Tips om beter te slapen

Kan je ook geen goede nachtrust krijgen? Je bent niet alleen, maar je bent ook niet hopeloos. Er zijn veel effectieve manieren voor slaap problemen, lees wat ze zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Lavendel

De zachte aroma van de Engelse lavendel bloem is een lange tijd gebruikt als remedie voor een goede nachtrust. Het is een bewezen dat het de tijd van slapen verlengt en de kwaliteit van je slaap versterkt. Schijnbaar werkt lavendel beter voor vrouwen dan mannen, omdat vrouwen anders reageren op geuren.

Het voordeel van lavendel is dat het vrij snel werkt. Probeer eens een druppel of 6 van lavendel olie toe te voegen aan je bad. Of doe een paar druppels op een zakdoekje en leg dat onder je kussen.

Licht therapie

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, heb je misschien meer licht nodig in de ochtend. Blootstelling aan licht speelt een belangrijke rol om het lichaam te vertellen wanneer te gaan slapen en wanneer wakker te zijn. Dus probeer een wandeling te maken in de ochtend als je net wakker bent. Aan de andere kant als je juist te vroeg wakker word ’s ochtends, heb je misschien meer middag licht nodig.

Spier relax oefening

Studies melden dat dit de tijd om in slaap te vallen verkort, en dat als je tussendoor wakker word, je ook sneller terug in slaap kan komen. Plus dat het heel erg makkelijk te leren is, hier is wat je doet. Je gaat lekker liggen, begin bij je voeten. Inhaleer diep en concentreer je op het gewicht van je voeten. Adem nu uit en laat alle spanningen via je tenen naar buiten lopen. Ga zo door naar je kuiten en dan je bovenbenen, je knieën je billen en zo verder naar boven. Blijf de gehele tijd rustig doorademen, en laat de ontspanning lekker over je heenkomen.

Muziek

Zachte, langzame muziek is een andere remedie die je kunt proberen, zonder je tot medicijnen hoeven te richten. Het schijnt een ontspannen gevoel te geven.

Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat veelal word gebruikt in Europa als natuurlijk middel om je te helpen met slapen. Anders dan andere medicijnen is valeriaan niet verslavend en zal het ook geen dufheid veroorzaken in de ochtend. Maar het werkt niet voor iedereen. Valeriaan duurt zo’n 2 tot 3 weken voordat het gaat werken. En het moet niet langer dan 3 maanden achter elkaar gebruikt worden. Normaal gesproken word het ingenomen een uur voor het naar bed gaan. Ook al komt het zelden voor, valeriaan kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Het moet niet in combinatie met alcohol worden gebruikt. En ook niet door mensen met een lever aandoening.

Advies

Voordat je slaap remedies gaat proberen, is het altijd raadzaam om je huisarts om advies te vragen. Chronische slaapproblemen kunnen namelijk ook een symptoom zijn van een andere conditie. Bijvoorbeeld hartaandoening, depressie, diabetes.
© 2007 - 2024 Daisy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probleem of stoornis: Slaapstoornis door een middelAls u problemen met slapen heeft, is het eerste wat u zich moet afvragen of dit kan worden veroorzaakt door een middel o…
Redenen van een slaapprobleemSommige mensen hebben een slaapprobleem. Ze kunnen of niet in slaap komen of ze worden wakker ´s nachts en kunnen vervol…
Slaappillen: de oplossing voor je slaapprobleem?Slaappillen: de oplossing voor je slaapprobleem?Mensen die last hebben van slapeloosheid willen zo snel mogelijk weer goed slapen en zien de slaappil daarvoor als oplos…
Slapeloosheid een regelrechte rampSlapeloosheid een regelrechte rampIedereen heeft er weleens last van, niet kunnen slapen en uren liggen woelen en de klok elk uur weer vooruit zien gaan.…

VrouwenbesnijdenisVrouwenbesnijdenis is een ingreep op de vagina. Veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord of weten niet precies wat…
Anorexia als lijfstyle: de wereld van pro-ana en miaAnorexia als lijfstyle: de wereld van pro-ana en miaAnorexia is geen ziekte, maar een lifestyle. Tenminste dat zeggen de mensen die dagelijks de websites bezoeken die pro-a…
Daisy (43 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.