De carrière van Frans Molenaar (1940-2015)

Op vrijdag 9 januari 2015 stierf modeontwerper Frans Molenaar, een van de bekendste Nederlandse couturiers. Nadat hij in 1967 zijn eerste boetiek in Amsterdam opende, verzorgde hij onder meer de kleding van prinses Margriet en televisiepresentatrice Mies Bouwman. Ook ontwierp hij lange tijd voor C&A en was hij sinds 1995 bekend van de Frans Molenaar Couture prijs voor jong, aanstormend couturetalent. Frans Molenaar viel in december 2014 van de tweede naar de eerste verdieping van zijn huis, nadat hij een trede oversloeg op de trap. Noodgedwongen bracht hij zowel de kerstdagen als oud en nieuw in het ziekenhuis door. Doordat zijn toestand in de eerste week van het nieuwe jaar plotseling verslechterde, overleed hij op vrijdag 9 januari 2015 aan de gevolgen van zijn val. Tijdens zijn leven zette hij de Nederlandse couture op de kaart. En zo was hij onder andere in 2000, eenmalig weliswaar, te zien als zichzelf in de Nederlandse dramaserie Westenwind. De begrafenis van Frans Molenaar vindt donderdag 15 januari 2015 plaats op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Voor de ongeveer honderd genodigden is er na afloop nog een besloten afscheid met witte wijn en bitterballen in het Amstel Hotel, eveneens te Amsterdam. Het Amstel hotel was gedurende de afgelopen twintig jaar met grote regelmaat het toneel van de modeshows van Frans Molenaar.

Frans Molenaar: couturier/modeontwerper

Frans Molenaar werd op 11 mei 1940 geboren te Amsterdam, waar hij later van 1955 tot en met 1958 een opleiding volgde aan de Vakschool voor Kleermakers. Met zijn kleermakersdiploma op zak, vertrok hij in 1959 naar Parijs om daar tot en met 1960 stage te lopen bij modeontwerper Charles Montaigne. Ondertussen begon hij ook aan meerdere privéopdrachten; zowel voor Franse als Nederlandse klanten.

Start carrière in Nederland

In 1960 vestigde Frans Molenaar zich officieel als couturier in Nederland en won hij twee Zilveren Katoenbollen met het ontwerpen van vrijetijdskleding in een wedstrijd van het Nederlands Katoeninstituut. Hierdoor mocht hij in de daarop volgende jaren zeventien ontwerpen maken voor tweeëndertig wolfabrikanten (1961), vijftig ontwerpen aanleveren bij de NV Stoomweverij ‘De Nijverdal’ te Enschede (1962) en een complete confectie collectie ontwerpen voor de modezaken van Witteveen (1963).

Tussencarrière in Frankrijk

In 1963 koos Frans Molenaar toch nog weer voor een – korte, zo bleek later – carrière in Frankrijk. Van 1963 tot en met 1964 ging hij aan de slag als kleermaker op het atelier van Guy Laroche te Parijs, waarna hij van 1964 tot en met 1966 de eerste assistent ontwerper haute couture was van Gérard Pipart op het atelier van de van origine Italiaanse modeontwerpster Nina Ricci, eveneens te Parijs.

Van Baerlestraat, Amsterdam

In 1967 keerde Frans Molenaar terug naar Nederland en opende hij er zijn eerste couture boetiek “Frans Molenaar Couture” aan de Van Baerlestraat 14 te Amsterdam, waarvoor hij elk half jaar een nieuwe collectie uitbracht. Tegelijkertijd startte hij met het ontwerpen voor verschillende confectie bedrijven van dames-, heren- en bedrijfskleding: werkzaamheden die hij eigenlijk tot vlak voor zijn overlijden bleef doen. Zijn boetiek aan de Van Baerlestraat sloot hij overigens in 1978.

Oranje Nassaulaan, Amsterdam

In 1978 opende Frans Molenaar zijn nieuwe boetiek “Frans Molenaar Haute Couture” aan de Oranje Nassaulaan 13 te Amsterdam. Net zoals ten tijde van zijn eerste boetiek aan de Van Baerlestraat, bracht hij hiervoor elk half jaar een nieuwe collectie uit en ontwierp hij daarnaast ook nog steeds voor de confectie industrie.

Jan Luykenstraat, Amsterdam

Naast zijn al bestaande boetiek aan de Oranje Nassaulaan te Amsterdam en diverse nevenwerkzaamheden, opende Frans Molenaar in 1989 zijn “Frans Molenaar Design Center” aan de Jan Luijkenstraat 104 te Amsterdam.

Carrière in Japan

In 1989 tekende Frans Molenaar een contract bij Toyoshima & Co. Ltd. in Tokyo, wat hem verschillende licenties voor de Japanse markt opleverde.

Frans Molenaar: ontwerper in en buiten de confectie industrie

Naast het ontwerpen van collecties voor zijn eigen boetiek en klanten als prinses Margriet en presentatrice Mies Bouwman, verrichtte Frans Molenaar vanaf 1967 ook veel werkzaamheden voor diverse bedrijven binnen en buiten de confectie industrie.

