19 tips voor meer energie

19 tips voor meer energie Last van vermoeide momenten gedurende de dag? Voornamelijk in de winter lijkt dit probleem zich vaker voor te doen. Het tekort aan daglicht en de kou vergen meer van ons lichaam. Toch zijn er manieren om het hele jaar door je energielevel op peil te houden gedurende de dag. Hier volgen 19 tips voor meer energie.

1. Blijf wakker

Bij het wakker worden, is het testosteron- en cortisol-level in ons lichaam op zijn hoogst om ons een enrgieboost te geven. Maak gebruik van deze boost en stel het ontbijten daarom niet uit. Zo benut je deze hormonen zo lang mogelijk.

2. Stop met snoozen

Wanneer onze wekker 's ochtends af gaat, is het verleidelijk om een half uur door te snoozen. Het uitstellen van het opstaan is echter geen goed begin: terwijl je steeds weer in slaap valt, verstoor je de hormonen. Dat maakt het alleen maar moeilijker om uit bed te komen. Zet je wekker daarom een kwartier later en plaats het dan ver van je bed. Zo moet je 's ochtends wel je bed uit komen.

3. Laat voldoende licht binnen

Licht maakt deel uit van het natuurlijke proces van het wakker worden. Door voldoende licht binnen te laten, word je ontspannen wakker. Natuurlijk daglicht is daarbij het beste. Wanneer het nog donker is buiten, kan er gebruik worden gemaakt van lampen in koel wit. Deze komen het dichtstbij het natuurlijke daglicht.

4. Begin rustig

's Ochtends wakker worden en meteen iedereen op tijd het huis uit zien te krijgen, maakt je al vermoeiend voordat de dag überhaupt begonnen is. Zet de wekker daarom wat eerder, zodat je nog even kan douchen en/of ontspannen kan ontbijten, voordat de kinderen wakker worden.

5. Geen lijstjes voor het ontbijt

De dag starten met een hoop lijstjes van dingen die je moet doen, werkt al vermoeiend. Vermijd daarom ook het bekijken van je e-mails of het afvinken van lijstjes vroeg in de ochtend.

6. Beweeg

Start de dag met een goede wandeling, minstens drie keer per week. Uit een onderzoek van de universiteit van Georgia, VS, bleek dat mensen die dit doen doen meer energie hebben gedurende de dag dan mensen die even vaak intensief sporten. Dat komt omdat een zwaardere inspanning meer energie vergt dan dat het je uiteindelijk oplevert. Uit het onderzoek bleek ook dat geregeld bewegen het energie-gehalte verhoogt met 20%.

7. Ontbijt meer

Vaak zijn we geneigd om slechts een bagel en koffie te nemen tijdens het ontbijten. Het levert even snel energie op, maar daar haal je het niet mee tot aan de lunch. Neem daarom voeding dat langer de tijd nodig heeft om te verteren, zodat je langer energie binnen krijgt. Denk daarbij aan een tortilla van eieren of yoghurt met noten.

8. Werk in gedeeltes

Aan eens stuk door werken is niet alleen uitputtend, maar ook niet echt een haalbaar doel voor een gezond mens. Mensen kunnen maximaal 90 minuten geconcentreerd blijven en moeten daarna zichzelf weer opladen. Sta daarom geregeld op en maak een praatje met een collega in plaats van mailen, loop even om water te halen en telefoneer staand om je benen te strekken.

9. Eet strategisch

Tussen 14 uur en 16 uur hebben we vrijwel allemaal een inkakker. De hormonen die je gedurende de ochtend op gang hielden, zakken dan af en je voelt meteen de vermoeidheid binnensluipen. Eet daarom niet al te veel gedurende de lunch, zodat je net voor dat tijdstip nog even een tussendoortje kan nemen om je energie in de middag op peil te houden. Even bewegen helpt hier ook bij.

