Waarom een ommetje maken zo gezond is

Waarom een ommetje maken zo gezond is Een ommetje maken na de maaltijd, klinkt voor sommige mensen wellicht oubollig. Denk aan opa en oma die na het eten nog een stukje gingen lopen. Niet zelden werd het als ‘truttig’ gezien zoals men na het eten even een frisse neus ging halen. Wat we inmiddels weten is dat wandelen goed voor de mens is en in het rijtje van genoeg groenten en fruit eten, niet roken en matig met alcohol past. Dat maakt het dagelijkse ommetje helemaal nog niet zo vreemd en eigenlijk is het zelfs goed. Wat levert het op?

Een wandeling maken

Dat wandelen goed voor de mens is, is inmiddels wel bekend. Door het veelal zittende bestaan, wat langzaam een van de grotere boosdoeners in de westerse wereld is geworden, bewegen we per saldo veel te weinig. Als compensatie voor dat zittende bestaan is er meer aandacht gekomen voor bewegen. Bewegen in de vorm van sporten, of dit nu recreatief of met een wedstrijdelement is, of andere activiteiten waar het lichaam voor ingezet wordt. Denk hierbij aan de fiets naar het werk nemen of fietsend boodschappen doen. De tuin zelf stevig aanpakken of de trap nemen op het werk en de lift links laten liggen.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay
Wandelen is zo’n activiteit die vanaf eind 20ste begin 21ste eeuw een vlucht genomen heeft. We wandelen wat af en is het niet het noodzakelijke dagelijkse wandelingetje met de hond, dan is het wel de heerlijk ontspannende natuur opzoeken in onze beperkte groengebieden. Maar we gaan voor het wandelen en de natuur ook steeds verder weg en zoeken vakanties uit waar een mooie natuur gecombineerd kan worden met mooie wandeltochten. Waar we in het verleden nog wel eens een ritje met de auto gingen maken op zondag, gaan we nu met het gezin een wandeling in de natuur of langs de kustlijn maken.

Lopen in het dagelijks leven

Met dat wekelijkse wandelingetje in de natuur ben je er natuurlijk nog niet. Het lichaam vraagt om minimaal dat halve uur per dag en er gaan al stemmen op die spreken over minimaal één uur per dag lopen c.q. bewegen. Dan is er ook nog een mogelijkheid dat je, als je een hond hebt en je deze toch uit moet laten, net even wat straatjes extra kunt lopen om aan je dagelijkse beweging te komen. Maar ja, een hond nemen om te kunnen wandelen is toch ook een verkeerde beslissing. Een hond vergt namelijk meer dan uitgelaten worden en daar moet je bewust voor kiezen.

Het ommetje is weer terug

En dan is er op enig moment, als vanuit het niets, weer dat dagelijkse ommetje. Met name tijdens de warmere maanden en zeker als het nog licht is, dan voelt het wel prettig om na het eten nog een stukje te lopen en is het toch niet zo oubollig als eerder gedacht.

Bron: Kaz, PixabayBron: Kaz, Pixabay

Het ommetje is gezond

De reden dat het dagelijkse ommetje op gezette tijden in populariteit toeneemt kan enerzijds toegeschreven worden aan het weer. Immers, als het warmer is dan is in de avonduren nog even naar buiten gaan en een stukje lopen, best aangenaam. Anderzijds beseft menigeen zich dat wat ouders of grootouders deden, nog helemaal niet zo gek was en we ons idee over het truttige karakter terugdraaien. Zeker sinds de 21ste eeuw zijn we wereldwijd druk met onderzoeken wat het wandelen de mens allemaal oplevert.
Als je het ommetje zoals wij dat kennen specifiek uitlicht, dan kom je tot een aardige opsomming die ervoor pleit dat ommetje er vooral in te houden. Bij voorkeur gedurende het hele jaar.

