Wellness in de sauna: voordelen en nadelen

Wellness in de sauna: voordelen en nadelen De term “sauna” vindt zijn oorsprong in Finland. Een sauna is in feite een ruimte of cabine waar men een heet luchtbad neemt. De temperaturen in een sauna kunnen oplopen tot 80 à 120°C. Het gevolg van deze hoge temperatuur is dat saunabezoekers snel gaan zweten. Het verliezen van zweet wordt als reinigend ervaren. Daarnaast zorgt een saunabezoek ook voor ontspanning bij vele mensen, zeker wanneer er nadien wat gezwommen en gerust kan worden. Een saunabezoek heeft heel wat voordelen voor de gezondheid. Toch zijn er ook enkele nadelen. Voor de liefhebbers is een saunabeurt een perfect wellness-moment.

Een relaxerend saunabezoek

Een saunabezoek heeft tal van gezondheidsvoordelen en heel weinig nadelen. Maar is dit in de werkelijkheid effectief zo? De sauna is heel populair bij mensen die het leuk vinden om met hun lichaam bezig te zijn. Naakt rond lopen kan voor mensen ontspannend en bevrijdend zijn. Na een saunabeurt voelt de huid ook heel zuiver en glad aan. Naast de vele gezondheidsvoordelen zijn er uiteraard ook enkele nadelen die je in acht moet nemen.

Voordelen van een saunabeurt

Bouw je weerstand op

Bij een saunabezoek wordt je lichaam sterker en zal je buiten de sauna ook minder last hebben van de koude. Je verdraagt nu eenmaal beter het koude weer door regelmatig een saunabezoek te plannen. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat - bij een griep - de sauna haar waarde als afweermiddel heeft bewezen.

Blijf gezond

Door een hogere lichaamstemperatuur simuleert men hetzelfde resultaat als bij koorts. Bij een verhoging van de temperatuur worden de ziektekiemen bestreden. Indien je na de saunabeurt een koude douche neemt, dan heeft dit ook een positief effect op de ademhaling, bloedcirculatie en stofwisseling.

Reiniging van de huid

Een saunabeurt vertraagt de veroudering van de huid, doordat de doorbloeding van de huid wordt bevorderd. Oude en dode huidcellen worden verwijderd en het lichaam wordt heel grondig gereinigd. Indien je na de saunabeurt je huid nog gaat scrubben, dan helpt dit nog nog meer bij het reinigen van de huid.

Preventie tegen verkoudheid

Een saunabeurt kan preventief werken tegen een verkoudheid. Mensen die regelmatig naar de sauna gaan, hebben minder last van verkoudheden. De afwisseling van hoge en lage temperaturen bouwt in het lichaam een natuurlijke weerstand op tegen vervelende verkoudheden.

Nieuwe vochtreserves

Tijdens een saunabeurt verliest men gemiddeld een halve tot anderhalve liter vocht (zweet). Naast het vocht zullen ook de melkzuren uit het lichaam verdwijnen, die na een fikse inspanning zijn achtergebleven. Het “schoonmaken” van het lichaam is één van de belangrijkste diepte-effecten van het saunabaden.

Nadelen van een saunabezoek

Regelmatig saunabezoek is duur

Een saunabezoek is doorgaans nogal duur. Vaak betaal je per uur een aardige prijs. Deze kan oplopen tot 50 euro per uur wanneer je de saunacabine afhuurt voor jou en je partner alleen. Als je daarbovenop nog wat wil eten of drinken, dan wordt een saunabezoek heel duur.

Bepaalde kwaaltjes en saunabezoeken gaan niet samen

Indien je last hebt van gezondheidsproblemen, dan praat je best vooraf met je huisarts of een saunabezoek wel kan. Hartpatiënten mijden beter de extreme warmte. Indien je antibiotica neemt, doe je er goed aan om even te wachten met je saunabezoek.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Een saunabeurt is saai
Een heel vaak gehoord nadeel is het feit dat een saunabeurt saai is. De eerste keer valt het nogal mee, maar bij een tweede en derde beurt haken vele starters af. Bepaalde mensen vinden vijftien minuten stilzitten in extreme warmte bijzonder saai. Bepaalde mensen hebben nu eenmaal wat meer avontuur en actie nodig in hun leven.

Sauna en zwangerschap

Tijdens de eerste veertien weken van de zwangerschap, vermijd je beter de sauna. Daarna is het in principe geen probleem meer. In de sauna verlies je als zwangere vrouw heel wat vocht en dat voorkomt dat er teveel vocht in het lichaam blijft opgeslagen. Na de eerste veertien weken kun je als regelmatige saunabezoeker naar de sauna. Blijf echter niet te lang binnen (maximaal tien minuten) en ga ook niet in het heetste gedeelte zitten. Op die manier stijgt je lichaamstemperatuur niet meer dan één graad. Indien je lichaamstemperatuur te veel zou stijgen, dan ontstaat er een soort “kunstmatige koorts” en dat kan nu eenmaal gevaarlijk zijn voor je kindje. Om infectiegevaar te vermijden, omwille van een mogelijk ontsluiting, is het de laatste zes weken - vóór de bevalling - af te raden om de sauna te bezoeken.

Vijf algemene tips voor een veilig saunagebruik

  • Drink absoluut geen alcohol vóór of na de sauna. Hierdoor kan je lichaam oververhit geraken.
  • De maximale lengte van een saunabeurt is 20 minuten.
  • Drink een halve liter water wanneer je de sauna verlaat. Het verloren vocht moet immers weer opgenomen worden.
  • Vermijd de sauna vlak vóór of na een zware inspanning.
  • Indien je je ongemakkelijk voelt in de sauna, dan verlaat je onmiddellijk de saunacabine.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
In de sauna zonder badkledingFanatieke saunagangers weten het, in de sauna doe je geen badkleding aan. Voor een aantal mensen is dit echter een doorn…
Saunabezoek tijdens zwangerschapMag je nu wel of niet naar de sauna tijdens je zwangerschap? Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen het antwoord gr…
Sauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenSauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenDe jarenlange traditie in Nederland is dat het saunabezoek zonder badkleding, dus geheel naakt wordt gedaan. Steeds meer…

Ochtendhumeur vermijden: tipsOchtendhumeur vermijden: tipsDe morgenstond heeft niet altijd goud in de mond. Heb jij of je partner ook last van een ochtendhumeur? Dan weet je wel…
Foodblogs: meer dan alleen receptenFoodblogs: meer dan alleen receptenHet foodblog is een blog of weblog waarop iemand regelmatig nieuwe recepten, tips en trends post. Dit kan in de vorm van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Oudersvannu.nl, http://www.oudersvannu.nl/zwanger-zijn/13-weken/vakantie-vrije-tijd/vrije-tijd/sauna-tijdens-zwangerschap/, 11 september 2015
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=12537, 11 september 2015
  • Salusi.nl, https://www.salusi.nl/top-5-redenen-waarom-een-sauna-goed-is-voor-je-gezondheid/, 11 september 2015
  • Zinnenrijk.be, http://www.zinnenrijk.be/sauna/weldaad/, 11 september 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sauna, 14 september 2015
  • Ahealthylife.nl, http://www.ahealthylife.nl/gezondheidsvoordelen-van-de-sauna/, 14 september 2015
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.