Met wandelen je conditie verbeteren

Met wandelen je conditie verbeteren We zijn niet allemaal even grote sportfanaten, maar gezondheid vinden we allemaal wel belangrijk. We willen ons best doen om lekker fit te zijn en niet bij het belopen van één trap al hijgend als een oud paard bovenaan te komen. Geen sportfanaat maar wel gezond willen zijn, dan kan je – naast gezond eten – ook gaan wandelen. Wandelen is het oubollige karakter al lang kwijt en een prima methode om conditie op te bouwen, ook al wordt het wel eens tegen gesproken.

Opbouwen is de basis

Als een bezetene iedere dag enorme stukken te lopen, vergroot de kans op blessures. Niet zinvol dus. Langzaam opbouwen is het devies en dat doe je met goed zittende kleding, bij voorkeur natuurlijke stoffen want die ademen, en goede schoenen. Je voeten moeten zich behoorlijk inspannen en je knieën krijgen iedere keer de schokken van het lopen te verwerken. Spreekt voor zich dat een goede schoen met dempende zool belangrijk is.

Maak een begin op het moment dat het je uitkomt, dat is het prettige aan wandelen, en bouw het rustig op (maar wandel wel stevig door). Iedere dag of om de dag een stukje verder, want je moet je lichaam wel een beetje prikkelen en je hartslag moet gestimuleerd worden.
Bovendien beweeg je je armen ook tijdens het wandelen mee en dus is de beweging van het lichaam wat nadrukkelijker dan alleen de benen, waar we in eerste instantie aan denken.

Naar 30 minuten!

De 30 minuten per dag wordt nog steeds als norm gesteld. 30 minuten stevig doorstappen is gezond voor lichaam en geest, een basis voor vetverbranding en het stimuleren van de gezondheid. Maar geen probleem als je meer wilt gaan lopen, zolang je het maar rustig opbouwt.

Bron: Jona263d, PixabayBron: Jona263d, Pixabay

Wat doet wandelen voor je lichaam?

Als je stevig doorwandelt, doet het meer voor je dan de conditieverbetering, wat uiteraard ook al erg belangrijk is!
  • Een half uur (of meer) per dag de buitenlucht in, is ook goed voor de geest. Het brengt je een stuk geestelijke ontspanning. Daar hoef je geen moeite voor te doen, dat gaat vanzelf.
  • Behalve je uithoudingsvermogen, verbetert het ook de conditie van je hart en bloedvaten en dus een kleinere kans op problemen met het hart.
  • Het kan je cholesterol en bloeddruk verlagen (en bij een te lage bloeddruk kan deze juist iets hoger worden).
  • Je spieren worden sterker (je zult het het eerste aan je kuitspieren merken).
  • Een fit gevoel, wat ook psychisch weer zijn uitwerking heeft.
  • Kleine kans op botontkalking.
  • Je gewrichten blijven soepel (wat zeker op hogere leeftijd weer erg prettig is).
  • Je kunt er een kilo of wat door kwijt raken of minimaal op gewicht te blijven.

Een goede wandelhouding

Spreekt voor zich dat je wandelhouding goed moet zijn en hoewel het niet moeilijk is, moet je er wel op letten. Enkele aandachtspunten:
  • Loop netjes rechtop met een rechte rug.
  • Houdt het hoofd omhoog en de schouders ontspannen.
  • De rechte houding zorgt er voor dat je borst vooruit staat en je buik recht is (al dan niet een beetje ingehouden).
  • Neem je armen op een ontspannen manier mee in je looppas.
  • Zet je voet iedere pas weer ontspannen neer en forceer niets.

"De benen zijn de wielen van creativiteit." Einstein

Wissel ook eens af

  • Wandelen om fit te blijven is natuurlijk hartstikke goed, maar wandelen met hond kan ook gezellig zijn. Als je zelf geen hond hebt, leen die van de buren en ga er een stuk op uit. Of neem een vriendin mee als je loopt. Grote kans dat dat half uur voorbij is voor je het weet en je zomaar langer loopt.
  • Wissel ook het gebied eens af, dat kan de geest verrijken en loopt wel zo leuk.
  • Tenslotte is het ook goed je pas af en toe af te wisselen. Van stevig doorlopen, juist even rustiger en dit weer afwisselen met even een klein stukje stevig doorstappen.

Tot slot

Wandelen is om meerdere redenen goed voor je, probeer het eens als je niet aan het sporten wilt. Het kan een prima vervanging zijn. Rustig opbouwen en volhouden, bij voorkeur door de natuur want dat kan ook nog inspireren.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lopen als workout: hoe bouw je conditie op met wandelen?Lopen als workout en om je conditie op te bouwen. Het lijkt zo gemakkelijk. Maar bouw je ook daadwerkelijk conditie op m…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Wandelen en gewicht verliezenWandelen en gewicht verliezenDoor te wandelen kunnen we gewicht verliezen. Daarnaast is het een goede manier om aan je gezondheid te werken, zonder d…

10 redenen om meer te slapenMeer slapen is goed voor je gezondheid en voor hoe je je voelt. Veel mensen slapen te weinig. Wanneer zij voldoende slaa…
Doet een tattoo pijn?Doet een tattoo pijn?Veel mensen overwegen een tatoeage te laten zetten, maar ze zijn bang voor de pijn. Doet het laten zetten van een tattoo…
Bronnen en referenties
  • G. Fenzy - inspanningsarts
  • Afbeelding bron 1: Jona263d, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.