Kleding voor na de zwangerschap

Kleding voor na de zwangerschap Ontzwangeren kost tijd. Na de bevalling duurt het zo’n 6-10 weken voordat je baarmoeder weer net zo klein is als voor de zwangerschap. Tijdens deze periode is het fijn om speciale kleding voor na de bevalling te dragen, zoals post-pregnancy kleding of voedingskleding. Gemiddeld duurt het negen maanden voordat je helemaal ontzwangerd bent. Maar ook na die tijd blijft de huid van je buik vaak iets slapper dan voor de zwangerschap en je buikomvang iets groter. Logisch, want tijdens de zwangerschap is je buik enorm opgerekt. Corrigerend ondergoed kan dan helpen om er weer mooi uit te zien in de kleren die je droeg voordat je zwanger werd. Maar nog beter kun je gewoon kleding kopen die bij je nieuwe figuur past. Kleding die je buikje verbergt en tegelijkertijd de aandacht naar de sterke punten van je lichaam trekt. Kleed je slank en lijk direct kilo’s lichter!

Speciale kleding voor na de bevalling

Post-pregnancy kleding

Wist je dat er speciale kleding bestaat om na de bevalling te dragen? Deze kleding wordt post pregnancy fashion, post partum clothing of afterbirth clothing genoemd.

Het positiekledingmerk Mamalicious heeft bijvoorbeeld een collectie post-pregnancy kleding, met o.a. jeggings en broeken. Deze zijn gemaakt van een comfortabelzittende stretchstof. Er zitten geen ritsen en knoopjes aan de voorkant, zodat deze niet in je buik kunnen drukken. In plaats daarvan zitten de ritsen en knoopjes aan de achterkant. Wel zo fijn na de bevalling, zeker als je een keizersnede hebt gehad en nog last hebt van het litteken. Bovendien lijkt je buik slanker als er geen rits of knoop voor zit. Aan de zijkant zitten elastische stukken, zodat de jegging of broek extra flexibel is. Dankzij de hoge taille wordt de buik ondersteunt en tegelijkertijd gecamoufleerd.

Los van de post-pregnancy-collectie van Mamalicious is er in Nederland weinig speciale kleding voor na de zwangerschap te koop. Voor een uitgebreidere collectie moet je bij buitenlandse merken zijn, zoals het Australische Queen Bee.

Voedingskleding

Borstvoedingskleding lijkt op het eerste gezicht op een gewoon jurkje of shirtje. Maar in deze kleding zit een verborgen opening om je baby te voeden, zonder dat je je hele bovenlijf hoeft te ontbloten. Hierdoor blijven je buik en rug lekker warm en bedekt tijdens het voeden. Bekende merken die deze kleding in het assortiment hebben zijn Boob, Mamalicious, Queen Mum, Love Milk en Noppies.

Een nadeel van voedingskleding is dat deze vaak ontworpen is om al tijdens je zwangerschap te dragen, terwijl je na de bevalling juist niet wilt dat de aandacht naar je buik wordt getrokken.

Buikband/sluitband

In de eerste 2-3 weken na de bevalling ben je het spiergevoel van je buikspieren en bekkenbodemspieren kwijt. Hierdoor kun je niet goed voelen of deze spieren al dan niet aangespannen zijn en zijn bewegingen zoals bukken, omdraaien in bed of overeind komen vanuit zittende houding moeilijk. Daarom kan het fijn zijn om in de eerste weken na de bevalling een speciale buikband of sluitband te dragen. Deze ondersteunt de slap geworden buikspieren, zodat overbelasting wordt voorkomen. Ook zorgt een sluitband voor een betere afstemming en taakverdeling van je spieren. Zo krijgen je spieren de mogelijkheid om zich te herstellen van de zwangerschap en bevalling.

Een bijkomend voordeel van een buikband/sluitband is dat deze je een mooi figuur geeft onder je kleding. Toch kun je hem beter niet te veel of te lang dragen, want als je spieren teveel geholpen worden, kunnen ze slap worden. Draag de buikband daarom niet de hele dag, maar alleen bij belastende activiteiten, zoals bij het uit bed komen of traplopen. Of als je langere tijd achter elkaar moet staan. Bouw het gebruik na 2-3 weken af door de buikband alleen nog te dragen tijdens zware activiteiten, zoals boodschappen doen of een wandeling.