De rol van daglicht en de fysieke gezondheid

  • Zeker als de dagen nog wat langer daglicht bevatten, dan is voldoende daglicht binnen krijgen van belang voor ons levensgeluk. Zeker als je veel binnen verblijft. Daglicht bevordert namelijk de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Dit wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd.
  • De huid maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan, nodig voor sterke botten, spieren en een goed functionerend immuunsysteem. Hoewel daglicht zo vanzelfsprekend lijkt, heeft het EMC in 2015 een onderzoek gepubliceerd dat aangeeft dan van de 6 jarige kinderen in de Rotterdamse regio zo’n 30% te weinig vitamine D aanmaakt.
  • In het EMC-onderzoek van 2015 werden bij een tekort aan vitamine D ook slaapproblemen vastgesteld evenals licht depressieve klachten, autisme en schizofrenie.
  • De Amerikaanse neuropsychloog K. Erickson merkte tijdens onderzoek in 2014 in zijn praktijk bij zijn oudere patiënten, dat het lopen niet alleen goed is voor de conditie, maar ook voor een beter geheugen en meer hersenvolume.
  • De maaltijd krijgt meer kans op een natuurlijke manier te zakken door het maag-darmkanaal en zo voorkom je dat je met een nog relatief volle maag gaat slapen. De frisse lucht in de avonduren stimuleert vervolgens weer de slaap.

Bron: KathrinPie, PixabayBron: KathrinPie, Pixabay

Creatief

Stanford University (onderzoekers M. Oppezzo en D. Schwartz) constateerde tijdens een onderzoek in 2010 dat mensen al wandelend creatiever zijn en meer tot oplossingen komen. Oplossingen in de zin van bijvoorbeeld conflictsituaties, maar ook als je werkt in de ‘creatieve hoek’. Je gedachten worden namelijk tijdens een wandeling niet gefilterd en als vanzelf laat je komen wat er in je gedachten opkomt.

Gesprekken voeren

  • Als je samen wandelt heeft het als voordeel dat je tijdens je gesprek niet per se oogcontact hoeft te maken. Freud constateerde in zijn vroege jaren al dat de gedachtegang meer open gaat als je elkaar niet voortdurend aankijkt. Verder is een stilte laten vallen helemaal niet zo vreemd en gaat gemakkelijker dan wanneer je elkaar aankijkt. Je geniet immers tijdens je ommetje ook van de omgeving.
  • Samen wandelen (eventueel met het hele gezin) kan ook een rustmoment tijdens drukke dagen zijn, bijvoorbeeld met een gezin en werk. Je komt mogelijk tot gesprekken, die anders in de hectiek van alle dag niet gevoerd worden.

Tot slot

Er zijn tal van redenen waarom dat dagelijkse ommetje, bij voorkeur in de vroege avonduren, nog helemaal niet zo gek is en lang niet zo oubollig als in menig geheugen gegriefd staat. Die dagelijkse wandeling na de maaltijd, waarbij je onderweg ook nog een goed gesprek kunt voeren, is om allerlei redenen aan te raden.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veroudering vertragen: sterker, strakker en slankerVeroudering vertragen: sterker, strakker en slankerBreng je lichaam in topconditie en vertraag daarmee het verouderingsproces! Door jezelf in topconditie te brengen, zijn…
Met vitamines B minder longkankerOnderzoek door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft uitgewezen dat mensen met veel vitamine B6 in het bloed mogelijk…
Afvallen door meer LichaamsbewegingAfvallen door meer LichaamsbewegingVeel mensen willen graag afvallen door meer lichaamsbeweging maar vinden het moeilijk om ermee te beginnen. Starten met…
Langer leven: gezond ouder wordenLanger leven: gezond ouder wordenWe hebben het niet voor het zeggen, je kunt niet meer dan je best doen. Waarbij het altijd de vraag is, in hoeverre je h…

Wat is psychosomatische fysiotherapie?Wat is psychosomatische fysiotherapie?Psychosomatische fysiotherapie is een vorm van therapie waarbij het idee dat de geest (psyche) en lichamelijke (somatisc…
Eenvoudige tips tegen een slaapgebrekEenvoudige tips tegen een slaapgebrekEen slaapgebrek kan de dagelijkse routine op een negatieve manier beïnvloeden. Dit betekent dat dagelijkse activiteiten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Psychologie Magazine 4/2017: “Pleidooi voor het ommetje”
  • Stanford University; https://www.apa.org/pubs/journals/releases/xlm-a0036577.pdf, titel: Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking.
  • Erasmus MC: Vitamin D Deficiency in School-Age Children Is Associated with Sociodemographic and Lifestyle Factors, http://jn.nutrition.org/content/early/2015/02/18/jn.114.208280.abstract
  • https://brainfitness.nl/2016/06/01/ommetje-om-doet-wonderen-creativiteit/
  • http://www.harpersbazaar.nl/carriere/news/a3261/sta-op-en-maak-een-ommetje-2/
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kaz, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: KathrinPie, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 30-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.