De perfecte bh kies je zo!

Een goede bh uitkiezen is voor de meeste vrouwen nog niet zo makkelijk. Want hoe bepaal je je cupmaat en je borstomvang? En welke stof is het meest geschikt voor een bh? Ook het uitkiezen van de juiste kleur bh blijkt niet altijd een eenvoudige klus. Hieronder tips en trucs voor het kopen van de perfecte bh.

Laat de verkoopster je borsten opmeten

Speciaalzaak

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst vier van de vijf vrouwen niet de juiste beha draagt. Of de cupmaat klopt niet of de omtrek is niet goed gemeten. Er zijn allerlei tips om zelf je cupmaat en omvang te bepalen. In een speciaalzaak voor bh's/lingerie zijn echter genoeg verkoopsters die de juiste bhmaat in een mum van tijd voor je kunnen opmeten.

Lichamelijke veranderingen en cupmaat

Je cupmaat verandert in de loop der jaren. Niet alleen afvallen of aankomen is hierop van invloed. Ook kunnen hormonale veranderingen tot gevolg hebben dat je lichaam verandert. Of bijvoorbeeld een zwangerschap, operatie e.d. Het is dus belangrijk je cupmaat minstens eens per jaar te laten opmeten. Dit is meteen een mooi excuus om weer eens nieuwe lingerie aan te schaffen!

Checklist voor het kiezen van de perfecte bh

  • Een bh moet niet alleen lekker zitten maar ook perfect passen. Bij een beugelbh is het de bedoeling dat je de beugels niet of nauwelijks voelt
  • Bij het aanschaffen van een bh is het een 'must' dat deze nog strak zit. Hou er rekening mee dat een bh sterk uitloopt na veelvuldig dragen. De bh moet bij aankoop op het laatste sluitinkje achter op de rug perfect passen en redelijk strak zitten. Als de bh later uitloopt kun je deze zo nog makkelijk strakker trekken door een ander sluitinkje te kiezen.
  • Het tussenstukje van de bh moet goed in het midden van het borstgedeelte zitten.
  • Het is de bedoeling dat het ruggedeelte van de bh recht zit of horizontaal loopt. Als dit gedeelte te ver omhoog of omlaag kruipt dan heb je de juiste bh nog niet te pakken.
  • Let er ook op dat de schouderbandjes goed zitten. Als deze niet goed zijn afgesteld, kunnen je borsten gaan hangen. Trek in dit geval de bandjes wat strakker aan. Mochten de bandjes echter te strak zijn aangetrokken, dan kun je dat eenvoudig zien aan het ruggedeelte dat te ver omhoog kruipt. De bandjes moeten dan eenvoudigweg wat losser worden gesteld.
  • Cups moeten zich perfect om de borst sluiten. Zowel een te grote als een te kleine cup geven te weinig ondersteuning. Een te grote cup is goed zichtbaar onder de kleding omdat de zogenaamde 'open ruimte' te zien is. Een te kleine cup kan er juist voor zorgen dat je er wat propperig uitziet omdat je borsten boven de bh uitkomen.
  • Bij het passen van een bh is het een gouden tip om je borsten eerst wat op te schudden en ze vervolgens in de cups te laten 'glijden'. Zo zie je direct of je de juiste cupmaat te pakken hebt als je borsten goed op z'n plek zitten.

Kleur van de bh

Wat is je stemming?

Een goede bh is essentieel om je figuur en je kleding mooi te laten uitkomen. Ook de kleur bh is van belang. Kies vooral een kleur uit die bij je kleding en bij je stemming past: rood staat voor vlammend, roze voor meisjesachtig en zwart kan een tikkeltje mysterieus overkomen.

Bh's onder witte kleding

Onder een wit shirt of truitje is het mooi om een huidkleurige bh van glanzende stof te dragen. Ook kun je eens een poeder- of ivoorkleurige bh dragen onder wit. Dit staat prachtig. Tegenwoordig is het ook hip om een rode bh te dragen. Rode lingerie onder witte kleding is niet alleen sexy maar is zelfs minder zichtbaar dan witte lingerie!

Let op de stof bij het kopen van de ideale bh

Figuurcorrigerende stof

Niet alleen de bh zelf maar ook de stof van je 'bustehouder' bepaalt of je figuur goed uitkomt. Denk hierbij aan figuurcorrigerende lingerie. Dit is vaak gemaakt van micro fijne zachte stoffen. Hierdoor krijgt je lichaam vaak een prachtig silhouet. Bovendien is de stof vaak licht en transparant. Dit voelt prettig aan en ziet er bovendien heel charmant uit.

