Als je veel in je hoofd zit

Als je veel in je hoofd zit Het klinkt mogelijk vreemd ‘veel in je hoofd zitten’. Toch is dat niet zo, want de mensen die beroepshalve zaken be-/uitdenken, veel vergaderen of het gehele beroep zich vanuit geestelijk werk afspeelt, zitten dus vele uren in het hoofd. Maar natuurlijk ook de mensen die vanwege onrust of vanuit gewoonte veel piekeren. Met grote uitzondering wordt er eens een wandeling gemaakt, bijvoorbeeld tijdens de lunchperiode. Als je bezig bent met activiteiten die zich in deze richting afspelen, dan is het tijd om eens te kijken naar lichamelijke tegenhanger. Terug naar de balans!

Je lichaam weer leren voelen

Behalve dat het niet zichtbaar is dat iemand ‘bezig’ is, maar dat is minder relevant, is het vaak lastig om de switch te maken naar de balans lichaam en geest. Het lijkt soms op een soort verwaarlozing van het lichaam. Waarbij verwaarlozing met je innerlijk te maken heeft. Je lichaam voelen in al haar facetten wordt door de drukke geest naar de achtergrond geduwd.

Als je meer leeft in je hoofd is je lichaam te weinig bezig/actief, terwijl het eigenlijk in balans zou moeten zijn. De consequenties van te weinig beweging is dat spierweefsel afneemt, je lichaam strammer wordt en je je lichaam niet goed meer aanvoelt.
Waarbij in deze je lichaam voelen niet zozeer iets is als je huid aanraken. Maar je lichaam voelen is ook bloed door de aderen voelen stromen. Hoe je lichaam reageert als je diep ademhaalt en de zuurstof door je lichaam getransporteerd wordt of als je je armen optilt en lichaam groter wordt.

Wat te doen?

Om de balans terug te brengen is het goed om de drukke geestelijke bezigheden af te wisselen met lichamelijke activiteit. Waarbij het zinvol is om de lichamelijke activiteit van dien aard te laten zijn dat je dit alleen of in alle rust (met anderen) kunt doen. Het gaat om de concentratie om je lichaam weer te laten voelen. Een ultieme vorm om dit voor elkaar te krijgen is yoga, je geest wordt namelijk heel nadrukkelijk bij je lichamelijke activiteiten betrokken.

Mediteren en activeren

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Mediteren
Als je begint in dit proces, dan is het goed om eerst een soort stilte moment voor jezelf in te ruimen. Ga in een rustige ruimte (alleen of met anderen) zitten in een prettige houding en sluit je ogen. Adem diep via de neus in, waarbij je de longen volzuigt en adem net iets rustiger uit dan je hebt ingeademd. Probeer rustig te worden van je eigen ademhaling en laat de ademhaling je ritme bepalen. Volg de ademhaling door te visualiseren waar die stromen zuurstof in je bloed allemaal naar toe gaan. Als je lekker rustig en ontspannen bent, is het goed om enkele oefeningen te gaan doen.

Activeren

Deze houdingen zijn er voor om het lichaam te activeren.

  • Ga staan met de benen een klein beetje uit elkaar en de armen langs je lichaam. Ontspan jezelf en breng dan je armen in alle rust tot boven je hoofd (laat de vingers elkaar vastpakken) en probeer je zelf groot te maken, zonder op je tenen te gaan staan. Bedenk erbij dat je aan je kruintje opgetild wordt en houdt deze houding enkele seconden vast. Ga terug naar je beginhouding en doe hetzelfde nog een keer. Herhaal dit een 5-tal keer en ervaar hoe je, terwijl je armen omhoog gaan, je longen groter worden en er meer zuurstof je lichaam binnen kan stromen.
  • Ga nu op de rug liggen met de kin richting de borst en de armen langs het lichaam. Til je linkerbeen op en breng dit in gebogen vorm zover mogelijk naar je rechterkant (je rechterbeen zal zich ietwat buigen om de balans te houden). Zorg dat het been (en de heup) zover als mogelijk komt en houdt de houding enkele seconden vast (je rechterheup wel op de grond houden). Breng het geheel terug in de oorspronkelijke houding en doe hetzelfde met je rechterbeen. Neem de tijd voor de houding en blijf goed doorademen terwijl je de oefening uitvoert. Voel wat de spieren met je doen.
  • Ga nu op de buik liggen en sluit de benen. De handen worden recht onder de schouders gezet. Adem goed in en op een uitademing hef je je bovenlichaam op. Maar doe dit in een glooiende beweging, te beginnen bij het voorhoofd, de kin en dan de nek en schouders. Als je blijft duwen met de handen, komt langzaam ook je borst/je ribbenkast omhoog en als je je schouders naar buiten duwt, wordt de borst groot. Adem nu diep in en houdt deze houding een halve minuut vast en ga dan terug naar de begin houding. Herhaal deze houding een 5-tal keer.
  • Ga weer staan met de benen uit elkaar en de voeten recht vooruit. Breng je rechterarm recht omhoog en draai je gezicht ietwat in de richting van de arm. Adem nu goed in en op de uitademing breng je de opgeheven arm zover als mogelijk over je lichaam en je hoofd heen en strek zo ver als je kan door. Houdt deze houding een halve minuut vast en breng hem dan terug naar de begin houding. Doe hetzelfde met de andere arm en herhaal dit voor iedere arm een 5-tal keer.
  • Ga staan met de benen licht uit elkaar. Je hielen staan een klein beetje naar buiten gericht en je vingers houdt je in elkaar verstrengeld achter je rug vast. Adem nu diep in en op een uitademing breng je als het ware de onderkant van je borstkas ophoog en je schouders duw je naar achteren. Je handen blijven achter je rug met in elkaar verstrengelde vingers. Zet nu de benen stevig op de grond en open je knieën door ze wat naar achter te drukken. Blijf in deze houding een halve minuut staan en kom daarna terug naar je normale houding (laat ook je armen weer naast je lichaam hangen). Herhaal deze houding een 5-tal keer.

Tot slot

Er zijn tal van manieren om je lichaam en geest weer in balans te brengen, Echter, dit type houdingen laat je lichaam ook meteen goed voelen en zit je – met een goede concentratie – direct weer in je lichaam. Herhaal dit iedere dag of minimaal om de dag. Wissel ook eens wat oefeningen af door in verschillende boekjes of yoga te kijken of de Anna Staal-specials over yoga erop na te slaan.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress tegengaan door sport, yoga, mediteren of schilderenStress tegengaan door sport, yoga, mediteren of schilderenSchilderen werkt net als mediteren, yoga of sporten goed tegen stress en is een goede tegenpool voor het drukke leven da…
Voor het eerst mediterenVoor het eerst mediterenLeren mediteren is op zich niet moeilijk, maar je moet net even dat kunnen wat essentieel is … en dat is concentreren. W…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Leren mediterenLeren mediterenDoor meditatie leer je een ander deel van jezelf kennen. Er zijn eenvoudige technieken om te leren mediteren en het help…

Overgewicht of obesitas een gedragsprobleemOvergewicht of obesitas een gedragsprobleemAls de titel van dit artikel een vraag is zal die door veel mensen met overgewicht met nee worden beantwoord maar steeds…
Hart- en vaatziektenHart- en vaatziektenHart- en vaatziekten maken in Nederland ca. 33% van de totale sterfte uit en vormen de belangrijkste doodsoorzaak. Het a…
Bronnen en referenties
  • Niiraja
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.