Sporten na hartinfarct: mag je sporten na een hartinfarct?

Sporten na een hartinfarct is goed omdat het de algehele conditie bevordert. Maar het maakt ook minder bang. Mensen durven weer meer als ze zien dat ze weer kunnen sporten na het krijgen van een hartinfarct. Waarom sporten na een hartinfarct zo goed is.

Als je hart er mee ophoudt

Het is nogal wat als iemands hart er mee ophoudt. Naast de lichamelijke ongemakken en de pijn tijdens het infarct zelf, tast een hartinfarct ook vaak het zelfvertrouwen van de mens aan. Het is bovendien een heel erg schokkende ervaring. Veel mensen worstelen dan ook echt met het gegeven dat ze een hartinfarct hebben gehad. Het kan voor veel negatieve emoties zorgen en iemand in een neerwaartse spiraal doen glijden.

Hoe ver kun je gaan met sporten na een hartinfarct?

Met sport na een hartinfarct kunnen veel verschillende zaken worden aangepakt. Er wordt door te sporten gewerkt aan de algehele conditie en dat is natuurlijk van groot belang. Maar ook het zelfvertrouwen groeit weer bij mensen die een hartinfarct hebben gehad, als ze zien dat ze toch nog bepaalde zaken kunnen. Na een hartinfarct is zwemmen een heel lekkere sport; de belasting is niet heel groot, maar er kan wel een goede conditie worden opgebouwd. Bovendien kan zwemmen in groepsverband ook nog heel gezellig zijn. Mensen die een hartinfarct hebben gehad, staan echter wel vaak aarzelend tegenover het sporten. Ze zijn vaak bang dat hen hetzelfde overkomt als ze zich inspannen. Bovendien heeft een bepaalde groep mensen die getroffen wordt door een hartinfarct daarvoor nooit gesport. Alleen dat al is heel eng voor ze.

Verklaring van de cardioloog om te mogen sporten na een hartinfarct

In Nederland zijn er speciale sportverenigingen die zich echt richten op mensen die zijn getroffen door een hartinfarct. Omdat zij gespecialiseerd zijn en dus weten wat ze doen, vragen zij altijd om een verklaring van een cardioloog. Die geeft daarmee aan dat de persoon in kwestie weer kan gaan sporten.

Medische fitness na een hartinfarct

Bij veel fysiotherapiepraktijken wordt overigens ook medische fitness gegeven na onder andere een hartinfarct. Maar ook mensen met longproblemen kunnen tijdens dat soort uren terecht. Ook dan wordt in groepsverband en onder medische begeleiding gesport. Daarbij worden bloeddruk en hartslag nauwlettend in de gaten gehouden. Bij longpatiënten wordt ook het zuurstofgehalte in het bloed gemeten.

Is sporten wel goed na een hartinfarct?

Vroeger werden mensen die werden getroffen door een hartinfarct naar bed gestuurd. Ze moesten na het infarct 4 tot 6 weken in bed liggen. De inzichten op dat gebied zijn behoorlijk veranderd. Zodra er geen gevaar voor herhaling van een hartinfarct dreigt, wordt al gestart met lichamelijke beweging. Afgepast en aangepast, dat wel, maar er moet wel vrij snel na het hartinfarct worden bewogen. De reden daarvoor is heel eenvoudig: te weinig bewegen is een reden waarom mensen meer kans maken op een hartinfarct. Daarom wordt de meeste mensen na een hartinfarct (of een andere vorm van hart- en vaatziekten) aangeraden om zo snel mogelijk te gaan sporten. Het zorgt voor een betere conditie en mensen die in een betere conditie zijn, hebben ook een betere bloeddoorstroming. Een op de acht mensen die een hartaandoening heeft gehad, wordt dan ook lid van een sportgroep voor hartpatiënten. Velen van hen blijven dat ook na het revalideren dat vaak wordt gedaan in opdracht van de cardioloog. Sporten brengt namelijk meer lichamelijk welbevinden, maar ook ontspanning. En ontspanning is ook weer een manier om het hart te ontzien, want stress is ook een risicofactor bij het krijgen van hart- en vaatziekten.

Hoe ziet sport na een hartinfarct eruit?

Mensen die na een hartinfarct weer gaan sporten, kunnen natuurlijk niet voor Olympisch goud gaan. Hun sportgedrag moet wel aangepast worden. Het gaat niet om het behalen van prestatie of competitie, dus wedstrijden worden niet gespeeld als iemand hartpatiënt is. Maar er wordt wel in aangepast mate gewerkt aan iemands conditie en het plezier in de sport.

Kan iemand na een hartinfarct weer hetzelfde als daarvoor?

Nee, de meeste mensen kunnen na een hartinfarct niet meer wat ze daarvoor wel konden. Daarom moet daar in het bedrijven van sport ook rekening mee gehouden worden. Organisaties die sport geven voor mensen na een hartinfarct houden dan ook rekening met de grenzen van de lichamelijke conditie van de (ex) hartpatiënt. Bovendien wordt er begeleid door een bevoegde en ervaren sportinstructeur. Die is opgeleid in het omgaan met (ex) hartpatiënten en weet precies wat er mogelijk is en wat iemand beter niet kan doen. Ook kan die persoon ingrijpen als iemand onverhoopt toch last van zijn aandoening zou krijgen.

Sport na een hartinfarct zorgt ook voor ontlading van spanning en stress

Uit een enquête onder mensen die sporten na een hartinfarct is gebleken dat zij zich veel beter voelen door het bewegen. Niet alleen omdat ze lichamelijk weer meer kunnen en zich ook zekerder voelen over hun lijf, maar ook omdat sport heel erg ontspant. Het zorgt ervoor dat ze beter om kunnen gaan met geestelijke spanning. Daarnaast is het ook nog eens een mooie manier om terloops in contact te komen met lotgenoten. Uit die sociale contacten kunnen ook leuke contacten ontstaan waardoor mensen ook op andere momenten gezamenlijk andere activiteiten ontplooien.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mogen we nog sporten na een hartaanval?Mogen we nog sporten na een hartaanval?Sporten en bewegen zijn ongetwijfeld onze belangrijkste troeven om onze gezondheid op peil te houden. Jaarlijks worden d…
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
11 redenen waarom sporten zo goed is11 redenen waarom sporten zo goed isSporten heeft een positieve invloed op ons lichaam. Niet alleen is het goed voor de algehele gezondheid, maar het heeft…
Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…

Zwaarlijvigheid, een groeiende epidemieOok in Nederland zijn steeds meer mensen te dik. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. De kans…
Afvallen zonder dieet: de rol van etenAfvallen zonder dieet: de rol van etenAfvallen lijkt vaak een eeuwigdurende strijd. Toch hoeft het niet zo lastig te zijn. Het is zelfs(gelukkig!) niet nodig…
Bronnen en referenties
  • www.harebo.nl
  • Leeuwarder Courant
  • Hartpatienten Sportvereniging
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.