Ontwerper van bedrijfskleding

In 1969 ontwierp Frans Molenaar de bedrijfskleding voor de Gemeentelijke Reinigingsdienst van Den Haag. Vanaf 1988 gaf hij vorm aan de bedrijfskledingcollectie voor de gezondheidszorg met Medesign, een label dat werd gemaakt bij EHCO-KLM te Enschede; een opdrachtgever met wie hij tot aan zijn overlijden verbonden is gebleven. Verder ontwierp Frans Molenaar ook de bedrijfskleding voor bedrijven als Albert Heijn, AKZO, Cemstro, Fokker, Gamma, Heineken, Hoogovens, Koninklijke Landmacht, Rabobank, Randstad, Het Rode Kruis, Schiphol en Volkswagen.

Ontwerper van confectiekleding en modeaccessoires

Sinds 1977 was Frans Molenaar ontwerper voor Van Kollum Mannenmode, een bedrijf dat later verder ging als United Fashion Makers (UFM). Daarnaast heeft hij jarenlang ontworpen voor de confectieketen C&A. Echter kwam zijn laatste collectie in het najaar van 2013 in de winkels te hangen, nadat C&A een meer internationale weg wilde inslaan. Frans Molenaar keek terug op een prettige samenwerking met het confectiebedrijf via wie hij een totaal nieuwe doelgroep heeft weten te bereiken. In 2002 gaf hij een deel van de zonnebrillen collectie van Pearle een totaal andere look en in 2003 deed hij hetzelfde met diens correctie-monturenlijn. Eveneens in 2003 ontwierp hij ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van schoenenfabrikant Manfield een exclusieve “Frans Molenaar” schoenen collectie.

Ontwerper in andere industrieën

In 1995 ontwierp Frans Molenaar in samenwerking met Royal Leerdam een serie exclusieve kristallen vazen, een actie die hij in 1998 in Venetië nog eens herhaalde. In 1999 bracht hij samen met Mosa Porselein een servies op de markt en ontwikkelde hij de verflijn “Haute Peinture” voor Van Wijhe Verf. In 2000 (Ford KA Couture) en 2002 (Ford KA Couture II) zorgde Frans Molenaar voor een compleet gerestyled Ford model. In 2003 restylede hij, in een oplage van 500 fietsen, voor Sparta het model “Amazone”. In 2005 bracht Frans Molenaar het exclusieve parfum “Haute Couture 2005” op de markt, met een oplage van 500 flessen. In 2006 heeft hij een contract getekend bij Karpi als ontwerper van vloerkleden en in 2006 had Frans Molenaar een contract bij Borek voor het ontwerpen van buitenmeubilair.

Frans Molenaar: tentoonstellingen, shows en onderscheidingen

Gedurende zijn carrière heeft Frans Molenaar medewerking verleend aan diverse shows en tentoonstellingen. Ook heeft hij meerdere onderscheidingen mogen ontvangen.

Tentoonstellingen en shows

Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1970 te Osaka in Japan was Frans Molenaar de kledingontwerper van het Nederlands Paviljoen en samen met Bonies, Dekker en Struyken nam hij in 1977 de presentatie van "Galerie Nouvelle Image" in Den Haag voor zijn rekening. In 1986 vond er in het Haags Gemeentemuseum de overzichtstentoonstelling “Frans Molenaar Haute Couture 1967-1987” plaats. Tweemaal was er in 1989 sprake van een ‘Constructivistisch Drieluik” met Frans Molenaar, Bonies en Ten Holt: eenmaal in het Centraal Museum te Utrecht en eenmaal in Tokyo tijdens het Japan-Holland trade dinner. Eveneens in 1989 werd Frans Molenaar opnieuw uitgenodigd voor een Japan-Holland trade dinner in Tokyo, deze keer op uitnodiging van de EVD en ter afsluiting van het staatsbezoek van (destijds) Koningin Beatrix aan Japan. In 1991 nodigde de EVD hem opnieuw uit, en wel voor een Haute Couture Show in Toronto ter gelegenheid van het Holland trade dinner.

Ter promotie van het Nederlands Vlaslinnen en in samenwerking met het Ministerie van Landbouw nam Frans Molenaar in 1994 deel aan een Haute Couture Show in Maastricht, waar hij voor de gelegenheid alleen ontwerpen van linnen materialen showde. In 1997 vond de première van de Frans Molenaar Heren Couture Show plaats in het Amstel Hotel te Amsterdam en werd in het Drents Museum te Assen de tentoonstelling “Frans Molenaar Design” geopend. De Nederlandse ambassade in Washington nodigde hem in 1997 uit voor de Haute Couture Show in Norfork, Virginia ter gelegenheid van het jaarlijkse Azalea Festival van de NATO en in 1998 voor de Haute Couture Show in Washington DC ter gelegenheid van hun nieuwe ambassadegebouw. Ook de Nederlandse ambassade in Shanghai nodigde Frans Molenaar uit, en wel in 1998. Eveneens in 1998 vond de tentoonstelling "Frans Molenaar Design" plaats in het Jan van der Togt museum te Amstelveen en werd er in de glasgalerie Rob van den Doel te Den Haag ook een glastentoonstelling geopend en vond de presentatie van het glasboek “Haute Verrerie” plaats. In 2002 werd in het Jan van der Togt museum te Amstelveen een tentoonstelling van glas- en fotowerk gehouden.

