Hoe combineer je een kokerrok?

Hoe combineer je een kokerrok? Ben je lang, heb je vrouwelijke heupen en stevige dijbenen? Ga voor de kokerrok. Elegant, vrouwelijk en sexy. De rok flatteert elke vrouw, ongeacht haar leeftijd. Hoe kun je de kokerrok combineren en bij welke gelegenheden kun je deze rok dragen?

Christian Dior

De kokerrok is ontstaan in de jaren '40, toen de kleding van Christian Dior populair werd. Hij is dan ook de uitvinder van deze rok. In het Engels heet deze rok ‘pencil skirt’, dit zegt al genoeg over de vorm. De rok werd door Dior een ‘H-line’ rok genoemd.
De rok valt strak om de billen en de heupen. Vooral de heuppartij wordt daarbij geaccentueerd. Dit maakt de rok supervrouwelijk, elegant en toch sexy. Het voordeel van de rok is dat de stijl bijna iedereen flatteert, dus niet alleen de slanke dames, ook de wat vollere vrouw komt hierin op haar elegantst voor de dag.
De rok staat het mooist bij lange vrouwen met brede heupen. Stevige dijen zijn geen probleem, in de kokerrok lijken ze slanker, omdat het accent op de heupen wordt gelegd. Kies je voor een donker exemplaar, dan lijk je alleen nog maar slanker.

Praktisch?

Naar de benen toe valt de rok nauwsluitend. Fietsen, netjes zitten zonder dat je ondergoed zichtbaar wordt, traplopen en uit auto’s stappen vereisen wel wat oefening om het elegant te houden. De meeste kokerrokken zijn voorzien van een loopsplit, wat het een en ander vergemakkelijkt. Door de nauwsluitende vorm van de rok word je min of meer gedwongen met kleine pasjes te lopen. Draag je daarbij ook nog eens hoge hakken, dan ben je op en top vrouwelijk.
Wat je onder de rok draagt is minstens zo belangrijk. Pas je ondergoed aan op het feit dat je bilpartij sterk in de rok afgetekend wordt, dus ga voor naadloos ondergoed.

Zakelijke, klassieke look

Vooral in de zakenwereld werd de rok populair. Gecombineerd met een (kort) jasje werd de rok een onderdeel van een mantelpakje, zeer populair als uniform voor bijvoorbeeld stewardessen. Deze mantelpakjes dragen zij doorgaans in één kleur, die van de maatschappij waarvoor zij vliegen.
Jackie Kennedy-Onassis heeft ook een belangrijke bijlage geleverd aan de populariteit van de kokerrok. Zij stond bekend om haar mantelpakjes, waar deze rok een onderdeel van was. De rok werd in haar tijd ook wel de ‘Jackie-o-rok’ genoemd.
Andere klassieke werkoutfits zijn de zwarte of grijze kokkerrok met een witte blouse of top, ingestopt in de rok gedragen. Met een blazer erbij, zie je er onberispelijk, zakelijk en toch vrouwelijk uit.

Casual

Voor een meer casual look kun je de rok dragen met een ruimvallende trui of een vest, al dan niet met capuchon. Een paar gympen erbij -eventueel gecombineerd met leggings en dikke sokken als het kouder wordt- en je hebt de perfecte rok voor een dagelijkse outfit. De rok wordt nog comfortabeler als je kiest voor een jersey stof. Deze is elastisch en past zich dus aan je bewegingen aan.

Ga voor kleur

Om de rok helemaal naar deze tijd te trekken kun je kiezen voor een opvallende kleur. Wat dacht je van een knalblauwe rok, bijvoorbeeld met een fuchsiaroze trui of blouse. Het mooiste beeld geeft het als de rok donkerder van kleur is dan de top. Een kokerrok met een mooie (grafische) print maakt de rok ook een stuk moderner. Een tijgerprint kan natuurlijk altijd, maar houd het elegant, anders lijkt het al gauw ordinair. Kies in het geval van een print voor een effen top, anders wordt het geheel te druk. Andersom kan natuurlijk ook, een effen rok met een geprinte blouse of top.

Vintage

De rok is een echte klassieker, maar is weer helemaal terug van weggeweest. Moderne versies hangen vanaf 2012 volop in de winkels. Heb je liever de echte klassieker? Vintage is helemaal hot. Kijk eens rond in een kringloopwinkel, met een beetje geluk vind je een origineel exemplaar.
© 2012 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kledingstijl van Kim KardashianKim Kardashian staat erg bekend om haar figuur. Zij weet dat zelf ook en draagt daarom kleding die haar zandloperfiguur…
Hoe draag je: de crop topHoe draag je: de crop topWat in de jaren 90 helemaal in was is weer terug: het naveltruitje! Hij heeft nu, anno 2014, een iets mooiere Engelse na…
Apple Pencil, de actieve stylus voor de iPad van AppleApple Pencil, de actieve stylus voor de iPad van AppleDe Apple Pencil is de stylus van Apple die vanwege de toegepaste techniek in de pen een natuurlijke manier van schrijven…
De stijliconen van de jaren ‘60De mode van nu wordt voor een groot deel bepaald door eerdere mode en stijliconen van vroeger en nu. In de afgelopen dec…

Sleehakken of wedges, hoe draag je ze?De sleehak is weer helemaal terug van weggeweest. En terecht, want de hakken hebben veel voordelen; ze lopen comfortabel…
Kleding die je persoonlijkheid versterktKleding die je persoonlijkheid versterktVolgens sommige mensen is het onzin en andere zijn grote voorstander van kleding die de persoonlijkheid versterkt. Wat e…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Tubino.nl
Paulina (49 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.