Klaarwakker midden in de nacht: wat te doen

Klaarwakker midden in de nacht: wat te doen Het overkomt iedereen wel eens: midden in de nacht wakker worden en daarna niet meer in slaap kunnen vallen. Als je dit regelmatig overkomt, is het zeer frustrerend en het kan grote invloed hebben op je dagelijks leven. Hoe graag je het ook wilt, je kunt dan niet meer in slaap vallen. Mensen die overdag druk zijn hebben 's nachts alle tijd om over hun problemen na te denken. Sommige mensen hebben moeite met zich ontspannen omdat zij last hebben van stress. Je kunt er zelf wat aan doen om beter te leren slapen.

Wakker worden in de nacht

Zeker als het regelmatig voorkomt, kan het een van de meest frustrerende dingen wat er tijdens het slapen kan gebeuren: midden in de nacht word je wakker en je komt maar niet weer in slaap. Als dat af en toe gebeurt, hoef je je er geen zorgen over te maken. Ieder een heeft er wel eens last van. Maar als het je vaker overkomt, moet je misschien eens goed kijken naar wat je 's avonds nog hebt gegeten of hebt gedaan.

Zoeken naar een oplossing

Als het door geluidsoverlast komt door geluid van buiten of van een snurkende partner is de oorzaak misschien duidelijk. Misschien dat oordoppen een oplossing kunnen bieden. Er kunnen diverse redenen zijn om wakker te liggen. Mocht je halverwege de nacht wakker in bed liggen zou je onderstaande dingen eens kunnen proberen.

Schrijf je gedachten op

Veel mensen merken dat het helpt als ze een dagboek bijhouden waarin ze zich als het ware kunnen ontladen. Gooi alles waar je op dat moment aan denkt eruit op papier. Je kunt bijvoorbeeld ook een brief schrijven naar de persoon die je overstuur hebt gemaakt. Die brief hoef je niet op te sturen, het gaat er puur om je gevoelens te uiten en je hoofd leeg te maken.

Denken aan problemen

’s Nachts in bed heb je alle tijd om aan je problemen te denken. Help jezelf herinneren dat je midden in de nacht niets kunt doen aan problemen waarop je bent gestuit. Overtuig jezelf er vervolgens van dat je die problemen het beste uit je hoofd kunt zetten totdat je hebt bijgetankt en je de gelegenheid hebt om de situatie te veranderen. Een praatje maken met jezelf waarin je jezelf dit voorhoudt, helpt je vaak om de zorgencyclus te doorbreken. ’s Ochtends zou je je zomaar af kunnen vragen waarom je je in hemelsnaam zo druk over hebt gemaakt. De nacht heeft de neiging problemen uit te vergroten totdat ze onoverkomelijk lijken.

Sta op

Als je denkt dat je echt niet kunt slapen, ga dan uit je bed en ga iets doen dat je erg saai vindt. Lang wakker blijven liggen in bed en piekeren wekt alleen maar verkeerde emoties op waardoor je niet in slaap zult vallen. Het is niet verstandig om achter de computer te gaan of televisie te kijken. Als je besluit om te gaan lezen, zorg er dan voor dat je niet extra wakker wordt. Misschien is het wel wat om een saai artikel te lezen uit de lokale krant. Een spannend verhaal zou je hersenen alleen maar kunnen stimuleren.

Zoek ontspanning

Sommige mensen hebben er baat bij om naar een ontspannings-cd te luisteren of een warm bad te nemen. Een warm bad geeft het lichaam een seintje dat het mag ontspannen. Lavendel in je badwater kan helpen om een slaapreactie uit te lokken. Er zijn ook ontspanningsoefeningen die je kunt doen of mediteren.

Lampen uit

Wat je ook doet, het is wel het beste om zo min mogelijk lampen aan te doen omdat licht stimulerend werkt. Een klein beetje licht, zelfs al is het van de wekkerradio, kan verstorend werken op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Zorg er ook voor dat je gordijnen goed dicht zitten zodat er geen licht van buitenaf naar binnen kan. Als je diep wilt slapen, kan een slaapmasker een uitkomst bieden.

Ontspanningsoefeningen

Je kunt jezelf bekwamen in ontspanningstechnieken waarbij je eerst je spieren aanspant, om ze vervolgens zo veel mogelijk te ontspannen. Zo'n oefening kun je het beste bij je tenen beginnen, en vervolgens op deze manier het hele lichaam af te werken en te eindigen bij je hoofd.

Ademhaling

Oppervlakkig ademhalen is een teken van stress. Als je merkt dat je gespannen bent, richt je dan op je ademhaling. Adem vier tellen lang in en adem daarna langzaam uit, terwijl je weer tot vier telt. Hoe meer zuurstof je binnenkrijgt, hoe beter je zult ontspannen. Doe deze ademhalingsoefening tien tot twaalf keer. Veel mensen vallen halverwege al in slaap.

Warme melk

Melk bevat een aantal aminozuren (eiwitten) waaronder de stof L-tryptofaan. Dit is een voorloper van het slaaphormoon melatonine dat je lichaam aanmaakt. Daarom kan een kopje warme melk je helpen om in slaap te vallen.

Kamillethee

Kamille is een goede optie omdat het rustgevend werkt. Het kan net zoals warme melk een goede oplossing zijn wanneer je niet kunt slapen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als je kind te vroeg wakker wordtAls je kind te vroeg wakker wordtAls je kind al om half vijf in de ochtend naast je bed staat omdat hij niet meer kan slapen, dan moet je jezelf afvragen…
Slaap: tips voor een betere nachtrustDe slaap wil maar niet komen en daar lig je dan. Woelen, draaien, piekeren en nog eens woelen... De paniek die toeslaat…
Slapeloze nachten door piekeren: waarom ’s nachts piekeren?Het lijkt erop dat vooral veel vrouwen in de nacht piekeren. Al die zaken die overdag de revue hebben gepasseerd, de fru…
Slapeloosheid door huilbabySlapeloosheid door huilbabyToen je zwanger was, wist je dat als de baby er eenmaal zou zijn, dat je ’s nachts eruit zou moeten. In de boekjes staan…

Ouderen en 55-plus met overgewicht of obesitasEen steeds groter aantal mensen is te zwaar, en dit probleem beperkt zich niet tot de jeugd of mensen van middelbare lee…
Houd je hersenen jong: wat moet je hiervoor doen?Houd je hersenen jong: wat moet je hiervoor doen?Met het ouder worden zullen je hersenen achteruit gaan omdat dit het natuurlijke proces van het ouder worden is. Zelf ku…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sarah G..., Flickr (CC BY-2.0)
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 25-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.