Frans Molenaar organiseerde zijn vijfenzeventigste Couture Show in 2003, terwijl hij later in dat jaar nog de tentoonstelling “Fashions in Glass” opende in de galerie van Berengo Fine Arts in Amsterdam. In 2005 vond de overzichtstentoonstelling "Frans Molenaar – 45 jaar couture in foto’s" plaats in het Centraal Museum te Utrecht. In 2005 vierde Frans Molenaar ook nog eens zijn vijfenzestigste verjaardag, hield hij zijn tachtigste Couture Show en werden er maar liefst twee glastentoonstellingen georganiseerd: eenmaal in Galerie Etienne & Van den Doel te Oisterwijk en nogmaals in museum Jan van der Togt te Amstelveen.

Onderscheidingen

Ten tijde van de overzichtstentoonstelling in 1987 vond eveneens de presentatie van het boek “Frans Molenaar Haute Couture 1967-1987” door Adriaan van Dis plaats. In 1988 ontving hij uit handen van Christian Lacroix in Monaco de “Fil d’Or”, een internationale erkenning van het Parijse Linnenbureau. De Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau ontving hij in 1996. Ten tijde van de tentoonstelling in het Drents Museum vond er in 1997 ook de presentatie van het boek “Frans Molenaar Design” door Paul de Leeuw plaats. Frans Molenaar ontving in 2003 de Max Heijmans-ring uit handen van Ietse Meij en in 2005 kwam er een nieuw ’Frans Molenaar’ boek uit, terwijl er in hetzelfde jaar toevallig ook weer een overzichtstentoonstelling plaatsvond.

Frans Molenaar: liefdadigheid

Tijdens zijn carrière heeft Frans Molenaar zich ook weleens in dienst gesteld van goede doelen en de liefdadigheid. Ook bedacht hij zijn eigen Frans Molenaar Couture Prijs voor jong, nieuw talent in de couturewereld.

Goede doelen

In 1986 en 1987 was Frans Molenaar pro deo ontwerper voor Amnesty International en (destijds) Foster Parents Plan ten behoeve van diens merchandise lijnen.

Frans Molenaar Couture Prijs

In 1995 kwam Frans Molenaar met de door hem zelf bedachte en gefinancierde Frans Molenaar Couture Prijs voor jong, aanstormend couturetalent. De winnaar ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro (vijfentwintig duizend gulden tot 2002). Sinds 1995 is de Frans Molenaar Couture Prijs gewonnen door Louis Jon Floris, Oscar Süleyman, Fang Yong, Roel Schagen, Marcha Hüskes, Diederik Verbakel, Percy Irausquin, Melanie Brown, Katrin Neyer, Frido van der Weij, Edwin Oudshoorn, Aleksandra Stojadinov, Maikel Bongaerts, Danny Cremers, Hyun Yeu, Fred Farrow, Magnus Dekker, Peet Dullaert en Liselore Frowijn.
© 2015 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is haute couture?Je hebt confectiekleding en je hebt haute couture. Haute couture is het hoogst haalbare in de mode. Het is het hoogtepun…
Haute couture: kunst op de catwalkZe vormen het hoogtepunt op de catwalk: de zogenoemde haute couture creaties van 's werelds meest gerenommeerde modeontw…
Judith Leyster, baanbrekend meesterschilderesJudith Leyster, baanbrekend meesterschilderesAls enige vrouw, wist de kunstschilderes Judith Leyster lid te worden het schildersgilde. Dit betekende dat zij een voll…
Schrijver Jacques VriensJacques Vriens is een bekende kinderboekenschrijver van Nederlandse bodem. Leer meer over het leven van Jacques Vriens e…

Kleding voor na de zwangerschapKleding voor na de zwangerschapOntzwangeren kost tijd. Na de bevalling duurt het zo’n 6-10 weken voordat je baarmoeder weer net zo klein is als voor de…
Laagjes dragen tegen de kouLaagjes dragen tegen de kouWe krijgen de mooiste winterkleding voorgeschoteld, met bijbehorende kosten. Maar is dat ook echt nodig of koop je voor…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Molenaar
  • http://www.fransmolenaar.nl/curriculum_vitae.php
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/3508652/2013/09/12/C-A-dankt-Jan-Smit-en-Frans-Molenaar-af.dhtml
  • http://www.metronieuws.nl/mode/2015/01/wijn-en-bitterballen-op-begrafenis-frans-molenaar
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.