"Wat ga je doen als je oud bent" - Een lastige vraag?

"Wat ga je doen als je oud bent" - Een lastige vraag? Wat ga je doen als je oud bent. Een bekende vraag die niet voor iedereen even eenvoudig en snel te beantwoorden is. Sommige mensen hebben duidelijke ideeën of zelfs plannen. Anderen hebben er nog nooit bij stil gestaan. Weer anderen hebben geen behoefte aan een specifiek plan voor die periode in hun leven. Hoe dan ook, hoopt iedereen dat punt wel te bereiken in zijn of haar leven. En als het zover is, wat ga jij dan eigenlijk doen? Wat een voor de hand liggende vraag lijkt te zijn is in werkelijkheid nog niet zo eenvoudig. In de eerste plaats kun je je afvragen hoe oud oud nu eigenlijk is. Veel mensen denken bij deze vraag aan de pensioenleeftijd. Voorheen was dat officieel 65, maar in de praktijk voor best veel beroepen een stuk eerder. Tegenwoordig moeten we gemiddeld langer op dat moment wachten. Op dit moment tot officieel onze 67e. Maar dat kan ook weer veranderen in de toekomst.

Een ver-van-je-bed-show of komt het al dichterbij?

Vanuit dat oogpunt bekeken zou je zeggen dat je van een zestigjarige een beter antwoord mag verwachten op deze vraag dan van een veertigjarige. In grote lijnen zal dat ook wel zo zijn, maar toch kan het enorm verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen bijvoorbeeld hebben op jongere leeftijd al een favoriete hobby. En hebben het idee hier meer tijd aan te gaan besteden wanneer ze de pensioenleeftijd hebben bereikt. Dit kan van alles zijn, maar zeer intensieve sporten zijn natuurlijk minder geschikt. Vooral als je er tot aan die leeftijd niet veel aan gedaan hebt.

En zolang die periode nog ver weg lijkt, lijkt het soms wel alsof het leven na je 67e ophoudt. Maar in de praktijk vaak dat wanneer je die leeftijd eenmaal bereikt hebt, je helemaal niet het gevoel hebt dat je oud bent. Voor veel mensen geldt dus ook niet dat ze vanaf dat moment een heel andere leven gaan leiden. Natuurlijk: voor iemand die stopt met werken verandert er wel het een en ander in de dagelijkse gang van zaken. Maar tal van dingen blijven ook gewoon zoals het altijd al geweest is. Je hebt simpelweg meer tijd voor je activiteiten.

Hoe riant is jouw oude dag?

Tegenwoordig is een riant pensioen geen vanzelfsprekendheid meer. Integendeel. De AOW en opgebouwde pensioen lijken alleen maar slechter te worden. Het is daarom verstandig ruim op tijd kennis te nemen van hoe je financiële plaatje eruit zal komen te zien, wanneer het eenmaal zover is. En vervolgens voor jezelf een plan maken van wat je denkt nodig te hebben. Heb je voor ogen grote uitgaven te moeten doen, zoals een wereldreis, andere vakanties, caravan/camper of iets dergelijks? Dan kun je hier van tevoren nog rekening mee houden.

De gebreken komen met de leeftijd

Ook je gezondheid of fysieke conditie kan het verwezenlijken van je plannen behoorlijk in de weg staan. En niet alleen je eigen gezondheid maar ook die van je partner. In sommige gevallen kan dat heel snel gaan, maar voor de meeste mensen geldt dat het meer een proces is waarbij de gezondheid langzaam achteruit gaat. Dit is dus ook iets om je bewust van te zijn. Als je merkt dan sommige dingen minder gaan, kun je proberen haast te maken met het realiseren van dat ene plan of die gekoesterde droom.

Leeftijdsverschil met je partner?

Voor veel stellen geldt dat beide partners niet even oud zijn. Dat impliceert ook dat de pensioenleeftijd niet tegelijkertijd bereikt zal worden. Waren daar eerder nog bepaalde regels en uitzonderingen voor. Tegenwoordig wordt dat individueel geregeld. Als één van beide partners toch al niet werkt, dan is het niet zo'n probleem. De ander zit dan toch al thuis en is vrij om te doen en laten wat hij/zij wil.

Maar werk je allebei, dan wordt het een ander verhaal. Vooral wanneer het leeftijdsverschil meer dan een paar jaar is, kan dit een grote impact hebben. Praat je bijvoorbeeld over een leeftijdsverschil van vijf jaar, dan is de ene partner al 72 op moment dat de ander met pensioen mag. Diegene heeft dan al vijf jaar van zijn pensioen kunnen genieten, maar wel alleen. En dat zijn waarschijnlijk de vijf meest gezonde en vitale jaren van deze laatste fase van het leven.