Voorbeelden van speciale buikbanden/sluitbanden die de slap geworden buikspieren ondersteunen zijn de Belly Wrap, Tummy Tucker, Belly Bandit, Tummy Sleeve en herstelband Louise.

Eerder in je oude kleren

Bellaband

De Bellaband is een rekbare band die je zowel tijdens als na je zwangerschap kunt gebruiken. Met de Bellaband kun je normale jeans een tijd doordragen tijdens de zwangerschap, omdat je met de Bellaband je rits en knoop open kunt doen zonder dat je broek afzakt. En zonder dat iemand er iets van ziet. Een siliconen strip houdt de Bellaband stevig op z’n plek. Na de bevalling kun je met de Bellaband je positiebroeken, die nu te ruim zitten, nog een aantal weken doordragen. En daarna kun je weer eerder in je oude broeken, met de rits en het knoopje open. Ook kleedt de Bellaband je babybuikje mooi af.

Corrigerend ondergoed

Na de bevalling is je buik vaak wat dikker en slapper dan voordat je zwanger werd. Zelfs vrouwen die al snel na de bevalling weer op hun oude gewicht zitten kunnen hier last van hebben. Corrigerend ondergoed (shapewear) kan dan helpen om je een mooi figuur te geven onder je kleding. Er zijn van allerlei soorten corrigerend ondergoed, zoals:
  • Corrigerende slips, hipsters of boxers. Deze vallen hoger dan gewone onderbroeken, zodat je buik of losse vel er niet overheen kan golven.
  • Corrigerende hemden
  • Corrigerende onderjurken en onderrokken
  • Corrigerende leggings
  • Corrigerende body’s

Kleding die een buikje camoufleert

Kleed je slank

Lukt het je maar niet om die laatste zwangerschapskilo’s eraf te krijgen? Of zit je weer op je oude gewicht, maar heb je wel een buikje overgehouden aan de zwangerschap? Kies dan voor kleding die de aandacht van je buik afleidt en tegelijkertijd de positieve kanten van je figuur benadrukt. Want na de bevalling wil je geen pijnlijke vragen krijgen, zoals ‘Wanneer ben je uitgerekend?’ of ‘Wordt dit je eerste kindje?’. Het dragen van kleding die niet (meer) bij je figuur past, kan ervoor zorgen dat je nog steeds of weer zwanger lijkt. Maar het goede nieuws is dat je met de juiste kleding juist het tegenovergestelde effect kunt krijgen. Je krijgt dan opmerkingen zoals ‘Zo! Jij bent afgevallen zeg!’. Terwijl dat stiekem helemaal niet zo is. Wil jij je slank kleden? Ga dan voor donkere kleuren, effen stoffen, de juiste halslijn, een flatterend model en de juiste maat.

Donkere kleuren

Donkere kleuren maken slank. Ze leiden de aandacht van probleemgebieden af en helpen zo de minder sterke punten van je lichaam, zoals een buikje, te verbergen. Zorg er dus voor dat je een paar donkere basics in je kledingkast hebt. Zwart kleedt het beste af, maar ook in andere donkere tinten, zoals donkerblauw, bruin en donkergrijs lijk je slanker. Combineer je donkere basics voor een frisse uitstraling met andere tinten of gekleurde accessoires.

Effen kledingstukken

Heb je een buikje dat je wilt camoufleren? Draag dan effen stoffen. Vermijd printjes, want hierin vallen rondingen juist extra op.

De juiste halslijn

Koop kleren met een V-hals, ronde hals of boothals, want deze trekken de aandacht naar je bovenlijf en dus weg van je buik. Bovendien helpt een V-hals om je lichaam een meer verticale lijn te geven, zodat gebieden die door de zwangerschap een slappe huid hebben gekregen minder opvallen.

Een flatterend model

Hallo hoge taille, doei buikje!
Heb je een buikje overgehouden aan de zwangerschap? Draag dan geen broeken of rokken met een lage taille, want daar gaat je buikje overheen golven, zodat je dikker lijkt dan je bent. In kledingstukken met een hoge taille lijk je juist slanker dan je bent. Dus doe je zelf een plezier en koop rokken en broeken met een hoge taille.

