Zelf verantwoordelijk voor de eigen gezondheid

Zelf verantwoordelijk voor de eigen gezondheid Natuurlijk kan een gezonde levensstijl niet alle ziekten voorkomen. Er zijn mensen die longkanker hebben gekregen zonder ooit een sigaret te hebben gerookt en mensen die diabeet worden zonder te dik te zijn. Toch begint er anno 2016 een verschuiving te komen in het politiek denken over gezondheid. Preventie helpt, dus mensen moeten meer preventieve maatregelen nemen om te zorgen dat ze gezond zijn en vooral blijven. De meeste mensen onderschatten de invloed van hun levensstijl op hun gezondheid.

Welke slechte gewoonten veroorzaken een slechte gezondheid?

Wanneer iedereen gezond zou leven zouden de kosten voor de gezondheidszorg enorm worden teruggebracht. Ongezonde gewoonten zoals roken, alcohol drinken, drugs gebruiken, te veel eten en onveilige seks hebben zorgen voor stijgende kosten van de gezondheidszorg. Hoe gezond je bent, wordt bepaald door een combinatie van factoren, namelijk de omgeving (sociaal, woonomstandigheden), levensstijl en de genen. Deze factoren kan je niet los van elkaar zien. Iemands levensstijl wordt vaak beïnvloed door zijn omgeving. Wat is normaal in je omgeving, wat zie je, wat is beschikbaar met jouw economische en/of fysieke status?

Verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid

Hoe doet men dit anno 2016 buiten Nederland

Finland doet in 2016 onderzoek naar de mogelijkheden om de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid bij de burgers te leggen. Dit nadat in begin 2016 is gebleken dat het merendeel van de bevolking hier voorstander van was. Finland is erg vooruitstrevend wat betreft preventie en voorlichting op het gebied van gezondheid en een gezonde levensstijl. Dit gebeurt hier al sinds de jaren zeventig. Publiek-private samenwerkingen zijn actief om de gezondheid te bevorderen en dat is in Finland een succesformule, maar blijkbaar is dit voor de Finnen nog niet genoeg en wil men een stapje verder gaan, wat er waarschijnlijk op neerkomt dat iemand die door een slechte leefstijl ziek wordt, gedeeltelijk zelf de kosten zal moeten betalen.

In Italië krijgt een huisarts een vergoeding per ingeschreven patiënt. Consulten, verwijzingen en het uitschrijven van recepten wordt niet beloond. Het is dus zaak dat de huisarts ervoor zorgt dat de patiënt zo gezond mogelijk blijft. Hoe gezonder de patiënt, hoe minder deze op het spreekuur komt en hoe makkelijker de arts zijn geld verdient. Patiënten die gezond zijn en weinig komen, maken het de arts ook mogelijk om meer patiënten aan te nemen, waardoor zijn verdiensten omhooggaan.

Verder heeft men in Zweden de gewoonte mensen een cursus aan te bieden ter preventie. Wanneer je bijvoorbeeld met een hoge bloeddruk bij de arts komt krijg je een cursus met onderwerpen zoals het belang van gezonde voeding, beweging en hoe je zelf de bloeddruk kan meten.

Bewustwording

Op deze manieren worden mensen zich bewust van de gevolgen van verkeerde leefgewoonten. Zo worden ze medeverantwoordelijk gemaakt voor hun eigen gezondheid. Ze krijgen veel voorlichting over hun gezondheid en leren hoe ze deze positief kunnen beïnvloeden. Het is verder aan de patiënt wat deze ermee doet. In supermarkten liggen pakketten waarin alle ingrediënten zitten om zelf een gezonde maaltijd op tafel te zetten met veel groenten, er zijn maaltijdboxen van diverse merken met hetzelfde idee. De markt voor een gezond leven is groot. Toch is volgens de Nationale Leefstijlbarometer in Nederland het bewustzijn over de relatie tussen leefstijl en gezondheid niet zo groot. Vooral laagopgeleiden denken vaak te positief over hun eigen leefstijl in relatie tot hun gezondheid. In 2008 bleek dat bijna 60% van de Nederlandse bevolking een ongezonde leefstijl had. Volgens cardioloog Dr. Leonard Hofstra (schrijver van het boek 'Snel en succesvol afvallen met Dr. Leonard Hofstra') is hier in 2016 weinig aan veranderd. Vooral jonge vrouwen doen het volgens zijn onderzoek slecht. Ze eten ongezond en bewegen te weinig. Met een gezonde leefstijl kan je het leven met wel tien jaar verlengen en ook de kans op leuk oud worden in een goede gezondheid wordt zo groter. Helaas zijn slecht weinig mensen zich hier bewust van.