10. Neem vitamines in tijdens de lunch

Vaak nemen mensen hun vitamine-complexen in bij het ontbijt. Echter, we voelen het verschil van de vitamine niet echt, omdat we het vaak wegspoelen met koffie of thee. Neem daarom de vitamines, bij voorkeur vitamine B voor meer energie, in tijdens de lunch. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het de maaltijd moet vervangen. Vitamine/complexen hebben alleen nut bij een goed gebalanceerd dieet.

11. Vrees niet voor koolhydraten

Het is goed om een salade met kipfilet te nemen voor de lunch, maar het geeft je niet de snelle energie-boost die je nodig hebt voor de rest van de dag. Neem daarom ook nog wat fruit of voeg bonen toe voor energie en proteïne.

12. Het cheeseburger-effect

Iedereen kent het: die vermoeidheid die binnenglipt na het eten van een vette cheeseburger. Dat komt omdat de vetten zorgen voor een slechtere zuurstofopname in het bloed, wat voor vermoeidheid zorgt. Vermijd daarom vette voeding, wil je gedurende de dag actief blijven.

13. Eet buiten de deur

35% van werknemers eet op kantoor. Daarbij krijg je minder licht binnen, wat het vitamine D gehalte in het lichaam verlaagt. Vitamine D helpt het afscheiden van het metabolisme en insuline, wat energie oplevert. Even buiten de deur lunchen kan al voldoende zijn.

14. Even strekken

Zorg voor voldoende doorbloeding van de gewrichten. Strek daarop je armen en benen gedurende de dag, wanneer je achter je bureau zit. Vergeet daar niet je polsen, enkels en nek.

15. Neem tussendoortjes

Ga daarvoor wel voor voeding met verzadigde vetten, zoals noten of zwarte chocolade.

16. Ontwikkel een ontspanningsroutine

Wanneer je aan het einde van een werkdag naar huis gaat, zit je nog helemaal met je gedachten in je werk. Daarbij is het belangrijk om een manier te ontwikkelen om jezelf te ontspannen, zodat je thuis niet helemaal bekaf bent. Luister bijvoorbeeld naar muziek terwijl je kookt of neem een douche en doe comfortabele kleding aan.

17. Geen alcohol

Vaak denken we dat een glas wijn of een biertje voor het slapen gaan ons helpen ontspannen, maar niks is minder waar. Alcohol zorgt voor een rusteloze slaap, wat weer resulteert in een slechte start van de volgende dag.

18. Vermijd bankhangen

Vaak willen we niks anders dan op de bank crashen en televisie kijken. Het werkt ontspannen, maar teveel bankhangen geeft weer het tegenovergestelde effect. Kijk daarom één of twee programma’s en doe dan wat anders.

19 Honger voor het slapen gaan

Vaak hebben we even trek voordat we naar bed gaan. Echter wil dit niet altijd zeggen dat we echt honger hebben: wanneer je te lang wakker blijft, geeft je hersenen aan dat je energie nodig hebt. Neem daarom iets lichts minimaal een uur voordat je naar bed gaat, zoals warme chocolademelk of Griekse yoghurt met wat fruit.

Lees verder

© 2013 - 2024 Thais-veronica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een middagdipje? Tips om een middagdip te voorkomenLast van een middagdipje? Tips om een middagdip te voorkomenOgen die bijna dichtvallen, een zware maag en een slaperig gevoel: het zijn de typische symptomen van een middagdipje. V…
Tijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkTijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkIn menige bedrijfstak wordt volcontinu gewerkt volgens een ploegendienstsysteem. Niet alleen in industrie, beroepsvervoe…
Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?Vermoeidheid heeft soms te maken met een onderliggende aandoening, maar vaak ook met een onevenwichtige voeding. Voeding…

Gezond ouder worden: je beste investering!Gezond ouder worden: je beste investering!Niemand kan je de garantie geven dat over dertig jaar de huidige oudedagsvoorziening nog bestaat. Maar je kunt in ieder…
5 relax tips om nu te ontspannen!5 relax tips om nu te ontspannen!Je kent het wel: droge keel, buikpijn, hoofdpijn, klamme handen en een opgejaagd gevoel. Dat zijn voorbeelden van mogeli…
Bronnen en referenties
  • Health.com
Thais-veronica (12 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.