Lichttherapie bij blinden door te weinig melatonine

Lichttherapie bij blinden door te weinig melatonine Als het ’s avonds gauw donker is, de klok op winteruur staat en het zonnetje slechts af en toe schijnt, krijgen sommigen last van sombere gevoelens en vermoeidheid. Blinden die geen licht kunnen waarnemen, ervaren hierdoor zelfs regelmatig slaapproblemen. En dat is maar één van de problemen die met licht te maken hebben. Is ‘lichttherapie’ in zo’n geval voor blinden een oplossing en hoe werkt het? Lichttherapie biedt daarnaast nog voordelen voor de ontwikkeling van volledig blinde kinderen.

Kracht van licht en donker

Licht en donker hebben meer invloed op ons lichaam dan we denken. Licht brengt sfeer: het licht in een Aldi-warenhuis geeft een heel ander gevoel dan dat in een knusse huiskamer. Het juiste licht zou onze arbeidsprestaties sterk verhogen. Licht kan bruinen en verbranden. Bij sommige huidziekten heeft licht een helende werking. Een gebrek aan licht kan leiden tot de zogenaamde ‘winterblues’: somberheid en vermoeidheid, die weer verdwijnen in het voorjaar. En heel wat volledig blinden kennen het lastige probleem van slaapstoornissen: Zij kunnen de overgangen van dag en nacht niet zien waardoor de biologische klok in de war raakt.

Problemen door te weinig melatonine bij volledig blinden

‘Lichttherapie’ wordt vaak gepresenteerd als een wondermiddel bij dit soort problemen, zelfs voor volledig blinden. Klopt dat, of is het goed voor een ‘dwaallichtje’? Veelal lijden volledig blinden, die evenmin lichtperceptie hebben, aan chronische slaapproblemen. Door een gebrek aan licht maken zij overdag te weinig serotonine aan en ’s avonds te weinig melatonine. De pijnappelklier maakt te weinig melatonine aan om goed te kunnen inslapen en fris wakker te worden. Dat komt dus door te weinig licht en het ontbreken van een zichtbaar dag-en-nachtritme. Daardoor komt het regelmatig voor dat ze in het midden van de nacht reeds wakker zijn. Mensen in ploegendienst lopen tegen soortgelijke problemen aan. Er bestaat een geneesmiddel dat een voldoende dosis melatonine geeft om het tekort op te vangen.

Lichttherapie

In de jaren tachtig werd vastgesteld dat in de Scandinavische landen, waar het heel vroeg donker is, veel vrouwen met depressies en drankproblemen kampten. Op vraag van de overheid bouwde een firma toen een speciale lamp met ‘bright light’ of 'volspectrumlicht’. Daar zitten alle frequenties van het licht in. Volspectrumlampen zijn vaak niet groter dan een spotje maar bieden toch heel wat licht. Helder daglicht (maar niet in volle zon) geeft eveneens het volledige spectrum. Daar begint trouwens het probleem: bij een tekort aan helder daglicht. Volspectrumlampen helpen bij de meeste blinden een beetje, maar het slaapprobleem mag niet te groot zijn. Van lichttherapie hoeft de visueel gehandicapte persoon geen schokeffect te verwachten. Dit moet de gebruiker langzaam opbouwen, door al in de herfst een reserve aan te leggen. Als de gebruiker vanaf september dagelijks in de voormiddag, en eventueel nog in de vroege namiddag, voor de lamp gaat zitten, voorkomt hij problemen later op het jaar. Bij een donkere stemming zal de lamp de blinde persoon zeker niet “high” maken, maar kan ze op termijn een lichte vorm van depressie voorkomen.

Hersengebieden stimuleren bij blinde kinderen

In Engeland is in 2015 een project opgestart om de motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren en hen zo actiever te maken. Op het lichaam van blinde kinderen kleeft een therapeut diverse lichtsensoren. Wanneer het kind vervolgens beweegt, verandert het licht van kleur en krijgt hij telkens auditieve feedback. Hij hoort bijgevolg verschillende geluiden wanneer hij via bewegingen “speelt” met verlichting. Dit is nuttig voor de ontwikkeling en verbetering van de motorische coördinatie. Een kind leert bijvoorbeeld grijpen, duwen of op de rug gaan liggen. Dit alles gebeurt in een veilige omgeving waarbij het kind eveneens in staat is te communiceren met zijn omgeving. Lichttherapie helpt eveneens om de slaapproblemen bij sommige blinde kinderen te verbeteren.

Conclusie

De grote hype van de lichttherapie is wat voorbij: soms zal het voor iemand helpen, soms niet. Vergelijk het zeker niet met een pilletje dat direct werkt. Voorts zijn er geen medisch-wetenschappelijke studies gedaan bij blinden die lichttherapie krijgen. Het blijft dus een geval van uitproberen, eventueel in combinatie met melatoninemedicatie. Zoals vele wellnessgerelateerde activiteiten, is lichttherapie een vrij commerciële aangelegenheid: producenten van lampen willen er graag veel aan verdienen. Koop dus niet zomaar, maar wik en weeg alvorens een aankoop te doen. Voordat iemand met lichttherapie wil starten, steekt hij liefst het licht eens op bij de huisarts. En tot slot: zoals altijd is overdaad óók niet goed. Te weinig donker verstoort eveneens de aanmaak van melatonine, met minstens even kwalijke gevolgen.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Slaapproblemen bij blinden: Niet-24-uurs-slaap-waakritmeSlaapproblemen bij blinden: Niet-24-uurs-slaap-waakritmeDankzij een interne lichaamsklok worden mensen slaperig en ontwaken ze op ongeveer hetzelfde tijdstip overdag. Het niet-…
Braille, schrift voor blinden en slechtziendenVoor blinden en slechtzienden is het niet zo maar weggelegd om even een boek te gaan lezen. Daarom is het brailleschrift…
Blinden en dromen, hoe gaat dat?Blinden en dromen, hoe gaat dat?Hoewel we beschikken over vijf zintuigen, gebruiken ziende personen toch het meeste hun gezichtsvermogen in hun dromen.…

Een persoonlijke crisis: de sleutel tot een mooier leven!Een persoonlijke crisis: de sleutel tot een mooier leven!We wensen niemand een crisis toe. Toch heeft een crisis ook positieve kanten. Het zijn bedreigende en pijnlijke situatie…
Volwassen kind zijn van een narcistische ouderAls je bent opgegroeid als kind van een narcistische vader, moeder of verzorger, kan de weg naar jezelf en een prettig l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SchlappiDesign, Pixabay
  • http://www.bbc.com/news/technology-31808072
  • http://www.scientificamerican.com/article/ask-the-brains-do-blind-people/
  • https://nfb.org/images/nfb/publications/fr/fr28/fr2/fr280210.htm
  • https://www.youtube.com/watch?v=_PIa2CuP80c
  • TRIBUNE, Ledenblad van vzw VeBeS (Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde), jaargang 50, nr. 6, Jan Dewitte
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.