De Free Fashion Challenge

De Free Fashion Challenge Een jaar geen kleding kopen: voor veel mensen lijkt het misschien onmogelijk. Toch zijn er al ruim duizend mensen die hebben meegedaan aan de Free Fashion Challenge, een uitdaging waarbij deelnemers een jaar lang geen kleding kopen. Doel van de Free Fashion Challenge is om mensen bewust te maken van wat ze hebben en om creativiteit te stimuleren. De Free Fashion Challenge is een initiatief opgericht door Laura de Jong, studente aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). In haar ogen was verantwoorde mode niet zozeer afhankelijk van de gebruikte materialen; het was de gedachtegang van de consumenten zelf wat voor de uiteindelijke overconsumptie zorgt. In het kader van haar eindopdracht stopten er in 2010 vijftien mode-fans over de hele wereld een jaar lang met het kopen van kleding; zij zijn dus aangewezen op het opnieuw ontdekken, waarderen en combineren van hun garderobe. De Jong wilde met dit project aantonen dat mode niets te maken heeft met consumeren, maar wel met bijvoorbeeld creativiteit, kwaliteit en vreugde. De actie werd goed ontvangen; in 2010 werd een initiatief gestart waarbij particulieren zich konden aansluiten en inmiddels zijn al ruim duizend mensen de uitdaging aangegaan om een jaar geen kleding te kopen.

Het idee achter de challenge

In de laatste jaren is mode steeds meer een consumptieproduct geworden. Waar kledingstukken vroeger vooral functioneel en duurzaam waren, zijn het tegenwoordig wegwerpproducten geworden: de mode verandert snel en vaak is een shirtje of een broek na één seizoen niet trendy meer. Deze zogenaamde “fast fashion” leidt ertoe dat consumenten zo veel mogelijk kleding voor een zo klein mogelijke prijs willen hebben: zij zijn er echter vaak amper van bewust welk leed er schuilgaat aan de andere kant van de wereld, waar deze spotgoedkope kledingstukken geproduceerd worden. Daarnaast is het natuurlijk ook erg slecht voor het milieu.
Volgens Laura de Jong is consumptie een steeds belangrijker onderdeel van de mode-industrie: als mode in de toekomst duurzamer moet worden, dient dit te veranderen. De enige manier om dit te doen is om minder te consumeren.

Hoe kun je meedoen?

Op de website van de Free Fashion Challenge kun je je inschrijven als deelnemer. Je ontvangt vervolgens elke paar weken een mail met tips en opdrachten om je garderobe opnieuw te gaan ontdekken en te waarderen. Er is geen vaste startdatum, dus je kan je op elk moment van het jaar inschrijven.
Uiteraard kun je ook meedoen zonder jezelf in te schrijven. De opdrachten die je ontvangt als je je inschrijft staan ook op de website, zodat je toch toegang hebt tot de informatie.

De regels

De regels zijn als volgt:
  • Een jaar lang geen kleding of accessoires kopen (sokken en ondergoed vallen hier ook onder
  • Geen stof kopen om zelf kleren te maken
  • Geen cadeaus aannemen in de vorm van kleding, accessoires of stof
  • Kleding ruilen met of lenen van anderen mag wel
Dit betekent dat er ook geen tweedehands kleding of accessoires gekocht mogen worden. De regels zijn dus vrij streng, maar zorgen er op deze manier wel voor dat er een jaar lang daadwerkelijk niks geconsumeerd wordt wat gerelateerd is aan kleding. Het (laten) repareren van kapotte kleding en accessoires is overigens wel toegestaan.

Tips

Ben je enthousiast geworden en wil je graag meedoen met de Free Fashion Challenge? Hier vind je een paar tips om je door moeilijke tijden te helpen.

Je hebt het niet nodig

De kans is groot dat je gedurende je koopstop op een kledingstuk stuit, dat je stiekem toch wel graag zou willen hebben. Het ligt misschien voor de hand, maar bedenk je dat je die nieuwe trui of schoenen helemaal niet nodig hebt. Wat verandert er immers in je leven als je dit nieuwe item toch zou hebben? Juist, helemaal niks. Uiteindelijk is het maar kleding.

Behoeftes komen en gaan

Het is heel normaal dat je een kledingstuk ziet dat je graag zou willen hebben. Dit is niet erg: gevoelens mogen er zijn. Het betekent echter niet dat je direct naar deze gevoelens moet handelen. Accepteer dus dat er iets is wat je graag zou willen kopen, maar dat dat nu gewoon geen optie is. Waarschijnlijk ebt je verlangen na een tijdje vanzelf weg.

Wees blij met je eigen kledingkast

Als je weet wat voor kleding je in je kast hebt hangen en daar tevreden mee bent, is de behoefte om nieuwe kleding te kopen een stuk kleiner. Zorg er dus voor dat je weet wat je hebt: mest je kast uit en probeer nieuwe combinaties uit. Misschien kom je wel dingen tegen waarvan je was vergeten dat je ze had.
© 2014 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
30 day fitness challengesDe 30 day fitness challenges zijn razend populair. Of je nu je buik, billen, armen, rug of je complete lichaam strakker…
Groene kleding: betere arbeidsomstandigheden en materialenGroene kleding: betere arbeidsomstandigheden en materialenHoewel groen een belangrijke kleur is voor kleding en er zodoende over groene kleding gesproken zou kunnen worden, kan m…
30 day challenge: verander je levensstijl in 30 dagen30 day challenge: verander je levensstijl in 30 dagenWist je dat je in slechts 30 dagen al één en ander kan veranderen in je levensstijl? 30 day challenges zijn niet voor ni…

Hoe draag je: de crop topHoe draag je: de crop topWat in de jaren 90 helemaal in was is weer terug: het naveltruitje! Hij heeft nu, anno 2014, een iets mooiere Engelse na…
Online voordelig kinderkleding kopen; tips en websitesOnline voordelig kinderkleding kopen; tips en websitesLeuke, hippe kinderkleding kun je gemakkelijk en voordelig online kopen. Een aantal grote namen als H&M, Wehkamp, V&D en…
Bronnen en referenties
  • http://freefashionchallenge.com
Myrsky (75 artikelen)
Laatste update: 13-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.