Stress en ontspanning

Stress en ontspanning Spanning in je lichaam kan door zware inspanning komen, en dan is lekker relaxen daarop het antwoord om weer helemaal fit te worden. Maar er is ook een ander soort spanning, en dat is emotionele spanning. Bij emotionele spanning helpt het niet om een dagje te luieren, daar moet je een ander soort van ontspanning voor toepassen. Jammer genoeg hebben veel mensen tegenwoordig last van dat soort spanning, soms zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.

Geestelijke spanning en/of stress

Soms ontstaat er geestelijke spanning en/of stress in je lichaam. Dat is niet zo vreemd in deze drukke en snelle tijden. En als je lichaam daardoor voortdurend onder spanning staat dan is het heel erg belangrijk dat je er voor zorgt dat er ook ‘ontspanning’ is. Het is niet het soort spanning dat je oplost door een dagje lekker lui te zijn of aan het strand te gaan liggen. Het is een soort spanning die we hebben opgebouwd door het gejaagde leven dat we leiden en daar moet je meer voor doen dan een dagje luieren. Deze spanning is opgebouwd door emoties en daar is echt wel meer voor nodig om dat weer te ontspannen.

Ademhaling

Ademhalen gaat vanzelf. Bij alles wat je doet. Je spant jezelf in, en de ademhaling past zich automatisch aan. Tijdens de slaap bijvoorbeeld, dan heb je niet zoveel zuurstof nodig en de ademhaling past zich daar vanzelf bij aan. Zit je in een stoel? Dan zal ook de ademhaling rustig zijn. Span je jezelf enorm in?, dan zal de ademhaling sneller en dieper zijn.
Ben je ‘geestelijk’ gespannen, dus voor een komende gebeurtenis of uitslag van een onderzoek of examen e.d. dan gaat de ademhaling ook sneller. Zo snel dat je er zelfs van kunt gaan hyperventileren. Wat je lichaam dan doet is eigenlijk dat het zich aan het voorbereiden is op ‘ínspanning’. Het lichaam voelt het als een seintje om zich klaar te gaan maken om ‘aan de slag’ te gaan. Je hart gaat sneller kloppen, er komt adrenaline in je bloed en van alles meer.

Maar…er komt dus geen lichamelijke inspanning, want de reden dat je ademhaling zich versnelde had een geestelijke oorzaak (stress) en was geen voorbereiding op lichamelijke inspanning. En daar raakt ons lichaam van in de war. Dat kan ontaarden in duizeligheid, pijn op de borst, tintelingen, een droge mond, misselijkheid, hoofdpijn.

Spanningen en/of angst kunnen op die manier dus allerlei klachten veroorzaken in je lichaam, en het is dus nodig en zelfs noodzakelijk om gezond te blijven dat je die spanning gaat ontladen. Dat is heel belangrijk want anders zou je er op den duur echt ziek van kunnen worden.

Spanning in het lichaam kan niet verdwijnen door rust. Het is nodig om het lichaam te bewegen en zich te laten inspannen om die spanning er weer uit te krijgen. Nu is het wel nodig dat je er goed over nadenkt hoe je het lichaam zich dan gaat laten inspannen want je moet het weer niet overdrijven door bijvoorbeeld heel intensief te gaan hardlopen of fietsen in de sportschool of iets dergelijks, want i.p.v. ontspannen ga je het lichaam dan nog méér laten inspannen, en dan ontstaan er dus nog méér klachten.

Spanning kan op zoveel manieren ontstaan. Het is niet alleen dat je je druk maakt of zorgen hebt, het is ook de constante verandering van de wereld om je heen. Alles verandert continue. Wat vandaag nog normaal is, is morgen alweer achterhaald, en bewust of onbewust wil je dat allemaal bijhouden. Er zijn heel veel mensen die zich er niet eens van bewust zijn dat ze last hebben van spanning en/of stress of het niet voor zichzelf willen toegeven, maar bijna iedereen heeft er wel last van.

Hoe moet je dan ontspannen?

Je kunt natuurlijk alsnog heerlijk naar de sauna gaan of lekker uitwaaien op het strand of heerlijk ontspannen in de zon, of naar heerlijke muziek luisteren als dat voor jou goed werkt. Maar wat je daarbij nog meer kunt doen is bijvoorbeeld dagelijks ontspanningsoefeningen doen of mediteren. In feite zijn deze laatste twee precies hetzelfde alleen sommige mensen noemen het liever ontspanningsoefeningen. Even je gedachten helemaal alleen focussen op het lichaam d.m.v de oefening en alle problemen heel even laten voor wat ze zijn.

De oefening

Ga ontspannen op een stoel zitten met een rechte rug. De voeten plat op de grond. Let heel goed op je ademhaling. De juiste ademhaling is wanneer je buik uitzet als je inademt. Dus niet de hoge ademhaling, maar de buikademhaling. En ga dan van top tot teen, stuk voor stuk de verschillende lichaamsdelen eerst aanspannen en daarna ontspannen. Begin met de vingers, polsen, onderarmen, bovenarmen, voorhoofd, gezicht, nek, schouders, borstkast, buik, billen, blaas, bovenbenen, onderbenen en voeten. (de onderbenen kun je aanspannen door de tenen naar boven te krullen en de voeten ontspan je door de tenen naar beneden te krullen). Neem er de tijd voor, zet een ontspannen muziekje op of luister rustig naar de geluiden van je omgeving. Zet de bel uit en je telefoon af. En zorg ervoor dat je ademhaling diep en ontspannen blijft, ook tijdens het spannen van de diverse spieren.

Wil je liever luisteren online naar een dergelijke oefening dan kun je op de volgende link klikken. Wanneer je deze oefening of oefeningen doet wanneer je gespannen bent of na een drukke dag of wanneer je zorgen hebt, dan zul je hier van opknappen en kun je de zorgen even van je schouders laten glijden.
© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Goede ademhaling en spierontspanningsoefeningen tegen stressGoede ademhaling en spierontspanningsoefeningen tegen stressMeegaan in een tijd die steeds maar sneller lijkt te gaan kost veel energie. Die energie is voor een groot deel afhankel…
Hoofdpijn door spanning en stressHoofdpijn door spanning en stressIn het gehaaste leven dat veel mensen tegenwoordig leiden, is het regelmatig hebben van hoofdpijn eerder regel dan uitzo…
Dwangstoornis: leren ontspannenDwangstoornis: leren ontspannenIemand die last heeft van een dwangstoornis, heeft veel last van stress. Door dwanggedachten en vaak ook het moeten uitv…

Ambrosia, wat vloeit mij aan?Alsemambrosia, Ambrosia, ambroisie, ambrosia artemisifolia, namen die klinken als klokken. En die me doen denken aan het…
Verschillende slaapbehoeftes bij verschillende leeftijdenVerschillende slaapbehoeftes bij verschillende leeftijdenSlaap verschilt per leeftijd. Het grootste verschil is het aantal uren slaap. Pasgeboren baby’s hebben veel slaap nodig…
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 30-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.