Andropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauze

Andropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauze Iedereen kent wel de menopauze bij vrouwen maar de mannelijke tegenhanger, de andropauze, is bij veel mensen helemaal niet bekent. Toch krijgen veel mannen er mee te maken en kunnen klachten zoals depressie, lusteloosheid en een verminderde libido optreden. Waar wordt de andropauze door veroorzaakt en kan men er iets tegen doen om de periode goed door te komen? Lees meer over de andropauze in onderstaand artikel.

Wat is de andropauze

Andropauze, is de overgangsperiode bij de man die te vergelijken is met de menopauze van een vrouw. De Latijnse benaming voor de andropauze is climacterium, in het Engels wordt de andropauze ook wel het ADAM syndroom genoemd (Androgen Decline in Aging Man).
In de volksmond kent men nog weer andere benamingen, enkele synoniemen:
  • Wisseljaren
  • Overgang
  • Penopauze

Mannen komen rond hun 50e levensjaar in de andropauze. Omdat bij hun de overgang een geleidelijker proces is dan de menopauze bij vrouwen, merken sommige mannen niet eens dat ze in hun wisseljaren terecht zijn gekomen. Ze merken na verloop van tijd alleen dat hun lichaam iets is veroudert en dat bepaalde dingen die vroeger vanzelfsprekend waren niet zo soepel meer verlopen, denk hierbij aan seksuele prestaties en kracht. Ook worden mannen tijdens en na de overgangsperiode minder vruchtbaar, ze blijven nog wel zaadcellen produceren maar de kwaliteit van het zaad wordt intussen wel slechter.

Er is echter een grote groep mannen die (veel) klachten ondervindt tijdens de andropauze waardoor ze een moeilijke periode kunnen krijgen. Er kunnen zich, net als bij vrouwen, psychische problemen ontwikkelen waardoor omstanders zoals een partner, kinderen, vrienden en collega's hun niet altijd goed begrijpen. Men vraagt zich bijvoorbeeld af waarom die altijd leuke vrolijke man zich ineens zo nors gedraagt en waarom hangt hij ineens maar wat op de bank, hij was immers toch altijd zo energiek en levenslustig? Het kunnen allemaal symptomen zijn die horen bij de andropauze.

Oorzaak van de andropauze

Over de oorzaak van de andropauze kunnen we kort en krachtig zijn, door een geleidelijke afname van de testosteron-productie en soms een toename van het vrouwelijk hormoon oestradiol, komen mannen in de overgangsjaren terecht.

Klachten bij de andropauze

Sommige mannen ondervinden helemaal geen klachten tijdens hun overgangsperiode, terwijl het voor andere mannen een erg vervelende periode kan worden. De klachten kunnen per man sterk variëren omdat de testosteron niveau niet bij elke man gelijk is en de testosteron productie niet in dezelfde mate afneemt. Des te verder de productie en niveau dalen, des te meer klachten de man zal ondervinden.

Tijdens de andropzauze kunnen mannen de volgende klachten ontwikkelen:
  • Lusteloosheid
  • Depressie
  • Psychische klachten
  • Vermoeidheid
  • Afname spiermassa
  • Spierkracht afname
  • Gewichtstoename
  • Prostaatproblemen
  • Vruchtbaarheidsstoornissen
  • Verminderd libido
  • Erectiestoornissen
  • Impotentie

Tijdens de andropauze kunnen mannen eveneens te maken krijgen met opvliegers en nachtzweten maar dit is meestal niet zo heftig als dat het bij vrouwen gezien wordt.

