Gezond het voorjaar in met een goede weerstand

Gezond het voorjaar in met een goede weerstand In het voorjaar, als heel langzaam de lente er aan komt, krijgen de mensen weer behoefte om uit hun 'winterjas' te komen. Het mooie weer lokt de mensen uit hun huis en ze hebben behoefte aan een oppepper. In deze tijd komen ook weer veel mensen met allergische klachten bij de huisarts. Ze volgen het bloeien van bomen en grassen in de natuur. De kleine stofjes in de lucht kunnen voor irritatie zorgen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. In het begin van het voorjaar krijg je eerst te maken met een allergie voor bomen o.a. veroorzaakt door elzen- of berkenkatjes en vervolgens gaat het door tot een overgevoeligheid voor pollen en stuifmeel van bloeiende grassen. Hoe heerlijk de lente ook is, voor de mensen die er gevoelig voor zijn is het niet altijd even leuk. Maar ook mensen zonder allergie kunnen zich na een lange winter een beetje futloos voelen. Het wordt tijd voor een frisse start. Hoe kun je fris en fruitig beginnen aan de lente?

Inhoud


Een gevoelige neus in het voorjaar

Een allergie is eigenlijk een grensstoring tussen twee werelden: jouw lichaam en daarbuiten. De grens die daartussen loopt, werkt niet helemaal goed. Je afweersysteem zorgt er normaal gesproken voor, dat alles in balans is, maar als je last hebt van o.a. hooikoorts, dan is die grens een beetje uit balans. Als je pollen inademt, kan het zijn dat je hiervan moet niezen. De geïrriteerde slijmvliezen kunnen klachten geven, zoals rode, jeukende en tranende ogen, maar ook een loopneus of een verstopte neus. Dit komt doordat de neusslijmvliezen opgezwollen zijn. Het gevolg is dat je een vol, dicht hoofd hebt met tranende, jeukende ogen, je kunt niet meer helder nadenken en vermoeidheid overvalt je.

Een vochtige neus is gezond

De neus is vanbinnen vochtig en dit zorgt ervoor dat stofjes die niet gewenst zijn, neervallen. Een vochtige neus voorkomt dat de neus uitdroogt vanbinnen. Om in deze tijden een vochtige neus te behouden is het gebruik van neusspray aan te raden. Rhinodoron neusspray van Weleda is een goede neusspray, die ervoor zorgt dat de neus vochtig blijft. Bovendien heeft deze spray een verzorgende werking en wordt het droge neusslijmvlies gereinigd. Het is een zoutoplossing en door het sprayen in de neus zorgt het ervoor dat de trilhaartjes in de neus loskomen en dat ze weer hun reinigende werk gaan doen. Als je last hebt van hooikoorts ga dan stoffen die extra irritatie geven, zoals parfum en tabaksrook uit de weg. Vermijd ook andere chemicaliën, zoals verf, chloor of ammoniak. Hun prikkelende werking kan de conditie van de luchtwegen naar beneden halen.

Loopneus

Een andere neusspray die ook erg goed werkt voor een loopneus is gencydo neusspray van Weleda. In deze spray zit citroensap dat een samentrekkende werking heeft op het geïrriteerde en gezwollen neusslijmvlies. Ook zit er een aftreksel van kweepeer in die een krachtige werking heeft om het overtollige vocht in de neus op te zuigen. Deze twee planten zorgen ervoor dat de neus niet meer gaat ‘lopen’. Op deze manier kan het neusslijmvlies weer tot rust komen en kan de jeuk en irritatie verminderd worden.

Een goede weerstand is belangrijk

Om hooikoorts tegen te gaan is het goed als je een sterke weerstand hebt. Want alleen met een goede weerstand kun je ook daadwerkelijk ‘weerstand’ bieden aan allerlei prikkelende stoffen die het lichaam willen binnendringen. Je kunt altijd werken aan een goede weerstand door gezonde voeding te eten, veel te bewegen, gezonde frisse lucht in te ademen en op tijd je rust nemen. Ook je neusslijmvlies moet in goede conditie zijn. Hier komen namelijk die kleine stofdeeltjes van buitenaf naar binnen. Als je neusslijmvlies in goede conditie verkeert worden de prikkelende stofjes door de bewegende trilhaartjes naar de keelholte afgevoerd. Hiervoor moet het neusslijmvlies in perfecte staat zijn. Op deze manier beschermt je neus je tegen de schadelijke stoffen.

