Op zoek naar geluk

Op zoek naar geluk Hoewel er altijd mensen zijn die het niet nastreven, geldt voor de meeste mensen dat ze een prettig leven kunnen leiden als ze het geluk, wat voor iedereen weer anders is, (bewust) kunnen nastreven én ervaren. De weg er naar toe is al veel plezier – als je het goed oppakt - en het ultieme is dan het bereiken en er naar te leven. Is “geluk” eigenlijk wel te definiëren en hoe komen we tot geluk?

Wat is het?

Als je er de verschillende definities op naleest kom je eigenlijk overal tot ongeveer hetzelfde, namelijk:
”Een zekere mate van tevredenheid met de levensomstandigheden”

Hierbij komen enkele positieve emoties bij kijken, te weten:
  • Vredigheid
  • Ontspanning
  • Vrolijkheid
  • Vreugde
Toch is het voor een deel ook ingegeven via de genen, want eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het gelukzalige gevoel voor zo’n 50% is vastgelegd. Slechts de andere helft is binnen het levenspad in te vullen.

Hoe ervaren we het?

Los van het gegeven dat geluk natuurlijk voor iedereen weer anders is, maken we ons er ook nogal wat zorgen over. We liggen er van wakker en dit geldt nog meer voor vrouwen dan voor mannen. Waar de man de balans tussen werk en privé steeds beter vindt, ligt dat een stuk genuanceerder voor de vrouw. De multitasker bij uitstek heeft in de beste periode van haar leven steeds meer ballen in de lucht te houden en dat kan het gelukzalige gevoel onderuit halen.
Uitzonderingen daargelaten zijn mannen over het algemeen dus net iets gelukkiger dan vrouwen.

Je kunt het proces keren

Dat kan altijd, want je kunt altijd een kentering teweeg brengen in je leven. Je moet het wel echt willen de consequenties accepteren. Dat moet je je op voorhand realiseren, want een plotselinge verandering kan door de omgeving als “afwijzing” gezien worden en zet vriendschappen onder druk. Daar staat tegenover dat je weer nieuwe indrukken opdoet, mensen die je eerder niet hebt zien staan tot je cirkel toelaat etc.

Bewustwording

Geluk nastreven is een, maar het gelukzalige gevoel ervaren, is iets anders. Als je gelukkig wilt zijn, is het van belang dat je bedenkt welke situatie of omstandigheid je dat gelukkige gevoel kan geven. Het is een staat van “zijn” en niet iets wat je zo even oproept. Ofwel, wanneer voel jij je gelukkig?

Spreekt voor zich dat het iets is wat realistisch moet zijn, want als je alleen als miljonair gelukkig kunt zijn, dan is de kans groot dat je dat niet realiseert. Bovendien als je het hebt is “geld maakt niet gelukkig” een absolute waarheid. Geld kan helpen, maar geluk zit in jezelf.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay
Aanpakken: qua tijd
Het is afhankelijk van de persoon wat je exact moet doen, maar vaak heeft met tijd te maken. Als je meer tijd hebt, dan zou je meer met je kinderen willen doen. Dat is een stukje geluk wat je nu voor een deel ontbeert. Of meer tijd met je partner, je vrienden, een hobby etc. Al deze zaken hebben slechts met je tijdindeling te maken en iedereen kan tijd maken, het heeft alleen mogelijk consequenties. Je hebt maar 24 uur in een dag en waar je enkele uren naar rechts schuift, zal linkt minder tijd krijgen.

Aanpakken: qua gemis

Komt het voort uit verlies, gemis van een dierbare dan kan het te maken hebben met het jezelf niet gunnen, want die ander is er immers niet meer en heb jij er wel recht op? Of je gemis is zo groot dat je niet weet hoe je het geluk weer beet kunt pakken. Soms kan hulp van een professional je op weg helpen, maar heel down to earth de situatie bekijken (en er met een vertrouwenspersoon over spreken) wil ook nog wel eens helpen. Bedenk dat die geliefde je zeker niet ongelukkig zou willen zien en laat het je sterken dat hij/zij je gelukkig wilt zien. Een overledene waar je van gehouden hebt, zit immers voor zolang je leeft in je eigen hart. Dat zal niet veranderen.

Als je het alleen niet weet kan je altijd kijken wat je op kunt zoeken om het geluk weer te ervaren, zonder die ander te verloochenen. Bijeenkomsten waar je alleen naar toe kunt gaan of vraag een vriend of vriendin mee. Maar ook hier staat of valt het met jezelf gunnen voor geluk open te staan, wat dat dan ook is.

Externe middelen

  • Als je zo ongelukkig bent dat je in een neergaande depressieve spiraal zit, dan kan de huisarts je antidepressiva voorschrijven. Maar ja, dat is weer meteen zo drastisch en bovendien maakt het je mat en komt de kans op het geluk weer vinden niet echt dichterbij.
  • Je kunt het ook proberen te zoeken in sporten, want als je gesport hebt maak je een hormoon (endorfine) aan, waar je vrolijker van wordt. Bovendien doe je je lichaam er meteen ook plezier mee.
  • Sint Janskruid is een kruid wat positief werkt op de gemoedsrust en stimuleert bovendien de aanmaak van endorfine.
  • De essentiële olie roos, geen chemische variant dus, geeft ook een boost in de richting van geluk.
  • Het klinkt misschien vreemd, maar gewoon veel lachen helpt ook. Zet iets op TV aan waar je echt om kunt lachen of doe een lachsessie (zien lachen doet lachen).
  • Als je nog iets wilt bereiken kan het een positieve boost geven als je daar concreet mee aan de slag gaat. Een doel nastreven voelt goed en een mogelijkheid om geluk (weer) dichterbij te halen.

Tot slot

Geluk is een bepaald gevoel ervaren, gelukkig zijn met jezelf, je leefomstandigheden, je gezelschap etc. Geluk is niet iets wat alleen weggelegd is voor de ander. In iedere situatie kan je het geluk weer ervaren, je moet er voor openstaan en het omarmen. Soms met wat hulp en soms ook alleen. Het maakt het leven een stuk waardvoller.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…
Hoe kun je gelukkiger worden?Hoe kun je gelukkiger worden?Meestal weet je wel of je gelukkig bent of niet. Of je weet dat je het misschien wel helemaal niet zo slecht hebt, maar…
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…

Strak en fit het voorjaar inStrak en fit het voorjaar inAlsof je in de winter niets aan jezelf hoeft te doen, pakken we onszelf in het vroege voorjaar gemakkelijker op om iets…
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Devanath, Pixabay
  • Magazine Healthy 2015, nr. 1
  • E. Bernhard, lifecoach
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.