Gaap...krijgt u de juiste slaap?

Gaap...krijgt u de juiste slaap? Als de wekker om zes uur ’s ochtend afloopt, bent u er dan zo eentje die vrolijk en wakker het bed uitspringt? Die na het avondjournaal van acht uur knikkebollend achter een kop koude koffie zit? Of glijdt u niet eerder dan twaalf uur ’s nachts onder de lakens en moet men het niet wagen u vroeg te wekken? Kortom: bent u een ochtend- of een avondmens? De ene mens heeft meer slaap nodig dan de ander. Ook de tijden waarop men slaapt en opstaat, verschillen per persoon. Is de een fit en uitgerust met vijf tot zes uurtjes nachtrust, de ander kan niet zonder acht uur slaap. De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, hangt daarnaast ook af van de leeftijd. Baby’s slapen bijvoorbeeld zo’n 16 tot 18 uur. Dat neemt geleidelijk af naarmate men ergens in de twintig komt. Ook de diepte van de slaap verschilt. Kinderen slapen vaak dieper dan ouderen. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de diepte van de slaap af.

Maar waarom is slaap zo belangrijk?

Veel mensen negeren hun slaapbehoefte, omdat het niet in hun schema past. Avondmensen moeten nu eenmaal wel vroeger dan gewenst opstaan, willen ze op tijd op hun werk komen. En ochtendmensen vechten tegen hun slaap als de visite langer blijft hangen dan gepland. Kortom: men negeert het lichaam dat om slaap vraagt. Natuurlijk is dat niet altijd te voorkomen. Toch is het raadzaam aan de nodige hoeveelheid slaap te komen, die bij u past.

Slaap is zo belangrijk om de volgende redenen:

  • Slapen is een manier om de hersenen te herstellen. Neuronen (hersencellen) werken minder, waardoor ze kunnen herstellen.
  • Slapen laat u beter leren. Er zijn bijvoorbeeld bewijzen dat de activiteit in de hersenen die er tijdens het leren is, tijdens de slaap herhaald wordt.
  • Slapen is een manier om het lichaam te beschermen.
  • Slapen kan iets over het lichaam vertellen. Er zijn wetenschappers die geloven dat de hersenen tijdens de slaap het lichaam ‘scannen’ naar problemen en ziektes en dit bijvoorbeeld door middel van een droom duidelijk kunnen maken.

Te weinig slaap

Niet (genoeg) slapen is erg ongezond voor de mens. Het laat de stress toenemen en het vermindert het reactievermogen. Waardoor er gevaarlijke situaties kunnen optreden. Bovendien zijn mensen die te weinig slapen relatief dikker dan andere mensen, omdat ze meer eten. Genoeg redenen dus om voldoende slaap te krijgen. En naar uw lichaam te luisteren. Je zou kunnen zeggen dat elk mens een eigen ‘slaapbioritme’ heeft. Het lichaam geeft aan of u zich fit voelt bij een laat tijdstip van naar bed gaan en laat weer op. Of dat u er het liefst ligt tegen half elf, zodat u om zes uur weer uitgerust naast uw bed staat.

Een tip: houd eens een tijdje een dagboek bij van uw ‘slaapbioritme’. Hoe laat ging u naar bed? Wat was uw kwaliteit van slaap? Op welk tijdstip stond u op? In hoeverre voelde u zich uitgerust?

Ontdek of u die avondman of ochtendvrouw bent en ga uitgerust door het leven!
© 2008 - 2024 Demaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vroege vogels en nachtvlindersVroege vogels en nachtvlindersEr zijn mensen die 's ochtends nog voor de wekker gaat uitgerust wakker worden. Anderen vervloeken elke ochtend hun wake…
Ochtendmens of avondmens: afhankelijk van biologische klokOchtendmens of avondmens: afhankelijk van biologische klokSommige mensen hebben grote moeite om op te staan in de ochtend en op gang te komen terwijl anderen haast fluitend het b…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…
Verschillende slaapbehoeftes bij verschillende leeftijdenVerschillende slaapbehoeftes bij verschillende leeftijdenSlaap verschilt per leeftijd. Het grootste verschil is het aantal uren slaap. Pasgeboren baby’s hebben veel slaap nodig…

Euthanasie, de kunst van het loslatenHoe zou jij reageren als een dierbaar persoon je vroeg hem of haar te helpen met sterven? Euthanasie is het opzettelijk…
Lekker slapen en morgen gezond weer opLekker slapen en morgen gezond weer op"Lekker slapen en morgen gezond weer op" was de standaard afkondiging van talkshowhost Sonja Barend in de jaren negentig…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Slaap_(rust)
Demaan (4 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.