Bron: Amandad, PixabayBron: Amandad, Pixabay
(Over) gevoelig – geef je grens aan
Als je een gevoelig persoon bent, dan stel je je open. Je vangt veel indrukken en prikkels op, maar als je teveel open staat, dan kan het gebeuren dat je overprikkeld en overgevoelig wordt met als gevolg daarop een allergische reactie. Als je dit van jezelf weet, dan weet je ook hoe belangrijk het is om je eigen grenzen met aandacht vast te stellen en aan te geven. Dus je moet ook grenzen stellen aan alle prikkels die bij je binnenkomen. Wanneer je overprikkeld bent, raak je heel snel geïrriteerd. Je lichaam moet dan een manier zien te vinden om tot rust te komen. Je weerstand wordt ook gesloopt als je op geestelijk gebied over je grenzen gaat. Als je daarin weerbaarder wordt, werkt dat ook weer positief door op lichamelijk gebied. Je kunt je dit zelf aanleren, door te beginnen om in je leven eens vaker ‘nee’ te zeggen, als je ergens niet achter staat of er geen goed gevoel over heeft. Doordat je klein begin, leer je gauw genoeg waar je grenzen liggen.

Allergie en de honingbijen

De hele winter lang blijven honingbijen in hun bijenkast of korf en voeden ze zich met het verzamelde honing en stuifmeel. De ontlasting wordt opgeslagen in hun lijf. Dus zodra het echt mooi weer is in het voorjaar vliegen ze massaal uit om zichzelf te reinigen. Dit merken we in het voorjaar aan de gele stipjes op onder andere auto’s of wasgoed. Het voordeel is echter weer dat de bijen weer aan het werk kunnen om honing te maken. Ze hebben het stuifmeel zo nodig, waar de allergische mensen zo geïrriteerd op reageren.

Honing als homeopathisch middel

Een heel natuurlijk anti-hooikoortsmiddel is honing uit eigen omgeving. Honing werkt sowieso al goed tegen hooikoorts, maar als deze honing uit je eigen omgeving komt, zitten er vaak pollen en stuifmeel in die je inademt. Op deze manier heb je je eigen anti-hooikoortsmiddel op homeopathische wijze. Je kunt een theelepel honing oplossen in een kop kruidenthee, maar je kunt ook gewoon de honing op je boterham smeren.

Brandnetels

Heb je hooikoorts en brandnetels in de tuin? Dan moet je er maar vanuit gaan dat ze er voor jou staan. Zie het niet als onkruid, maar als ‘heilzaam’ kruid. In brandnetels zit namelijk netelgif en hierin zit de werkzame stof histamine. Deze stof komt ook vrij bij de mensen met hooikoorts en zorgt ervoor dat het neusslijmvlies opzwelt en dat er jeuk ontstaat. Als je brandnetels droogt, dan kan de kleine hoeveelheid histamine homeopathisch werken tegen hooikoorts. Zo kun je o.a. een brandnetelthee maken door één theelepel gedroogde brandnetel te overgieten met kokend water. Dit laat je dan tien minuten trekken en dan zeef je het. Als je twee keer op dag een kopje drinkt ben je verzekerd van minder klachten.

Gezonde voeding

Als de eerste zonnestralen in het voorjaar tevoorschijn komen, krijg je vaak zin om wat lichter te eten. Je hebt opeens weer genoeg aan een heerlijke rauwkostsalade of alleen maar zin in een heerlijke kervelsoep bijvoorbeeld. In het voorjaar groeien en bloeien er verschillende kruiden, groenten en bloesems die je in deze tijd goed kunt gebruiken. Denk aan tuinkers, kervel, brandneteldoppen. Ze zijn nog pril en licht verteerbaar, maar hebben een gezonde werking op ons lichaam. In tuinkers zit erg veel vitamine C, wat we weer nodig hebben voor onze huid en stofwisseling. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer, wat weer resulteert in een optimaal, fit gevoel.

Bron: Couleur, PixabayBron: Couleur, Pixabay
Frisse salade
Tuinkers, radijzen, rettich, waterkers en mierikswortel hebben allemaal van nature een wat scherpe smaak. Ze zitten boordevol mineralen en stimuleren de verbranding in ons lichaam door hun prikkelende werking. Op deze manier wordt de stofwisseling geactiveerd. Een heerlijke combinatie voor een frisse voorjaarssalade.