Maak het verschil kleiner

Hebben jij en je partner een dusdanig leeftijdsverschil dat het jullie ideale pensioenplannen in de weg staat, dan kun je proberen hier wat aan te doen. Zo zou diegene die het eerst de pensioenleeftijd bereikt juist wat langer door kunnen werken. Het extra geld wat daarmee binnenkomt, kan dan mooi dienen om de jongere partner eerder te laten stoppen. Op die manier kunnen jullie eerder genieten van een welverdiende gezamenlijke pensionering. De mogelijkheden op dat gebied zijn verschillend per branche en werkgever. Maar het is zeker de moeite waard om eens uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Maar voor de meeste mensen geldt gelukkig dat er nog tal van zaken overblijven die je wel kunt doen. Ook sportieve activiteiten. Typische voorbeelden zijn wandelen en fietsen. Maar als je conditie nog een beetje op peil is, is er nog wel wat meer mogelijk. Er is natuurlijk wel een reële kans dat je fysiek niet meer blijkt te kunnen wat je van tevoren verwacht had, doordat je gezondheid te wensen overlaat. Heb je de wens om op die leeftijd nog sportief bezig te zijn, dan is het aan te raden in conditie te blijven gedurende je jongere jaren. Op die manier zal jij en je lichaam nog veel meer kunnen en kun je een teleurstelling voorkomen. Met een goede conditie leef je waarschijnlijk sowieso langer om van deze periode in je leven te genieten.

Andere mensen hebben een bepaalde specifieke droom, die niet te realiseren lijkt voordat je met pensioen kunt. Denk bijvoorbeeld aan een wereldreis. De tijd die daar mee gemoeid is, is misschien eerder niet vrij te maken. Maar wanneer je eenmaal met pensioen bent, heb je zeeën van tijd. Dat is de gedachte. Hier moet je echter wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen. In de eerste plaats het financiële plaatje. In de tweede plaats je gezondheid. En in de onvoorzien derde plaats: misschien ben je er dan niet meer.

Dingen die je kunt doen als je 'oud' bent

Een echte lijst van zaken die je kunt doen als je oud bent, is natuurlijk niet te geven. Maar er zijn wel een aantal zaken te noemen die je bij veel mensen voorbij hoort komen, wanneer het over dit onderwerp gaat. Zo kun je denken aan de volgende:
  • Een wereldreis maken,
  • Bijzondere vakantie(s)
  • Caravan/Camper kopen en erop uit
  • Bezoeken/helpen van kinderen en kleinkinderen
  • Fietsen, wandelen of andere actieve bezigheden
  • Familiebanden of vriendschapen aanhalen
  • Nieuwe hobby's of een oude hobby nieuw leven inblazen

Wonen in het buitenland

Een niet onbekend fenomeen is dat van mensen die hun pensioen in een ander land uitzitten. Bepaalde gebieden in Spanje zijn erg in trek. Een voordeel is dat daar veel Nederlanders zitten en je dus niet zo snel in een isolement terecht zal komen. Ook zijn daar nog veel typisch Nederlandse zaken verkrijgbaar. En is er hulp/verpleging te vinden die Nederlands spreken. Vooral wanneer het weer in Nederland kouder wordt, is het goed vertoeven aan de Spaanse kust.

Conclusie

De periode dat je met pensioen bent kan in Nederland erg lang zijn. Mensen die tot in de tachtig of zelfs negentig zelfstandig blijven komen steeds vaker voor. Dus van tevoren nadenken over hoe je deze periode wilt doorbrengen is een goed idee. Maar tegelijkertijd is het niet verstandig allerlei zaken vooruit te schuiven met het idee dat er nog voldoende tijd in het verschiet is. Er kunnen allerlei redenen zijn, waardoor je tegen die tijd toch niet in staat bent de dingen te doen die je wilde doen.
Wees je daar van bewust en stel dingen die je echt wilt niet langer uit dan noodzakelijk. Je weet nooit wanneer het te laat is.
Een ander voordeel is dat je dan ook langer kunt genieten van de herinneringen aan die voor jou cruciale belevenis in je leven. Dus in plaats van de vraag "Wat ga ik doen als ik oud ben" kun je jezelf beter de vraag stellen: "Wat ga ik doen voordat ik te oud ben"
© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen voor de kinderen of de kleinkinderenOuders en grootouders willen graag maandelijks een bedragje opzij zetten voor de toekomst van hun kinderen of kleinkinde…
Hoe groot is uw pensioengat en pensioentekort?Hoe groot is uw pensioengat en pensioentekort?Velen van ons hebben in 2022 en 2023 een pensioengat, een pensioentekort. Denk aan uw jaarruimte 2022 en 2023. Zonder ze…
Oma en/of opa als oppas voor de kinderen?Oma en/of opa als oppas voor de kinderen?Met de steeds duurder wordende kinderopvang kijken steeds meer ouders uit naar opvang voor hun kinderen in het informele…

Herfstwandelingen verhogen de levensvreugdeHerfstwandelingen verhogen de levensvreugdeHerfstwandelingen zijn een genot voor lichaam en geest. Alleen al het heldere herfstlicht en de frisse, niet meer zo war…
Niet alle schimmels zijn verkeerdNiet alle schimmels zijn verkeerdMisschien heb je ook wel eens een mooie mandarijn in de hand gehad en vastgesteld dat die nog maar aan één kant oranje w…
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.