Slapen in twee fases

Slapen in twee fases Iedereen weet dat een mens gemiddeld 8 uur slaap nodig heeft per dag. Meestal slapen we aan één stuk door in de nacht, maar er zijn ook mensen die geloven dat slapen in fases beter voor je is. Dit wordt ook wel “biphasic sleep” genoemd. Wat is nu daadwerkelijk beter en wat zijn de voor- en nadelen van de zogenoemde biphasic sleep, oftewel het slapen in fases? Biphasic sleep houdt dus in dat je twee keer per dag slaapt. Je slaapt één fase een aantal uur achter elkaar en de andere fase slaap je kort. Een gemiddelde slaapcyclus duurt zo’n 90 minuten. Je zou er dus voor kunnen kiezen om de korte slaapfase 90 minuten te gaan slapen. Het meest voorkomend is dan ook om ’s middags of vroeg in de avond 1,5 uur te gaan slapen en ’s nachts 4 tot 5 uur te gaan slapen.

Normaal

Slapen in fases is voor veel mensen al erg normaal. Denk maar aan oudere mensen die ’s middags even een dutje gaan doen of aan een aantal tropische landen waar de mensen elke middag een siësta houden. Een siësta-dutje duurt ongeveer 2 uur.

Vroeger was het ook heel normaal om twee keer in een etmaal te gaan slapen. Het kwam ook voor dat mensen vaker op een dag sliepen, bijvoorbeeld vier keer op een dag 2 uur. Het is er later pas ingeslopen dat men 8 uur achter elkaar ging slapen, omdat men toen te maken ging krijgen met lange werkdagen.

De overstap maken

Wil je de overstap maken van één keer per dag slapen naar twee keer per dag slapen? Zorg er dan wel voor dat je hiermee begint in een week dat je het niet druk hebt. Je kunt extra vermoeid raken doordat je korter slaapt en daarom is het belangrijk dat je in een rustige periode de overstap kunt maken. Je wilt natuurlijk niet oververmoeid zijn als je bijvoorbeeld examens moet maken.

Het kan zijn dat het niet in één keer lukt om over te stappen. Dit is niet erg. Wees niet te streng voor jezelf en als het niet gaat, kun je altijd nog stoppen en het later nog eens proberen. Als je een keer langer slaapt dan gepland, is dit ook helemaal niet erg als je net begint met biphasic sleep.

Voordelen van biphasic sleep

  • Hoe langer je wakker bent, hoe trager je gaat reageren op dingen. Als je slaap over de dag verdeelt, ben je minder uren achter elkaar wakker en kun je dus langer je aandacht op iets houden, bijvoorbeeld huiswerk. Ook slaap je minder uren, waardoor je meer uren overhoudt per dag. Je kunt dus meer uit een dag halen dan wanneer je gemiddeld 8 uur slaapt ‘s nachts.
  • Uit onderzoek blijkt dat je veel uren achter elkaar slapen ervoor kan zorgen dat je een vermoeider gevoeld hebt dan wanneer je je slaap verdeelt op een dag.

Nadelen van biphasic sleep

  • De Nederlandse cultuur is natuurlijk niet ingesteld op slapen in de middag. Het kan dus zijn dat je niet altijd de tijd vindt om een extra slaapsessie te houden.
  • Het kan, vooral in de eerste week dat je begint met het slapen in twee fases, heel zwaar zijn. Je bent niet gewend om korter en vaker te slapen en dus kan je in het begin erg vermoeid raken.
  • Het zou kunnen zijn dat je regelmatig dingen moet laten, omdat het anders in de war komt met je slaapschema. Voordat je begint met slapen in twee fases, moet je je dus goed bedenken of je feestjes en andere sociale gelegenheden wil missen (of later wil komen of eerder weg wil gaan).

Als je wilt beginnen met het slapen in twee (of meerdere) fases, moet je dus goed bedenken of dit bij je leefstijl past. Als je er daadwerkelijk mee gaat beginnen, is het aan te raden om voor jezelf een logboekje bij te houden. Zo kun je later terug lezen of het een succes is geworden en hoe je je hebt gevoeld. Ook als het niet lukt om de overstap te maken, kun je zo terug lezen wat er mis is gegaan.
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De powernap of het middagdutje. Voor wie en waarom?Veel mensen dommelen af en toe in de middag in slaap. Bij jonge mensen wordt dit nog weleens als een taboe gezien. Echte…
De verschillende fasen in de slaapOnderzoek heeft uitgewezen dat slaap wel degelijk essentieel is voor bepaalde leerprocessen en mensen al slapend slimmer…
Slaapschema's om korter te slapen: polyphasic sleepSlaapschema's om korter te slapen: polyphasic sleepAls je altijd tijd tekort komt en je de tijd zo optimaal mogelijk wil benutten, kan je proberen om je slaap te verdelen…
Waarom snoozen en te lang slapen niet efficiënt isWaarom snoozen en te lang slapen niet efficiënt isHet snoozen is een bekende functie die op de meeste wekkers standaard zit. Het alarm herhaalt zich meestal na negen minu…

Een nieuwe tas kopen: waar let je op?Een nieuwe tas kopen: waar let je op?Het kopen van een nieuwe tas vinden vooral vrouwen erg leuk om te doen. Als je een goede keuze wilt maken kan het handig…
Verschillende soorten vegetariërsVeel mensen denken aan vegetariërs als een homogene groep die gewoon geen vlees eet. Maar niets ligt verder van de waarh…
Bronnen en referenties
  • Squidoo, Biphasic sleep - http://www.squidoo.com/biphasic
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 05-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.