Sleehakken of wedges, hoe draag je ze?

De sleehak is weer helemaal terug van weggeweest. En terecht, want de hakken hebben veel voordelen; ze lopen comfortabel, zijn modern en geven het gewilde hoog gehakte effect. Hoe draag je sleehakken, welke varianten zijn er en waar let je op als je een paar aanschaft?

Jaren '70

De sleehak of wedge werd in de jaren zeventig populair. Niet te vergelijken met plateauzolen, waarbij het accent op de voorvoet ligt. Wedges zijn hakken die doorlopen van de achterkant van de schoen naar voren toe, waarbij de achterkant hoger is dan de voorkant. De vorm die hierbij ontstaat is driehoekig, ‘wedgevormig’ als je de schoen van zij bekijkt.

Waarom hakken dragen?

Vrouwen kiezen wereldwijd voor hakken, omdat je de hoogte ingaat. Dit is voor kleinere vrouwen een voordeel. Bovendien maken hakken je optisch slanker. Doordat de achterkant van je voet omhoog gaat, lijken de benen en de bilpartij slanker. Je gaat ook automatisch eleganter lopen als je hakken draagt dan met platte schoenen. Nadeel van de klassieke hak is dat deze niet altijd even draagbaar is. Stilettohakken kunnen blijven steken tussen straatstenen. In het begin loop je wat onwennig wiebelend, dit ziet er niet elegant en zelfs wat belachelijk uit. Voor wie geïntimideerd is door de stilettohak, maar wel graag de hoogte in wil, is de sleehak het perfecte alternatief.

Comfortabel

Op sleehakken loop je comfortabeler dan op reguliere hakken. Je wiebelt minder dan bijvoorbeeld op stiletto’s. Daarom is deze hak bijzonder geschikt voor de beginnende hakkendraagster. Toch komt de achterkant van je voet nog behoorlijk de hoogte in, waardoor je ook last kunt krijgen van de typische ongemakken die elke hakkendraagster kent: pijnlijke voorvoeten door de druk die op de bal van je voet wordt uitgeoefend. Het is daarom belangrijk dat je de voeten ook met deze hakken laat wennen aan deze andere stand als je normaal gesproken alleen op platte schoenen loopt. De sleehak is wat zwaarder van vorm dan bijvoorbeeld de naaldhak. Daardoor lijken je kuiten automatisch wat slanker.

Casual

Wedges zijn het best te combineren met een casual stijl. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende wedges te vinden. Een sportschoen met sleehak is nu al een klassieker. En in de zomer de sandalen met sleehak, een open schoentje met bandjes, dat toch heel comfortabel zit. Winterlaarzen met sleehak zijn een prima alternatief voor de platte, wat jongensachtige exemplaren. Ook onder pumps vind je tegenwoordig sleehakken, dit maakt het toch wat plompe uiterlijk van de hak een stuk eleganter.

Materiaal

Sleehakken worden meestal van hout of kurk vervaardigd. De hak is vaak contrasterend van kleur bij de rest van de schoen. Er zijn sleehakken met prints – bijvoorbeeld tijgerprints of polkadots- zo vallen ze nog meer op. Sleehakken in dezelfde kleur als de rest van de schoen of laars zijn meer bedoeld voor het effect van hoogte en elegantie dan om op te vallen.

Combineren

Sleehakken kunnen bij elk denkbaar kledingstuk worden gedragen. Ze staan mooi onder een jeans of bij welke rok dan ook. Ze zijn vanwege de hoogte die ze je benen geven een eleganter alternatief onder een zomerrok dan de comfortabele ballerina’s, die ook al lange tijd populair zijn. Schoenen met sleehakken zijn in vele kleuren en designs verkrijgbaar. Voor elke smaak is er wel een paar te vinden. Vanaf 2011 zijn ze weer volop in trend, zowel in de zomer als in de winter.
© 2012 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je benen langer laten lijken doe je zoSommige vrouwen zijn gezegend met benen die niet op lijken te houden. Vervolgens kijk je naar beneden, naar je eigen ben…
Schoenen steeds belangrijkerBehalve mooie kleding, zijn we ook steeds meer “in” voor mooie en aparte schoenen. Wilde men eerder nog met name met kle…
Schoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen met hoge hakken bestaan er in alle soorten en maten. Van pumps met een lage hak tot lakleren laarzen met een ze…
Louboutin en zijn stiletto'sLouboutin en zijn stiletto'sBen je op zoek naar stiletto's? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen bij de collectie van de Franse schoenenontwerper…

Mode: Perfect de feestdagen in met bescheiden budgetMode: Perfect de feestdagen in met bescheiden budgetMet kerst maken we er thuis een feestje van en zeker als de economie mindere tijden kent, mag dat feestje thuis meer dan…
Hoe combineer je een kokerrok?Hoe combineer je een kokerrok?Ben je lang, heb je vrouwelijke heupen en stevige dijbenen? Ga voor de kokerrok. Elegant, vrouwelijk en sexy. De rok fla…
Bronnen en referenties
  • www.trendystyle.net
Paulina (49 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.