Strategie voor een energiek leven en betere werkprestaties

Vandaag de dag wordt er veel gevraagd van lichaam en geest om tot optimale prestaties te komen, dit geldt voor de meeste mensen in onze Westerse consumptiemaatschappij. De vraag is of dit allemaal voortkomt uit de geestelijke conditie of dat de lichamelijke conditie ook van toegevoegde waarde kan zijn in de te leveren prestatie? Het is gebleken dat naast intelligentie en intellect ook de emotionele staat en de fysieke staat van groot belang zijn om prestaties te kunnen leveren. De energiereserves aanvullen is even belangrijk als het verbruiken van de energie. Welke strategie kan er toegepast worden om deze reserves aan te vullen? De omschreven strategie bestaat uit vier onderdelen waarmee de fysieke energiereserves aangevuld kunnen worden. Probeer wanneer er onderdelen momenteel niet in uw routine zijn opgenomen deze te implementeren. Dit kan een oplossing zijn voor problemen zoals vermoeidheid, snel geïrriteerd raken, emotionele instabiliteit of concentratieproblemen. Probeer de strategie permanent te implementeren en het te zien als een lifestyle in plaats van een tijdelijke oplossing en u zult er de vruchten van plukken!

Eet regelmatig en gezond

Begin de dag altijd met een ontbijt en eet vijf tot zes maaltijden per dag met gelijkmatige intervallen, een maaltijd kan al bestaan uit twee boterhammen. Mensen die twee of drie maaltijden per dag eten dwingen hun lichaam in de starvation mode. Een toestand waarin het lichaam al het voedsel dat het tot zich krijgt opslaat, dit vertraagt het metabolisme. Regelmatig eten leidt tot een constante verbranding en minder opslag van koolhydraten en vetten. Door ’s ochtends te beginnen met een ontbijt, zo wordt de verbranding meteen geactiveerd. Probeer daarnaast voor wat betreft de samenstelling van de dagelijkse voeding ongeveer de volgende ratio’s aan te houden:
  • 50% - 60% complexe koolhydraten
  • 25% - 35% eiwitten
  • 20% - 25% vet
Het is van belang is dat het gebruik van suikers zoveel mogelijk wordt voorkomen. Suikers zorgen voor een piek in het glucoseniveau in het bloed, wat veel lichaam aan het energie onttrekt. Probeer daarnaast dagelijks 1,5 – 2 liter water te drinken, veel mensen hebben chronisch lichte uitdrogingsverschijnselen. Wat het energieniveau en de prestaties niet ten goede komt.

Sport regelmatig

Probeer drie – vier keer wekelijks cardiovasculaire oefeningen uit te voeren, dit hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Per sessie is 20 – 30 minuten voldoende waarbij het van belang is om op een hoge intensiteit te trainen, op ongeveer 80% van de theoretisch maximale hartslag. Richtlijn hiervoor is dat de hartslag dusdanig hoog is dat een gesprek voeren lastig is. Er kan gedacht worden aan hardlopen, fietsen, roeien of cardiovasculaire oefeningen in de sportschool.
Probeer daarnaast twee keer wekelijks aan krachttraining te doen. Er zijn weinig activiteiten zo goed om de veroudering tegen te gaan als krachttraining. Het verbeterd uiteraard de kracht maar daarnaast versnelt krachttraining uw metabolisme, vertraagd het botontkalking, verbeterd het uw houding en vergroot het uw energiereserves.

Houdt constante tijden aan voor het naar bed gaan en het opstaan

Vandaag de dag is het nog steeds het geval dat de avondmensen moeten concurreren met de vroege vogels. Veelal wordt aanwezigheid om half negen op kantoor verwacht, in eerste instantie zullen deze avondmensen met behulp van cafeïne concurreren met de vroege vogels wat niet ideaal is. Het is helaas lastig om slaapritmes te doorbreken en aan te passen, maar toch zeker een poging waard zeker voor de avondmensen. Constante tijden aanhouden gedurende de hele week (ook in het weekend) is voor avondmensen namelijk lastiger. Voor het herstel van het energieniveau is consistentie in het naar bed gaan en het opstaan van groot belang. Dit kan als even belangrijk worden gezien als de 7 – 8 uur die worden aangeraden als ideale slaapduur. Door regelmaat wordt de biologische klok ondersteund en wordt de kans vergroot dat de slaap diep is en uw energiereserves aanvult.

Neem de tijd om te herstellen gedurende werkzaamheden

Chronobiologen hebben ontdekt dat het energieniveau (hormonaal, glucose, bloeddruk) om de 90 minuten een dip vertoont. Door het lichaam geen rust te gunnen voor deze natuurlijke reactie wordt het energieniveau voor het vervolg van de dag onderdrukt. Bij atleten is reeds aangetoond dat door korte rustperiodes het herstel van het energieniveau significant verbeterd kan worden. Implementatie in uw dagelijkse bezigheden kan lastig zijn maar probeer hier rekening mee te houden. Aan te raden herstelactiviteiten zijn onder meer:
  • Het eten van een kleine maaltijd.
  • Drinken.
  • Kort bewegen.
  • Gedachten even verzetten.
© 2014 - 2024 Vitruvius88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
7 kenmerken van succes7 kenmerken van succesHet ondernemen van grote stappen die tot uitzonderlijke resultaten leiden, begint met specifieke mentale en fysieke acti…
Hondenras: Australian KelpieHondenras: Australian KelpieDe Kelpie is een middelgrote hond. Zoals de naam al zegt komt de Kelpie uit Australië. Kelpie's worden onderverdeeld in…
Te moe om te sportenTe moe om te sportenOp sommige dagen is het makkelijk om ervoor te kiezen om te gaan sporten. Je voelt je uitgerust, gemotiveerd en je barst…
Overeenkomsten tussen Ram en TweelingenOvereenkomsten tussen Ram en TweelingenVan alle zonnetekens komen Ram en Tweelingen het best met elkaar overeen omdat ze zoveel dingen gemeenschappelijk hebben…
Verzorg je borsten goedVerzorg je borsten goedDe borsten van een vrouw staan naast functionaliteit ook voor een stuk vrouwelijkheid. Toch kunnen borsten ook een bron…
Bronnen en referenties
  • Fabre, C., Msse-Biron, J., Chamari, K., Varray, A., Mucci, P., & Prefaut, C. (1999). Evaluation of quality of life in elderly healthy subjects after aerobic and/or mental training. Archives of Gerontology and Geriatrics, 28, 9–22.
  • http://www.ves.nl/artikelen/osteoporose-en-artrose/
  • http://drlwilson.com/Articles/sleep.htm
Vitruvius88 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.