Gefermenteerde groenten

Er zijn verschillende groenten die gefermenteerd zijn met melkzuur. Fermenteren betekent dat deze voedingsstoffen op een natuurlijke manier gerot zijn, zodat o.a smaak, geur en houdbaarheid verbeterd worden. Vaak gebeurt dit door het toevoegen van o.a. bacteriën of schimmels. Groenten waarbij melkzuur is toegevoegd hebben een preventieve werking tegen verschillende allergieën. Melkzuur zorgt ervoor dat het afweersysteem versterkt wordt en werkt samentrekkend, wat weer een gunstige invloed heeft op het opgezwollen neusslijmvlies. In Nederland kennen we bijvoorbeeld zuurkool of brooddrank, maar in Zweden hebben ze nog veel meer variatie. Daar worden ook bloemkool, courgettes of wortels samen met appels en andere geurige kruiden gezuurd.

Bron: Evitaochel, PixabayBron: Evitaochel, Pixabay
Vasten met groente- en vruchtensappen
Om je lichaam en geest te reinigen van afvalstoffen kun je een paar dagen gaan vasten door alleen maar vruchten- en groentesappen te gaan drinken. De verse sappen zorgen ervoor dat je lichaam alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft, zonder dat je spijsverteringsorganen het zwaar krijgen. Je kunt daarnaast water, kruidenthee en eventueel een groentebouillon innemen, zodat de nieren ook voldoende vocht hebben om de afvalstoffen uit te scheiden. Voor de darmen is het ook erg goed, want het bevordert de spijsvertering en vitamine C is ook goed voor de lever, zodat deze de schadelijke stoffen kan verwijderen. Bouw een sapkuur wel voorzichtig op, door over een aantal dagen verspreid wat minder te gaan eten, zodat je lichaam de kans krijgt om te wennen. Bouw het vervolgens ook weer voorzichtig af, zodat je lichaam weer kan wennen aan een verandering in het voedingspatroon. De eerste dagen kunnen vrij lastig zijn. Neem hiervoor de tijd. Werk niet te hard of als het kan helemaal niet en zorg dat je genoeg frisse lucht krijgt. Doe een sapkuur nooit langer dan tien dagen, want je lichaam gaat dan spierweefsel afbreken door een tekort aan eiwit. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de sappen af en toe aan te vullen met karnemelk, kwark of yoghurt.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Bron: Schleichpost0, PixabayBron: Schleichpost0, Pixabay

Kom in beweging

De winter ligt achter je en misschien ben je wat vaker binnen gebleven dan dat je wilde. Dan kun je daar nu verandering in brengen. Pak je jas, kleed je wel goed aan, want ook al lijkt de voorjaarszon heerlijk, het kan nog wel fris zijn. Ga er op uit en maak een stevige wandeling of pak eens wat vaker de fiets i.p.v de auto.
Zorg ervoor dat je van bewegen een gewoonte maakt. Schrijf het desnoods op, zodat je er aan herinnerd wordt en bedenk wat je beweegredenen zijn. Wil je afvallen of een betere conditie? Als je weet waar je het voor doet, houd je het vaak langer vol. Haak niet af na een terugval, maar ga verder. Bedenk niet dat je opnieuw moet beginnen, want dat werkt demotiverend. Complimenteer je zelf ook bij doorzetten, ook als je even geen motivatie hebt. Weest trots op je zelf en op je lichaam. Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook heel goed voor je geest.

Lees verder

© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weerstand verhogen door juiste voedingEen goede weerstand is een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Zonder een goed afweersysteem staan wij als me…
Dieseluitlaatgassen verstoren honingbijenDieseluitlaatgassen verstoren honingbijenHet vermogen van honingbijen om bloemengeuren te herkennen kan worden aangetast door blootstelling aan gemeenschappelijk…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Goede weerstand in de herfstGoede weerstand in de herfstIn de herfst, als het kouder wordt, gaat je weerstand achteruit en wordt je sneller ziek dan met mooi weer. Het is daaro…

Welke effecten heeft muziek op ons lichaam?Welke effecten heeft muziek op ons lichaam?Dat muziek ons kan raken, weet iedereen. Muziek heeft echter nog veel meer effecten op de mens. Er is de afgelopen jaren…
Geheugentraining als je ouder wordtGeheugentraining als je ouder wordtAls je jong bent en je studeert, dan lijkt je brein meer op een spons. Alles wat binnenkomt wordt opgezogen zoals een sp…
Bronnen en referenties
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.