Van satijn tot katoen

Bh's zijn natuurlijk in allerlei stoffen verkrijgbaar. Denk maar eens aan satijn, katoen of polyester. Het is een kwestie van uitproberen welke stof het beste bij jou past. Let er in ieder geval op dat de stof niet te elastisch is. Bekend is dat een zeer soepele stof als lycra te weinig ondersteuning geeft. Laat je over geschikte stoffen informeren bij de lingeriewinkel.

Sterke kanten accentueren

Figuur

Net als bij bovenkleding kan een goede bh ervoor zorgen of je borsten wel of niet mooi uitkomen. Houd bij het kopen van de perfecte bh rekening dan ook rekening met je figuur en de grootte en de vorm van je borsten. En kies een kleur uit die mooi bij je kleding past.

Goede bh's bij kleine borsten

Bij kleinere borsten is het over het algemeen mooi om een liftende bh te dragen. Een push-up laat je borsten voller lijken en geeft je tegelijkertijd een mooi decolleté. Volledig vormgevormde bh's of 'balconettes' (¾e model) met gelvorming tillen niet alleen je borsten op maar geven direct de indruk dat je een maatje meer hebt!

Geschikte bh's bij grotere borsten

Heb je vollere borsten? Draag dan in ieder geval een bh die genoeg ondersteuning geeft. Er zijn zogenaamde minimizers te koop. Door de brede bandjes en de grote cups van deze bh's worden de borsten tegen het lichaam geduwd. Hierdoor lijken je borsten kleiner.

Decolleté

Wil je je decolleté juist goed uit laten komen terwijl je volle borsten hebt? Draag dan een goede liftende bh zonder teveel push-upeffect. Denk bijvoorbeeld eens aan een mooie 'balconette' (zonder of met een lichte vulling). Dit is extra mooi bij een truitje of shirt met een lage wijde halslijn.

Geschikte bh's voor alle cupmaten

Beugelbh's met voorgevormde cups zijn over het algemeen goed te dragen voor alle cupmaten. Dit geldt ook voor een driekwart bh (de 'balconette'). Ook bij dit type bh kun je ervoor kiezen om deze met vulling (voor kleinere borsten) of zonder teveel vulling (voor de vollere buste) te dragen. Bh's zonder beugel die zich volledig om de borst sluiten zijn ook geschikt voor bijna alle vrouwen. Nadeel is dat dit type bh er vaak minder mooi uitziet.

Voor ieder wat wils

Voor iedere vrouw zijn er bh's te koop die én lekker zitten én er mooi uitzien. Het is vooral van belang om te weten welke cupmaat en borstomvang je hebt en welk type bh je figuur het beste laat uitkomen. Trek gerust eens een dagje uit om je te laten adviseren en diverse bh's uit te proberen. Want als je eenmaal de perfecte bh te pakken hebt, wil je nooit meer anders!
© 2013 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kies voor een mooie en goed passende behaIn deze tijd is lingerie een belangrijk onderdeel van de mode en de dagelijkse kleding. Er zijn veel winkels die tegenwo…
Welke beha kies jij?Welke beha kies jij?Beha's zijn er in alle soorten en maten, waardoor het moeilijk wordt om te kiezen welke nou het best bij jou past. De ee…
De juiste BH maatDe juiste BH maatHet vinden van een beha met de juiste cupmaat is lastiger dan je denkt. Er bestaan maattabellen met BH maten, maar dit z…
Goed passende behaEen goede beha geeft ondersteuning aan de borsten, zodat deze niet gaan hangen. Verder zorgt een beha ervoor dat de bors…

Mooie badkledingMooie badkledingBadkleding is ook onderhevig aan mode, maar toch op een andere manier dan bovenkleding. Meer zoals onderkleding. Iedere…
Corrigerend ondergoed heren: soorten en merkenCorrigerend ondergoed heren: soorten en merkenWie denkt dat corrigerend ondergoed niets voor heren is heeft het mis. Waarom zouden mannen niet ook hun figuur wat mooi…
Bronnen en referenties
  • Libelle magazine
  • www.sante.nl
  • www.allesoverbeha's.nl
  • www.beautydiscover.nl
  • www.salondelingerie.nl
  • www.google.com (afb.)
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.