Een taillerok valt, zoals de naam al zegt, op je taille (middel). Dit is het smalste deel van je bovenlichaam. Kies voor een A-lijn of voor een klokkend model. Dat zit strak om je middel en loopt naar onderen toe wijd uit.

Een spijkerbroek met een hoge taille noem je een high waisted jeans. Omdat een high waisted jeans hoog valt, lijken je benen er langer en slanker in. En hij kleedt je buikje mooi af, omdat hij erboven valt. Bovendien is met een high waisted jeans het bouwvakkersdecolleté verleden tijd!

Blousontop
Een blousontop is een wat wijder shirt met een elastische tailleband aan de onderkant. Hierdoor ontstaat er een bloezend effect: de stof golft over de tailleband heen. Doordat de stof van een blousontop los om je buik valt, is deze ideaal om een buikje te verbergen.

Wikkelshirts en wikkeljurkjes
Wikkelshirts en wikkeljurkjes zijn heel geschikt om een buikje te verbergen, terwijl ze andere lichaamsdelen, zoals de nek en het decolleté, juist accentueren.

De juiste maat

Draag kleding in de maat die je nu goed past. In te strakke kleding lijk je veel dikker dan je bent; ieder vetrolletje en ongewenste ronding valt er in op. Te grote kleding maakt je vormeloos, want je verbergt er niet alleen je probleemgebieden mee, maar ook de sterke punten van je lichaam.

Accessoires

Draag accessoires zoals een sjaaltje of lange ketting. Deze creëren een verticale lijn, waardoor je langer en slanker lijkt. Bovendien trekken leuke accessoires sowieso de aandacht, zodat je probleemgebieden minder opvallen.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je kledingmissers?Hoe voorkom je kledingmissers?Het overkomt iedereen wel eens, een te nauwe blouse, kleding in de verkeerde kleur of de verkeerde maat. Het zijn enkele…
Corrigerend ondergoed heren: soorten en merkenCorrigerend ondergoed heren: soorten en merkenWie denkt dat corrigerend ondergoed niets voor heren is heeft het mis. Waarom zouden mannen niet ook hun figuur wat mooi…
Spanx, corrigerend ondergoed HollywoodstyleSpanx is een Amerikaans bedrijf welke gespecialiseerd is in corrigerend ondergoed. Onder celebs is het merk Spanx helema…
Positiekleding aanschaffen, wat heb je nodig?Positiekleding aanschaffen, wat heb je nodig?Wanneer je zwanger bent, komt er een tijd dat je je eigen strakke spijkerbroek opeens niet meer past. Het is dan zaak om…

Je okselhaar verven. Groen, roze of blauw?Je okselhaar verven. Groen, roze of blauw?Je okselhaar scheren hoeft niet meer als je mee wilt doen aan de trend om je okselhaar te verven. Op de catwalk kan je t…
De carrière van Frans Molenaar (1940-2015)Op vrijdag 9 januari 2015 stierf modeontwerper Frans Molenaar, een van de bekendste Nederlandse couturiers. Nadat hij in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 789083, Pixabay
  • http://idealistmom.com/2013/06/tips-for-postpartum-fashion/
  • http://louland.nl/meer-weten/louland/sluitband-louise-medisch-belicht/
  • http://www.babycenter.com/0_baby-magic-look-10-pounds-thinner-right-after-baby_10327826.bc
  • http://www.babycenter.com/101_10-things-to-wear-before-during-and-after-pregnancy_10369711.bc
  • http://www.bellyfashion.nl/bellaband-black
  • http://www.ebay.com/gds/What-Is-a-Blouson-Top-/10000000205702134/g.html
  • http://www.modewijzer.com/advies/mode-nieuwe-mama.htm
  • http://www.motherhood.com/Shop_MotherhoodNursing/post-pregnancy-clothes.asp
  • http://www.queenbee.com.au/category-post-pregnancy-clothes-147.aspx
  • http://www.shop4mama.nl/Voedingskleding-tips
  • http://www.wikihow.com/Dress-After-Pregnancy
  • https://www.zalando.nl/high-waisted-jeans/
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.