Wandelen, gebruik je zintuigen

Wandelen, gebruik je zintuigen Wandelen om lekker te bewegen is een, en een die zeker niet slecht is. Maar wandelen kan je voor veel meer zaken gebruiken … en toch zien we dit vaak over het hoofd. Wandelen is bij uitstek ook geschikt om je zintuigen open te zetten en te ervaren wat de omgeving te bieden heeft.

Mooie combinatie

Hoe mooi kan die combinatie zijn van het inzetten van je spieren in combinatie met het ruiken van heerlijke geuren, het zien van mooie plaatjes, het horen van rustgevende geluiden, het voelen van prettige materialen en mogelijk het proeven van lekkere dingen. Er is maar een plaats waar je al die ingrediënten kunt vinden en dat is de natuur.

De natuur heeft zoveel te bieden en toch kijken we er vaak overheen. We vinden het wel prettig om te wandelen in een aangename omgeving, waarbij de nadruk op het zien ligt en in kleine mate op het horen. We staan nauwelijks stil bij het ruiken en al helemaal niet bij het voelen en proeven … en toch kan dat enorm verrijken.

Inzetten zintuigen

Het begint met een mooie route uit te zetten c.q. te bedenken. Een route die datgene voor je kan bieden waar jij je zintuigen graag bij inzet. Dit is voor de ene persoon een bos met een (binnen-)meer, een heerlijk geurend naaldbos of de zilte kustlijn. Maar voor de ander zijn het de ruige duinen langs de kust, de massale zandvlakten op de Veluwe of de zacht gekleurde heidevelden die je her en der kunt vinden.
Een wandeling mag energiek zijn, maar moet in ieder geval de geest rust gunnen. Een omgeving waar jij je prettig voelt kan dit voor elkaar krijgen en dus van belang dat je je niet mee op sleeptouw laat nemen door iemand die slechts de eigen smaak volgt. Anders loop jij zometeen door het zand van de zandvlakten te baggeren, terwijl je liever in het bos loopt.

Hoe toe te passen?

Een wandeling waar je je zintuigen in kunt zetten, moet verschillende elementen bevatten. Elementen waar jij het sterkst op reageert, zullen het meeste effect hebben, zeker als je er bewust mee bezig bent. Maar zoek ook je eigen grenzen eens op als het gaat om waar je sterk of minder sterk op reageert. Wellicht kan datgene waar je minder sterk op reageert je juist helpen.

  • Geur - Ben je sterk in geur, dan zullen de geuren van de omgeving het eerst en eenvoudigst op je afkomen. Dit proces gaat bijna vanzelf. Wat niet wegneemt dat wanneer je er bewust mee aan de slag gaat, je veel meer ruikt. Ervaar bijvoorbeeld in een gemengd bos de geuren van de verschillende bomen. Maar druk ook je neus eens tegen bepaalde bloemen die wild groeien. Deze natuurlijke geuren zijn bij uitstek geschikt om je zintuig meer alert te maken.
  • Beeld – Ben je visueel ingesteld, dan komen details sterker op je netvlies binnen. Gegeven het feit dat heel veel mensen visueel ingesteld zijn, zal dit bij het merendeel erg sterk werken. Toch kan je het proces verscherpen en dan kan bijvoorbeeld een verrekijker meenemen of een (geavanceerd) fototoestel nog wel eens voor een extra dimensie zorgen.
  • Geluid – Geluid is iets wat ook relatief gemakkelijke tot je door kunt laten dringen. Maar wel met dien verstande dat je je ervoor openstelt. Mensen die druk druk zijn, zijn in staat een boswandeling te maken en bij thuiskomst te constateren dat ze nauwelijks gemerkt hebben dat in het bos gelopen hebben. Zo moet het dus niet…
  • Tast – Het voelen is een lastiger aspect, want hier moet je bewust mee bezig zijn en niet zelden gaat dit in combinatie met het zien. Je ziet iets waarbij je denkt dat het lekker aanvoelt en dan handel je. Er zijn bijvoorbeeld bladeren die er fluweelachtig uitzien en dan heb je sneller de neiging om aan zo’n blad te voelen. Probeer je beeld niet de beslissing te laten nemen of je ergens aan voelt. Echte pijnlijke stekels mag je achterwege laten.
  • Smaak – De smaak is bij uitstek het lastigste, want eigenlijk moet je er wat verstand van hebben om te kunnen beoordelen of dit een eetbaar plantje of bloemetje is. Er zijn er genoeg, maar er zijn ook genoeg giftige en dus zal dit of in combinatie met iemand die er verstand van heef, moeten plaatsvinden of je moet hiervoor je eigen tuin raadplegen. Als je plantjes koopt kan je nakijken welk zintuig het bevat en zo kan je bepaalde bloemetjes in salades verwerken en op vlees mee laten garen. Maar eerst dus blanco uitproberen.

Uit het onbewuste

Belangrijk is dat je het, welk zintuig je ook inzet, uit het onbewuste haalt. Zorg dat het een bewust proces wordt en wees alert. Een wandeling maken om gezellig bij te praten is prima, maar gebruik hier niet een wandeling voor als je ook je zintuigen in wilt zetten. Concentreer je op je je omgeving met al je zintuigen open en dan is er even geen ruimte om een geanimeerd gesprek met iemand te voeren.

Tot slot

Het is een mooi proces om eens te doorlopen met je partner, een vriend of waarom niet met het gezin. Trek geschikte schoenen aan en ga er op uit, want het is goed voor je concentratie en je wordt sterker in details. Maar bovenal is het goed voor je lichaam en geest en als je de natuur nog niet echt waardeerde … na zo’n wandeling kan je er niet meer omheen hoe mooie die natuur in elkaar zit.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geurfunctie en geurgevoelS’avonds een boeket seringen geplukt in het oude dorp van Bellegarde. Wat kun je beter plukken in de schemering? Wat kun…
HelderruikendheidWat is Helderruikenheid. Andere namen hiervoor zijn: paranormaal ruiken en helder ruiken.Wat zijn de mogelijkheden van h…
De Sense: alle zintuigen in werking tijdens het internettenDe Sense: alle zintuigen in werking tijdens het internettenOnline winkelen heeft zijn beperkingen. Vaak zou je het product eerst wel eens willen voelen of proeven voor het daadwer…
Dysosmie - verkeerde functies van het reukorgaanDysosmie is een aandoening aan het reukorgaan. Het kan zijn dat u helemaal niks kunt ruiken vanaf dat u geboren bent. He…

Train je hersens en word een beter mensTrain je hersens en word een beter mensOnze hersens hebben de opmerkelijke eigenschap zichzelf te kunnen genezen en veranderen, vooral in die gebieden die ons…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.