Emotionele, psychische en gedragsveranderingen

Omdat er in het mannelijk lichaam door de wisseljaren erg veel verandert, zowel lichamelijk als hormonaal, kunnen mannen het erg moeilijk krijgen. Dingen die "vroeger" voor hun heel normaal waren gaan ineens moeilijker of lukken zelfs helemaal niet meer. Omdat het voor hun soms moeilijk te aanvaarden is, worden er dikwijls allerlei smoesjes bedacht, zoals men vaak ziet bij erectieproblemen en impotentie. Dit gedrag ontstaat mede omdat potentie vaak (ten onrechte) wordt geassocieerd met mannelijkheid. Het is veel verstandiger om open en eerlijk de problemen met de partner te bespreken. Smoesjes leiden alleen maar tot argwaan die spanningen en conflicten in een relatie kunnen opleveren. Ook kunnen mannen zich tijdens de andropauze lusteloos, moe, depressief en alleen voelen. Daarnaast moeten mannen leren accepteren dat hun lichaam verandert, ze worden minder sterk, het lichaam wordt slapper, ze krijgen minder lichaamshaar en worden zwaarder.

Vaak voelt een man zich tijdens en na de andropauze onbegrepen, dit probleem ontstaat mede omdat "de overgang bij de man" nog niet helemaal geaccepteerd is in ons hedendaagse maatschappij. Mensen doen over het algemeen wat lacherig over de penopauze en worden mannen als watjes bestempelt als ze zeggen dat ze er last van hebben. Daarom besluiten mannen vaak om er niet met vrienden en/of kennissen over te praten, toch zouden ze dit beter wel kunnen doen om op deze manier de taboe te doorbreken.

Zijn klachten rondom de andropauze te verminderen?

Klachten die gepaard gaan met het ouder worden horen nu eenmaal bij het leven en moeten we deels accepteren. Het is daarentegen wel belangrijk om gezond te leven en vitaal te blijven, ga dus niet bij de pakken neer zitten.
Zorg ervoor dat u:
  • Dagelijks voldoende beweegt. Door beweging krijgt u meer energie en wordt u minder snel moe en/of lusteloos.
  • Dagelijks gezond en gevarieerd eet. Hiermee voorkomt u overgewicht die een toename veroorzaakt van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.
  • Niet rookt. Roken zorgt voor een vernauwing in de bloedvaten waardoor er erectieproblemen kunnen ontstaan, in combinatie met een laag testosteron niveau kunnen problemen hierdoor groter worden.
  • Niet veel alcohol nuttigt. Net als bij overgewicht zorgt alcohol voor een toename van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Indien er sprake is van ernstige klachten dan kan een specialist overgaan op het toedienen van het hormoon testosteron. Dit gebeurt meestal pas na meerdere onderzoeken, om met zekerheid te kunnen zeggen dat de klachten inderdaad voortkomen uit een te laag testosteron gehalte. Toedienen kan door middel van injecties, tabletten, pleisters of speciale huidgels.

Tot slot

Overleg problemen altijd met uw partner, samen komt men er meestal beter uit. Blijf niet te lang met klachten rondlopen, schakel vroegtijdig hulp in van een (huis)arts. Dit artikel is puur informatief en kan geen enkel medisch specialist vervangen.
Bent u tevens geïnteresseerd in de overgang van de vrouw? Klik dan hier voor het artikel "De overgang, niet altijd een gemakkelijke periode"
© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook mannen gaan in de overgang: de andropauze of penopauzeOok mannen gaan in de overgang: de andropauze of penopauzeWaar bij vrouwen de menopauze het einde van een vruchtbare periode betekent, worden mannen niet onvruchtbaar tussen hun…
Hebben ook mannen last van hun hormonen?Hebben ook mannen last van hun hormonen?Een opgeblazen gevoel, lage rugpijn, prikkelbaarheid en emotionele huilbuien. Dat vrouwen geregeld last hebben van hun p…
Hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronHormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronDe geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zijn belangrijk voor hoe we ons voelen. Deze hormonen spelen…
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.

Stress! Hoe kom je eraan en hoe kom je erafStress! Hoe kom je eraan en hoe kom je erafEen van de grootste dilemma’s van deze tijd is stress. En met het herkennen van bepaalde stresssymptomen zal het makkeli…
Schaam jij je omdat je te dik bent?Schaam jij je omdat je te dik bent?Heb jij een geheim leven met je tv en het internet? Leef jij eigenlijk in totale afzondering? Heb jij een zeer laag zelf…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsweb.com
  • www.wikipedia.nl
  • www.andrologie.nl
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.