Hoe gaat men dit controleren?

Het klinkt allemaal best aardig, zelf verantwoordelijk voor de eigen gezondheid, maar bovenstaande slechte leefgewoonten zijn maar een topje van de ijsberg. Stress vanwege te belastend werk of moeilijke persoonlijke omstandigheden is ook een risicofactor. Evenals vreemde eenzijdige eetgewoonten, ondergewicht, teveel zonnebaden en crashdiëten. Een gezond gewicht door weinig voeding, maar daarbij weinig beweging is ook ongezond. Hoe gaat de overheid dit allemaal controleren? Of gaat de overheid een eenzijdig beleid toepassen en alleen mensen met obesitas aanpakken? Dat ruikt naar discriminatie.

E-health

De gezondheidszorg is zeer geïnteresseerd in mobile healthcare. Er komen steeds meer apps waarmee we onze gezondheid kunnen monitoren, sommige in samenwerking met een armband of horloge. Zo kunnen we onze beweging, voeding, hartslag en bloeddruk in de gaten houden. Bij een consult bij de dokter kan hij de gegevens die je zelf hebt bijgehouden doorkijken. Verder kan de mobiele telefoon gebruikt worden als geheugensteuntje voor mensen die anders vergeten hun pillen in te nemen en is het mogelijk trainingen en workouts te volgen en ontspanningstechnieken te leren via diverse apps of YouTube-filmpjes. Onze hersenen kunnen we actief houden door gebruik te maken van BrainGymmer en aanverwante apps. Door steeds meer voorlichting en preventiemogelijkheden worden we ook digitaal bewust gemaakt van onze gezondheid en manieren om hiermee aan de slag te gaan.
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht - ik ben dikSteeds vaker hoor je alarmerende berichten over overgewicht. Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek…
EHealth: zorg op afstand voor chronische patientenEHealth: zorg op afstand voor chronische patientenTelegeneeskunde en eHealth. Het lijken wel termen uit een science fiction film. Maar de eerste Europese pilot is er al,…
Een hoge bloeddrukEen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk is bij een op de drie volwassenen in Nederland een feit. Een verhoogde bloeddruk is helaas moeilijk t…
Health check (Gezondheidscontrole) soms gewoon via apotheekHealth check (Gezondheidscontrole) soms gewoon via apotheekControle op je gezondheid wordt steeds eenvoudiger en laagdrempeliger. Het is nog niet zo ver dat je het bij de supermar…

Waar of niet waar? Gebrek aan slaap maakt dikWaar of niet waar? Gebrek aan slaap maakt dikAdipositas is de medische term voor ernstig overgewicht, obesitas of vetzucht. En hebben artsen het over écht dikke mens…
Badcultuur: Romeinse thermen voorlopers van wellnesscentraBadcultuur: Romeinse thermen voorlopers van wellnesscentraSinds ongeveer halfweg de vorige eeuw beschikken steeds meer woonhuizen over een douche. Nu dat heel gewoon is vragen we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • https://www.skipr.nl/actueel/id27691-maak-mensen-verantwoordelijk-voor-eigen-gezondheid.html
  • http://www.wral.com/lifestyles/healthteam/story/10882200/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Health_systems_by_country
  • https://www.gezondheidsnet.nl/verbeter-je-leefstijl/nederlander-negeert-ongezonde-leefstijl
  • http://www.nu.nl/gezondheid/4207787/jonge-vrouwen-leven-relatief-ongezond.html
  • www.gezondheidsfondsen.nl/artikel-medisch-contact.aspx
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.