Kinderachtig gedragen - dat zouden meer mensen moeten doen!

Kinderachtig gedragen - dat zouden meer mensen moeten doen! "Doe niet zo kinderachtig" is normaal gesproken niet een erg positieve uitspraak. We bedoelen daarmee dat iemand zich niet volwassen gedraagt. Bijvoorbeeld iets niet willen toegeven, slecht tegen je verlies kunnen of een groot punt maken van een kleinigheid. Denk je er wat langer over na, dan is kinderachtig zijn, eigenlijk zo gek nog niet. Er is namelijk veel te zeggen om je juist wel kinderachtig te gedragen. En dan bedoelen we niet de in de inleiding genoemde slechte voorbeelden. Maar een kind heeft juist veel interessante eigenschappen in zijn levenshouding en gedrag. We zijn allemaal kind geweest, maar ironisch genoeg kunnen veel volwassenen nog heel wat van kinderen leren.

Leren door proberen

Als kind moet je je eigen weg vinden in de wereld. Dat proces kost vele jaren en gaat gepaard met veel vallen en opstaan. Daarin wordt er telkens weer wat bijgeleerd. Zo ontstaat er langzaam maar zeker steeds meer levenservaring en kennis over de wereld en de mensen om je heen. Vanzelfsprekend wordt er ontzettend veel geleerd in deze periode. Dagelijks maak je kennis met telkens weer nieuwe ontdekkingen, ervaringen en mogelijkheden. En al die nieuwe zaken maken het leven interessant.

Vaste patronen

Als volwassene is dat heel anders. Dagelijks nieuwe zaken leren is er vaak niet bij. We zitten in ons dagelijkse sleur en doen veelal dezelfde zaken in steeds weer dezelfde omgeving. Op zich ook niet zo vreemd. Het dagelijkse leven moet natuurlijk ook doorgaan. Op je werk, in je gezin of waar dan ook. Maar naast de zaken die echt moeten gebeuren, blijft er eigenlijk nog voldoende tijd over om nieuwe dingen te proberen. Te vaak komt dat er niet van.

De reden daarvoor is niet altijd duidelijk. Voor sommigen kost het teveel energie om zich aan iets nieuws te wijden. Bij anderen komt de gehele gedachte niet eens op, om eens iets anders te doen. Iets nieuws te leren. Maar voor velen speelt het niet willen verlaten van de comfortzone ook een grote rol. Iets nieuws leren is lastig. Je moet je ergens toe zetten. En ontdekken dat het eerst niet zo goed gaat. Sommigen worden daar onzeker van. Ze blijven liever in de vaste gedragspatronen hangen, om zo te voorkomen dat ze hun vingers branden aan iets nieuws.

Falen is niet erg

Als kind weet je niet beter dan dat het leven bestaat uit vele mislukkingen en teleurstellingen. Gelukkig blijf je toch doorzetten en lukt het uiteindelijk toch wel. Stel je toch eens een wereld voor waarin kinderen net zo snel opgeven als veel volwassenen? Bijvoorbeeld bij het leren kruipen, lopen of fietsen. Nee, gelukkig blijft een kind juist proberen ook al gaat het steeds fout. Na verloop van tijd wordt toch een resultaat bereikt en heeft het kind zich weer iets nieuws eigen gemaakt.

Dat proces verandert niet wezenlijk naarmate je ouder wordt. Toch stoppen veel mensen met het leren van nieuwe dingen als ze eenmaal volwassen zijn en hun leven in een wat rustiger en constant vaarwater komt. Zonde, want het leven zit vol nieuwe zaken die je kunt leren. Ook als je volwassen bent. Er is altijd iets nieuws te leren of te ervaren. Juist als je iets nieuws doet, ervaar je de pracht van het leven en ontdek je hoe bijzonder zoveel zaken zijn. En dat kan werkelijk van alles zijn. Een nieuwe taal leren bijvoorbeeld. Of werken met een nieuw programma op de computer. Of een nieuwe sport of hobby.

Het leven beleven

Veel mensen die zichzelf dwingen meer onbevangen in het leven te staan en daarbij open staan voor nieuwe zaken, beleven het leven meer intens. Het leven wordt interessanter en daardoor ontstaat het gevoel dat er meer uit gehaald wordt. En het leven wordt niet alleen intenser, maar het lijkt ook alsof je meer tijd hebt. Door met nieuwe dingen bezig te zijn, moet je je namelijk focussen. Daardoor ben je meer bewust bezig in plaats van dat de tijd ongemerkt voorbij gaat. Je kunt ineens van alles doen in en uurtje op een dag. Een uurtje dat je anders voor je gevoel helemaal niet beleefd zou hebben.

Ook dat verschil in tijdsbeleving zie je bij kinderen. Iedereen weet nog dat een schooljaar een eeuwigheid leek. Terwijl als volwassene de jaren voorbij lijken te vliegen. Door meer als kind in het leven te staan, kun je dat tegengaan. Je leert nieuwe dingen, en leeft een intenser leven. Daarbij blijf je jonger van geest. En dat heeft ook weer een positief effect op je fysieke gezondheid. Dus wees niet bang voor nieuwe dingen, maar gedraag je juist kinderachtig!

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interesse gevraagdLeraren die orde vragen, kunnen veel winst boeken door interesse te tonen in de verhalen van hun gasten. Dat begint al b…
Het manipulerende kindHet manipulerende kindHerken je het beeld van een kind dat schreeuwt, stampt of op een andere manier compleet uit zijn dak gaat als het zijn z…
Wel of niet straffen?Wel of niet straffen?Elk kind doet wel eens iets wat niet mag of luistert niet naar zijn/haar ouders. Grenzen opzoeken en er over heen gaan h…

Inspiratie: Doelen stellenWat is het nut van doelen hebben? Met doelen in je leven ben je op weg naar meer succes. Een doel geeft je extra motivat…
17 tips om je dromen waar te maken17 tips om je dromen waar te makenIedereen heeft bepaalde dromen. En toch zijn er helaas maar weinig mensen die echt hun dromen naleven, dit heeft met een…
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.