Begrip en steun voor een chronisch zieke jongere

Begrip en steun voor een chronisch zieke jongere Of het nu om een bekende of een minder bekende aandoening gaat, chronisch ziek zijn is nooit fijn en kan een grote impact hebben op het leven van een jongere. Een jongere, die in de bloei van zijn/haar leven staat, wordt behoorlijk geremd door lichamelijke en/of psychische klachten, hetgeen het allemaal extra moeilijk maakt. Een beetje begrip en steun uit de omgeving kan een wereld van verschil maken. Maar hoe doe je dat dan? Hoe maak je dat verschil en zorg je ervoor dat de zieke jongere zich gesteund voelt? Of je nu een collega, vriend/vriendin, kennis, sportmaatje, of familielid bent van een langdurig zieke jongere. Iedereen kan bijdragen aan het feit dat de zieke zich begrepen en gesteund voelt.

Verdiep je in de aandoening

Je hoeft uiteraard niet alle kennis te vergaren over een ziekte, maar wel net genoeg om te weten welke klachten en symptomen bij de ziekte horen en welke mogelijke behandelingen er zijn. Zeker als het om een minder bekende aandoening gaat, zoals bijvoorbeeld ziekte van Lyme, is het goed om er meer over te weten te komen om zodoende de zieke steun en begrip te bieden. De meesten van ons weten wel dat het een tekenbeetziekte is, maar welk klachtenbeeld erbij hoort kunnen slechts weinigen vertellen. Zoek op internet betrouwbare informatie of lees boeken over de ziekte, zodat je een beeld kunt vormen van wat een chronisch zieke doormaakt. Zo word je zelf bewust van welke impact de ziekte op iemand kan hebben.

Sociaal isolement

Door het langdurig ziek zijn, raken veel van deze jongeren snel in een sociaal isolement. Zeker als ze niet (meer) in staat zijn om op school lessen te blijven volgen of aan andere activiteiten zoals sport deel te nemen. Hun vrienden en vriendinnen raken uit het zicht, terwijl juist de zieke jongere veel baat kan hebben aan het blijvende contact met vrienden. Hierdoor blijven ze toch het gevoel houden dat ze er nog steeds bij horen, iets dat voor jongeren heel belangrijk is.

Wees je bewust van de impact

Door het langdurig ziek zijn lopen jongeren heel snel achterstand op met het volgen van hun opleiding, maar ook in ontwikkeling. Waar klasgenoten en vrienden een opleiding afronden, verder gaan studeren, gaan werken, verkering krijgen en zich regelmatig in het uitgaansleven begeven, blijft een chronisch zieke jongere vaak ver achter. Door je hiervan bewust te zijn kun je beter begrip tonen en steun bieden.

Wat kun je zelf doen?

Het zijn vaak de kleine dingen die het doen en die al verschil kunnen maken. Ga eens op bezoek, ook al ligt de langdurig zieke niet (meer) in het ziekenhuis of bel gewoon eens even op. Juist die jongeren die langdurig thuis verblijven, raken geïsoleerd. Informeer hoe het met ze gaat en biedt een luisterend oor. Het hoeft niet altijd een serieus gesprek te zijn dat alleen maar gaat over het ziek zijn, juist een beetje lol hebben of over alledaagse zaken praten, kan een zieke jongere al goed doen. Stuur spontaan een kaartje. Een leuke opbeurende kaart waarin je laat zien dat je aan de zieke denkt kan echt wonderen doen. Een lach op het gezicht van de zieke is deze kleine moeite meer dan waard! Denk ook eens aan een gezamenlijke kaart van alle collega's of van vrienden voor bijvoorbeeld iemand met een burn-out. Laat zien dat de zieke nog steeds gewaardeerd wordt, ook al is hij/zij al geruime tijd niet meer op de werkvloer geweest.

Bied hulp aan. Een chronisch zieke jongere heeft vaak goede maar ook minder goede dagen. Laat daarom weten dat hij/zij je mag vragen voor hulp. De omgeving van de zieke ziet vaak alleen de goede momenten, waarom de jongere wel even op school is of wel aanwezig is op een verjaardag. Al snel worden de zwaardere dagen waarop de jongere veel klachten heeft, minder zichtbaar voor de omgeving. Bied aan om te helpen met het bijhouden van huiswerk, het maken van werkstukken, het bijwerken van aantekeningen uit de les, een keertje als begeleider meegaan naar fysiotherapie, revalidatie, ziekenhuis of om gewoon eens ergens naar toe te gaan. Blijf als klasgenoten of vrienden de zieke ook uitnodigen voor een verjaardag of een andere leuke activiteit. Er wordt als snel gedacht dat de zieke toch niet in staat is om te komen. Geef bij een uitnodiging aan dat je er begrip voor hebt wanneer de zieke op de dag zelf niet in staat is om de activiteit bij te wonen, maar het kan net zo goed zijn dat de zieke op dat moment een goede dag heeft en wel in staat is om mee te vieren.

Belangrijk is dat je een luisterend oor biedt en dat je de zieke het gevoel geeft dat hij/zij begrepen wordt. Hiermee laat je zien dat je betrokken bent en weet dat de voor ons alledaagse activiteiten, voor een jongere met een chronische ziekte allemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.
© 2016 - 2024 Lanneke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe een chronisch zieke mentaal steunenHoe een chronisch zieke mentaal steunenWanneer je geconfronteerd wordt met een chronisch ziek familielid, kennis of vriend kan dit een heuse impact hebben op j…
Onbegrip chronische ziekte: hoe ga je er mee om?Onbegrip chronische ziekte: hoe ga je er mee om?Als je chronisch ziek bent, wat betekent dat je langer ziek bent dan drie maanden, kun je te maken krijgen met vooroorde…

Gelukkig zijn kun je leren: laat negatieve gedachtes los!Gelukkig zijn kun je leren: laat negatieve gedachtes los!Het leven is niet altijd makkelijk en van tijd tot tijd is het best moeilijk om je gelukkig te voelen. Toch kun je ook b…
Welke bodycheck hanteer jij?Welke bodycheck hanteer jij?In het verleden gingen we naar de arts als we ergens last van hadden, dat was het signaal om actie te ondernemen. We wil…
Bronnen en referenties
Lanneke (5 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.