden en de geluiden maken, kunnen die oorzaken naar boven komen en zich ontladen. Dit is een goede manier om met jezelf aan de gang te gaan. Als je dieper gaat, als deze kanalen bij jou aanslaan, kun je werkelijk verder komen. Dat wat misschien al jaren vastzat, krijgt de kans omhoog te komen en zich kenbaar te maken.

Ruimte voor het proces

Dit proces kan een ochtend of avond vullen. Erna heb je tijd nodig om alles te laten betijen. Misschien wil je nog iets in je dagboek schrijven. Misschien wil je een wandeling maken in de natuur. Misschien wil je rustig alleen zijn, lekker eten klaar maken en niks hoeven. Je stress level is danig gedaald. Geef jezelf de ruimte om dit te beleven zoals het zich aandient.

Humor

Humor verdient het ook hier om het laatste woord te krijgen. Lach om je pogingen en je mislukkingen, lach om het leven en de absurde onmogelijkheid ervan. Humor is je beste wapen tegen stress.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie: stress loslatenIn de volgende oefening leer je om stress te lokaliseren en het vervolgens los te laten. Stress begint meestal in je hoo…
Welk effect heeft stress op het lichaam?Tegenwoordig heeft de helft van de mensen in Nederland last ervan. Stress zelf is een volledig natuurlijk fenomeen. Je z…
Hoe kan je ontstressen? Tips om te ontspannen bij stressHoe kan je ontstressen? Tips om te ontspannen bij stressStress en spanning: in het moderne leven is het dagelijkse kost. Zelfs in de zomer hebben alsmaar meer mensen last van v…

Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst kan diverse oorzaken hebben. Het wordt pas echt een probleem wanneer faalangst een verlammend effect op iemand…
7 tips om beter te slapen met warm weer7 tips om beter te slapen met warm weerElke zomer kijken de meeste Nederlanders reikhalzend uit naar de weersvoorspellingen. Hoge temperaturen worden met gejui…
Reactie

Maria, 28-03-2017
En vergeet de zee niet, die rustgevende golven en dat prachtige geluid! Zomer en winter ga ik af en toe naar de zee, naar een rustige plek aan de kust. Vanuit de grote, hectische stad waar ik woon, pak ik het OV en ben na een dik uur bij de zee, zó heerlijk.

Zit daar een tijd op een bankje naar het water te kijken of loop een flink stuk langs de vloedlijn. Neem soms een mooi boek mee en geniet met volle teugen. Kom ik terug in mijn stad, voel ik me weer heerlijk opgeladen! Ik vind het een geluk dat ik relatief zo dichtbij de Noordzee woon en die is altijd mooi! Reactie infoteur, 11-04-2017
Hoi Maria. Jammer genoeg woon ik niet zo dicht bij zee, maar ik ga vaak naar een meer, er zijn er twee in de buurt. Dan zit ik op een steigertje, en kijk naar de fuutjes, die grappige, pientere watervogeltjes die zo goed onder water kunnen zwemmen en hun jongen op hun rug dragen, kijk naar het water en de wolken, het riet en de waterplanten. Zo'n mooie serene sfeer. Groetjes van Sofiaroc.

Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.