We kleden ons tegen de kou

We kleden ons tegen de kou We kleden onszelf al eeuwen tegen de kou, uiteraard daar waar het 'tegen de kou kleden' nodig is. Er zijn genoeg gebieden op aarde waar je zonder kleding prima uit de voeten kan en kleding slechts lichaamsbedekking is. Of dat bedekking is of om er mooi uit te zien, is weer een ander aspect. Tegen de kou kleden kan ook mooi zijn, maar de basis is altijd om de warmte bij je te houden en normaal alle dingen te kunnen doen of natuurlijk om bevriezing tegen te gaan.

Je kleden door de eeuwen heen

Overleven

De kou kan de mens lamleggen en uiteindelijk kan je lichaam het begeven. Het begint dan met de buitenkant van het lichaam. Alle warmte wordt naar de organen – die immers moeten blijven functioneren – getrokken en vingers en tenen zijn dan als eerste 'de klos'. Hoewel we eeuwen geleden nog niet wisten dat het bovenstaande de reden was, wist de mens al wel dat ze zich warm moesten kleden om niet te bevriezen c.q. niet dientengevolge dood te gaan.

Uitdrukking

Natuurlijke materialen zijn het beste om je te wapenen tegen de kou, want de beer heeft het immers ook niet koud. Wat beter dan de beer te schieten om op te kunnen eten én je te kunnen kleden. Inmiddels is de mens doorgegaan qua ontwikkeling en is kleding niet slechts meer om het naakte lichaam te bedekken en je voor de kou te weren. We realiseren ons dat we er iets mee uit kunnen drukken. Dat kan het hebben van veel geld zijn, maar ook of je een religie aanhangt of een bepaalde specifieke periode c.q. stroming uit het verleden aanhangt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het via kleding uitdrukken.

Kou

In de zomer kan je dunne, bij voorkeur natuurlijke, materialen/stoffen gebruiken. Het heeft dan in basis slechts met lichaamsbedekking te maken, want de mens is in de loop der eeuwen ook veel preutser geworden. We noemen het graag civilisatie. Daarnaast speelt in bepaalde gebieden, waaronder Nederland, dat het ook koud kan worden en je dus voor die kou moet kleden. Behalve expressie, moet kleding tegen de kou ook nog aan bepaalde zaken voldoen.

Lagen en lucht!

Je tegen de kou kleden gaat verder dan het aloude berenvel of een ander dik materiaal dragen. Natuurlijke materialen 'ademen' en dat is belangrijk om de huid niet te verstikken. Je zou dan denken dat je het ook snel weer koud krijgt maar dat is niet helemaal waar. Bovendien is de combinatie van verschillende lagen goed. Lagen die je over elkaar draagt, geven lucht tussen de betreffende lagen kleding. Die luchtlagen houden vervolgens de warmte weer vast. Met als gevolg dat je de warmte op je lijn kunt houden. In feite zou je dus helemaal geen dikke kleding hoeven te dragen als het koud is, zolang je maar voldoende lagen (zeker drie) draagt.

Het is belangrijk om zeker de kleding die je direct op de huid draagt, van een natuurlijk materiaal te laten zijn. Zo kan de huid blijven ademen en verstikt deze niet. Het verstikken van de huid kan transpiratie tot gevolg hebben en dat vindt men in ieder geval sociaal weer ongewenst. Als je vervolgens de buitenste laag kleding van een synthetisch materiaal draagt, dan weert dat nog meer de invloeden van buiten.

Hoofd, handen en voeten, een geval apart

Bij handen en voeten is het van belang het oppervlak zo klein mogelijk te maken en de warmte binnen te houden. Natuurlijke materialen voor de voeten, voorkomt zweetvoeten (gewone sokken dus en geen moderne met “losse tenen”). Leren schoenen dragen heeft meer voordelen, hoewel een foutieve pasvorm nog steeds het meest funest voor de voeten is. Je “buigt” je voeten als het ware in een onnatuurlijke stand. De leren schoen gaat nog naar je voet staan (tot op zekere hoogte), maar synthetische materialen doen dit niet, met alle mogelijke gevolgen van dien. Maar aangezien leer een ademend materiaal is, voorkomt het wel dat je voet in je schoen gaat "broeden" (uiteraard in combinatie met sokken van een natuurlijk materiaal). Wol in de schoen, is die natuurlijk ademende laag die de warmte binnen kan houden. Zeer geschikt voor echt koude dagen.

Om de handen zo warm mogelijk te houden zijn diezelfde natuurlijke materialen in een zo klein mogelijke omgeving, ook van belang. Wol in de want met daarover heen leer/suède, is het beste. Wanten zijn beter dan handschoenen, omdat je dan het oppervlak klein houdt en de vingers tegen elkaar zitten (wat de warmte ook weer vast houdt). Als die wanten dan het ademende wol (met er overheen leer/suède) bevatten, dan kan je de warmte grotendeels in de want houden.

Voor het hoofd geldt hetzelfde. Een leren/suède muts met wol er in en zoveel mogelijk huid bedekken, is nog steeds het beste om het hoofd ook warm te houden. Oorkleppen vinden veel mensen niet mooi, maar functioneel zijn ze zeker!

Tot slot

Mooi is een, maar de basis moet zijn om de warmte zo optimaal vast te houden. Maar meestal is functioneel ook met mooi te combineren … en een enkele keer moet je wat concessies doen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Als de dagen koud zijn, groeit de behoefte naar warme kleding. Wollen kleding voldoet aan die behoefte. Er is een nadeel…
Wollen kleding, wat zijn de voordelen?Tijdens koude dagen verlangen we naar warme en behaaglijke kleding. Wollen kleding is ideaal. Wat zijn de voordelen van…
Dress for successDress for successDress for success: hoe ga je netjes gekleed naar een sollicitatiegesprek, wanneer je niet de middelen hebt om nieuwe kle…
Afvallen door alledaagse bezigheden: afvallen zonder sportenAfvallen door alledaagse bezigheden: afvallen zonder sportenWie wil er nu niet graag slank zijn? We vinden een slank lichaam mooi, we zitten goed in ons vel als we slank zijn en he…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.