Verkeerde slaapgewoonten

Verkeerde slaapgewoonten Je kent het wel, vroeger slapen om uitgeruster op te staan. Maar in de ochtend grijp je alweer naar de koffie voor wakker te worden. Gezond eten en genoeg sporten is niet voldoende om je lichaam en geest fris te houden. Voldoende slaap en de verkeerde slaapgewoonten aanpakken is prioriteir voor gezonder door het leven te gaan. Hieronder staan de meest verkeerde slaapgewoonten opgesomt, en hoe je ze kan verhelpen.

Luister naar je lichaam

Herken je het verfrissend gevoel telkens je uitslaapt tijdens de vakantie? In principe is dit wat je elke dag moet voelen wanneer het tijd is om op te staan. Aangeraden is om 7 tot 9 uur te slapen, elke nacht. Dit voor een optimale gezondheid te behouden, om je productiviteit te stimuleren en om op elk moment van de dag alert te blijven.
Wanneer je nog 'groggy' opstaat, en telkens opnieuw naar de koffie grijpt voor wakker te worden, luister dan naar je lichaam dat schreeuwt: "Laat me nog wat rusten!".

Een kussen is niet alleen voor het hoofd

Wanneer je alleen maar slaapt op de rug, dan is het aangeraden om een kussen onder je knieën te leggen, om de druk in de onderrug te verminderen. Ook als je op je zij slaapt, stop dan best een kussen onder je oksel om de arm te ondersteunen en een kussen tussen de benen om zo de ruggengraat recht te houden.

Slapen op de buik

Op de buik slapen kan leiden tot verschillende problemen, bijvoorbeeld: een vermoeilijkte ademhaling. Omdat het gezicht naar één kant gedraait is voor in- en uit te ademen, ligt de ruggengraat in een verkeerde draai. Dit kan op termijn erge nek en rugklachten veroorzaken. Ook veroorzaakt dit moeilijkheden om in slaap te vallen en om in slaap te blijven.
Om de rug recht te houden wanneer je toch op de buik wil slapen: buig de knie en elleboog naar de kant waar het gezicht naar draait en leg een rolkussen onder de oksel en de heup. Zo ontlast je de ruggengraat van druk die telkens belastend is.

Nachtje door

De hele nacht opblijven van maandag op dinsdag om nog een serie-marathon te bekijken, of omdat je nog geen zin hebt om te slapen, ontregelt het hele lichaam. Het lichaam gaat woensdagavond niet weten wanneer het eindelijk mag gaan rusten. Door een goed slaappatroon kan je het lichaam duidelijk maken wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het weer tijd is om wakker te worden.

Bijslapen in het weekend?

Wie denkt in de week minder te slapen om zo in het weekend slaap in te halen, heeft het grondig mis. Het is bewezen dat het verkorten van slaap kan leiden tot permanente schade van de hersenen, wat alertheid en het termijn geheugen enorm in kracht doet afnemen. Extra slapen in het weekend lost dit probleem zeker niet op.

Slapen met een volle maag

Wanneer je nog begint aan het avondeten binnen de drie uur vooraleer je gaat slapen, dan loop je risico op zwaar maagzuur, opgeblazen buik of pijn aan de bovenkant van de maagstreek. Vermijd zware en vette maaltijden voor het slapengaan en kies voor iets klein en licht verteerbaar.

Een groot, dik kussen

Normaal is het voldoende dat wanneer je op de rug op een kussen ligt, het hoofd en de nek licht omhoog komt, zodat deze gelijk komt met de ruggengraat. Bij mensen die op hun zij slapen mag het kussen wat dikker zijn, aangezien de afstand tussen de schouder en de nek groter is. Om zeker te zijn dat het juiste kussen gekozen wordt, koop een kussen waarbij het eventueel later nog omgeruilt kan worden. Vraag ook hulp aan je partner of huisgenoot om te controleren of de nek mooi gelijk loopt met de ruggengraat wanneer het hoofd op het kussen ligt. Zelf kleine krommingen resulteren uiteindelijk in druk op de ruggenwervels, waardoor pijn snel zal optreden.

Foetus houding

Er zijn mensen die alleen maar slapen in foetus houding. Ook al vallen deze mensen op een andere positie in slaap, ze worden meestal terug wakker in deze houding. Hiervoor wordt aangeraden om toch een kussen tussen de benen te steken en de opperarm. Om toch nog iets van druk weg te nemen op de rug.

Slapen met de gsm of TV

Het is al bekend dat wanneer een gsm naast het hoofdkussen ligt, er stralingen door het lichaam gaan. Deze stralingen zorgen ervoor dat de hersenen terug geactiveerd worden en het hele slaapritme verstoort. Wanneer er een sms binnenkomt in het midden van de nacht, zorgt de licht straling ervoor dat deze door de oogleden komt en zo het zenuwstelsel en de hersenen prikkelen. Gedaan met diep slapen dus. Om dit te voorkomen is het aan te raden om de gsm niet op dezelfde kamer te leggen waar je slaapt. Is dat geen optie? Zet dan het geluid af en draai de gsm met het scherm naar onder.
Voor TV: geef je hoofd rust door 2 uur voor het slapengaan de televisie af te zetten, en lees een boek in de plaats.

Besluit

Geef het lichaam en geest de rust dat het nodig heeft, zonder dat bepaalde factoren ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Het voorkomen van verkeerde slaapgewoonten is beter dan genezen!
© 2014 - 2024 Dedia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probleem of stoornis: Slaapstoornis door lichamelijke kwalenDe meeste lichamelijke ziekten kunnen tot slaapstoornissen leiden gewoonlijk door de ermee samengaande symptomen zoals p…
Slaapproblemen bij kinderen: verkeerde slaapassociatiesOuders weten niet altijd instinctmatig hoe ze een baby of kind in slaap moeten krijgen, en ook voor een kind is slapen n…
Vermoeidheid: 10 tips voor meer energie in de ochtendVermoeidheid: 10 tips voor meer energie in de ochtendVermoeidheid in de ochtend kan erg vervelend zijn. Je komt 's ochtends moeilijk op gang, voelt je slaperig en kunt je mo…

Hogeweyk: een volledig dorp voor dementiepatiëntenHogeweyk: een volledig dorp voor dementiepatiëntenEen volledig dorpje dat speciaal ontworpen is voor mensen met dementie. Ja, het bestaat echt. In Nederland hebben we een…
Alles over goed en gezond slapenAlles over goed en gezond slapenHet klinkt vrij eenvoudig, lekker slapen; Je gaat in bed liggen, doet het licht uit, sluit je ogen en probeert de slaap…
Dedia (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.