Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Sinds de tweede helft van de negentiende eeuw heeft Nederland een ongekende weg geslagen in voedsel. Niet alleen vond er een revolutie plaats op industrieel gebied, ook begonnen Nederlanders veel op het terrein van voedsel te ontdekken. Langzamerhand werd voedsel in blik een gewoonte. Jaren later werden de eerste producten gepasteuriseerd en ingevroren. Tegenwoordig vinden we bewerkte producten terug in blikjes, dozen, pakjes en zakjes. Toch zit er ook een donkere kant aan het verhaal, want door de toevoeging van geur- kleur- en smaakstoffen gaan er veel voedingsstoffen verloren.

Wat zijn bewerkte voedingsmiddelen?

Bewerkte voedingsmiddelen zijn niet alleen kant- en klaarmaaltijden uit de magnetron. Nee, het omvat een veel groter gebied. Bewerkt voedsel zit in alle ingevroren, ingeblikte, gedroogde of gepasteuriseerde producten. De term 'bewerkt voedsel' is van toepassing op voedsel dat zich niet meer in zijn natuurlijke staat bevindt, maar dat door de mens is bewerkt. Het voordeel van ingevroren of ingeblikt voedsel (zonder toegevoegde vetten of suikers) is dat we ze het hele jaar door kunnen gebruiken.

Bewerkte voedingsmiddelen zijn niet per se slecht voor de gezondheid. Voorgesneden groenten of fruit zijn hier een voorbeeld van. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat bewerkte voedingsmiddelen niet bepaald bijdragen aan een lang en vitaal leven.
Veel bewerkte producten bevatten namelijk grote (verborgen) hoeveelheden vet, zout en suikers.

Maar niet alle bewerkte voedingsmiddelen zijn ongezond. Sommige producten moeten nou eenmaal om veiligheidsredenen worden bewerkt. Melk moet bijvoorbeeld eerst gepasteuriseerd worden. Op deze manier worden de schadelijke stoffen geëlimineerd zodat de melk drinkbaar wordt. Een ander (onschadelijk) bewerkt product is olie. Olie ontstaat uit zaden door middel van toegevoegde ingrediënten.

Het verschil tussen bewerkt- en onbewerkt voedsel

Alle producten in de supermarkt zijn toch bewerkt? Dat klopt, elk product wordt wel op een bepaalde manier bewerkt. Zo worden de druiven eerst geplukt voordat ze in de supermarkt terecht komen. Maar ook gaan de kipfilets door bepaalde machines heen alvorens ze in de schappen liggen.

Toch is er een groot verschil tussen bewerkt- en onbewerkt voedsel. Bewerkt voedsel wordt namelijk behandeld door chemische processen. Met als gevolg dat er In bijna ieder bewerkt product kunstmatige stoffen of verfijnde ingrediënten zitten.
Onbewerkte producten komen alleen door machines heen. Dit gebeurt meestal zonder toevoegingen. We kunnen dus concluderen dat onbewerkt voedsel niet schadelijk is voor de gezondheid.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Niettemin bevatten bijna alle bewerkte voedingsmiddelen te veel suiker, zout en vet . Deze ingrediënten zijn in het leven geroepen om de smaak van producten te verfijnen. Bovendien dragen de bestanddelen bij aan een langere houdbaarheidsdatum en een goede voedselstructuur. Zo hoort er in brood zout te zitten en in gebak veel suiker. Maar wanneer we dagelijks bewerkt voedsel tot ons nemen, krijgen we meer dan de aanbevolen hoeveelheid additieven binnen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat te veel additieven in ons dagelijks voedsel kan leiden tot kanker en hart- en vaatziektes.

Leef bewust, eet gezond

Wil je bewuster en gezonder gaan leven? Dan wordt het aangeraden zoveel mogelijk bewerkt voedsel te laten staan. Voedingsproducten kun je het beste kopen bij duurzame en ecologische boerderijen. Toch zijn onbewerkte voedingsproducten van een boerderij nog vaak veel te duur voor een gemiddeld Nederlands gezin. Zij belanden dan uiteindelijk toch weer in de supermarkt. Maar hoe vermijd je bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt?

Enkele voorbeelden van producten die je liever laat staan zijn ontbijtgranen, ingeblikte groentes, hartige snacks (chips), vleesproducten (bacon), magnetronmaaltijden, kant- en klaarmaaltijden, frisdranken, melk, brood en kaas. Wanneer je deze producten uit je leven bant, zit je al op de goede weg. Maar we zijn er nog niet helemaal!
Enkele tips om bewuster te leven zonder bewerkte voedingsmiddelen zijn:

  1. Vermijd het centrum van de supermarkt- hier vind je de meest bewerkte producten;
  2. Eet vooral producten uit de natuur- onbewerkte producten zoals groente en fruit;
  3. Maak je eten vooral zelf- bijvoorbeeld sausjes etc.;
  4. Blijf weg van kindermenu's- deze zijn erg ongezond;
  5. Let op de verpakkingen en wees selectief- laat een product met meer dan 5 ingrediënten staan;
  6. Voorkom het kopen van producten die eindigen op -ose;
  7. Winkel lokaal- bijvoorbeeld bij de bakker, groenteman of slager;
  8. Vermijd light producten- deze zitten boordevol additieven.
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe slecht zijn E-nummers?Hoe slecht zijn E-nummers?Bij heel veel voedingsmiddelen zie je achterop de ingrediëntenlijst E-nummers staan, bijvoorbeeld E249 of E250. Deze E-n…
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?Goede voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk. Door goede voeding groeit je kindje goed en blijf je zelf ook gezon…
Vrouw en voeding: gezondheidVrouw en voeding: gezondheidVeel van ons dagelijks voedsel is bewerkt en geraffineerd. Er zit vaak te veel suiker en zout in. Essentiële voedingssto…
Gezonde voeding voor een goede gezondheidGezonde voeding voor een goede gezondheidGezond eten is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen zorgen ervoor dat ons lic…

Slaaptekort: het gevaar van te weinig slaapEen slaaptekort is een veel groter probleem dan vaak wordt gedacht. De gemiddelde volwassene heeft 8 uur slaap per nacht…
Dit doet beweging voor lichaam en geest!Dit doet beweging voor lichaam en geest!Dat sporten en bewegen gezond is voor het lichaam is algemeen bekend. Het houdt je fit, het verbetert je uithoudingsverm…
Bronnen en referenties
  • Foto: Pixabay
  • Healthline (2014). Processed foods to avoid. Geraadpleegd op zondag 26 juli 2015, van http://www.healthline.com/health/food-nutrition/processed-foods-to-avoid
  • Authority nutrition (2015). 9 Ways That Processed Foods Are Slowly Killing People. Geraadpleegd op zondag 26 juli 2015, van http://authoritynutrition.com/9-ways-that-processed-foods-are-killing-people/
  • NHS (2015). Eating processed foods. Geraadpleegd op zondag 26 juli 2015, van http://www.nhs.uk/livewell/goodfood/pages/what-are-processed-foods.aspx
  • Banens (2015). 8 Tips om de Hoeveelheid Bewerkt Voedsel dat Je Eet te Beperken. Geraadpleegd op zondag 26 juli 2015, van http://www.banens.nl/2015/04/8-tips-om-de-hoeveelheid-bewerkt.html
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 15-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.