Hoe houd je je badpak of bikini mooi?

Hoe houd je je badpak of bikini mooi? Je wilt je nieuwe bikini of badpak graag zo lang mogelijk mooi houden, maar hoe doe je dat? Zwemkleding verkleurt namelijk onder invloed van zonlicht en chloor en ruwe oppervlakken beschadigen de stof. Als de stof is beschadigd ontstaan er dunne plekken en verdwijnt de elasticiteit. Toch kun je daar wel iets aan doen. Spoel je zwemkleding goed uit na gebruik en was het zorgvuldig. Een net gewassen bikini of badpak wring je niet uit, maar je knijpt het water er voorzichtig uit en laat het liggend drogen.

Waar wordt een badpak of bikini van gemaakt?

Zwemkleding moet elastisch zijn, met een goede pasvorm. Het bestaat meestal voor ongeveer 80% uit polyamide en 20% elastomeer. Elastomeer is een soort rekbaar rubber wat gemakkelijk breekt. Het wordt meegeweven in de stof om deze soepeler te maken en het draagcomfort te verhogen. Chloor, shampoo, ruwe oppervlakken en waterglijbanen tasten het elastomeer aan en veroorzaken beschadigingen. Elastomeer is wel bestand tegen transpiratievocht. Op plaatsen waar het elastomeer is verdwenen ontstaan dunne plekken en is de rek uit de stof. Zwemkleding met elastomeer is vooral geschikt voor mensen die af en toe zwemmen.

Zwemkleding voor trainingen en dagelijks gebruik

Zwemkleding die wordt gebruikt voor trainingen en dagelijks gebruik heeft veel te verduren. Kies dan voor zwemkleding met weinig elastisch materiaal. Deze zwemkleding is sterker, kan tegen chloor en de kleuren blijven langer mooi. Maar het is ook zacht, droogt snel, heeft veel draagcomfort en slijt minder snel.

Verkleuring van zwemkleding

Zwemkleding kan verkleuren of vaal worden onder invloed van zonlicht, chloor, zout water, shampoo, deodorant en zonnebrandmiddelen. Om verkleuring tegen te gaan leg je de zwemkleding, na aanschaf, in water met azijn. Neem één eetlepel azijn op een kwart liter water. Laat het een half uur weken en spoel de zwemkleding uit.

De invloed van chloor op kleuren

Kleuren vervagen onder invloed van chloor, zeker in combinatie met zonlicht. Om verkleuring te voorkomen neem je eerst een douche voordat je gaat zwemmen. Doordat de zwemkleding is verzadigd met zuiver water, neemt het minder chloor op. Spoel badkleding meteen na gebruik uit in schoon, koud water. Bij thuiskomst was je je zwempak of bikini meteen met een sopje om de chloorresten te verwijderen. Chloor tast de zwemkleding namelijk ook nog aan wanneer deze is uitgespoeld en opgedroogd.

Natuurwater

Vooral witte- en zilverkleurige zwemkleding verkleurt in natuurwater. Pas daar dus mee op!

Zonnebrandmiddelen

Wanneer zonnebrandmiddelen, vooral de olie, in aanraking komen met de stof van zwemkleding, veroorzaken ze lelijke vlekken. Je kunt dit voorkomen door je eerst in te smeren met een zonnebrandmiddel en het een half uurtje in te laten trekken. Daarna trek je je zwemkleding aan. Als je jezelf opnieuw in moet smeren, vermijd dan het contact met je bikini of badpak.

Shampoo

Na het zwemmen wil je graag lekker douchen. De meeste mensen houden hun badpak of bikini dan aan en wassen het haar met shampoo. Maar in sommige shampoos zitten stoffen die de zwemkleding aan kunnen tasten. Spoel je zwemkleding daarom meteen na het douchen uit met koud water.

Waterglijbanen en ruwe oppervlakken

Waterglijbanen en ruwe oppervlakken beschadigen de stof van je bikini of badpak. Er ontstaan dunne plekken en de stof wordt pluizig. Wil je toch van de glijbaan? Trek dan je oude zwemkleding aan! Een ruwe ondergrond kun je bedekken met een handdoek voordat je er op gaat zitten, of ga op zoek naar een ander plekje.

Het wassen van zwemkleding

Spoel je badpak of bikini na het zwemmen meteen uit in koud, schoon water. Door het spoelen verdwijnen schadelijke stoffen zoals chloor, zout en zand. Stop natte zwemkleding niet in een luchtdichte tas. Bacteriën en schimmels krijgen dan de kans om zich te vermenigvuldigen. Haal bij thuiskomst meteen je zwemkleding uit de tas en was het in lauw water met wat fijnwasmiddel. Was bij voorkeur met de hand. De meeste zwemkleding kan wel in de wasmachine worden gewassen, maar dit beperkt de levensduur. Als je toch in de wasmachine wilt wassen, kies dan voor een fijn wasprogramma en een fijnwasmiddel. Was alleen de badkleding en stop er geen andere was bij in. Het is beter om je zwemkleding niet in het sop te laten liggen, maar spoel het goed uit met schoon, lauw water. Gebruik liever geen wolwasmiddel of wasverzachter. Het legt een film over de stof, waardoor de rek verdwijnt en de levensduur wordt verkort.

Hoe kun je badkleding drogen?

Knijp je badpak of bikini goed uit na het wassen, niet uitwringen! Uitwringen beschadigd de stof. Het vermindert de elasticiteit, waardoor de rek verdwijnt en de stof gaat lubberen. Als de badkleding goed is uitgeknepen, kun je het op een hanger hangen of liggend laten drogen. In de volle zon droogt de stof snel, maar zonlicht tast de elasticiteit aan en verkleurt je badkleding. Laat je badpak of bikini daarom drogen op een plek in de schaduw.

Zwemkleding kopen

Koop zwemkleding in de juiste maat. Dus niet een maat te klein of te groot. Meestal is de juiste maat de kledingmaat. De stof van te kleine zwemkleding wordt, tijdens het dragen, steeds uitgerekt waardoor slijtage optreedt. Bovendien zit het minder comfortabel. Neem ook geen maat te groot want zwemkleding wordt wijder in het water. Zwemkleding moet goed aansluiten, vooral aan de randen. Pas zwemkleding voordat je het koopt en doe wat rek- en strekoefeningen om te kijken of het goed blijft zitten. Let bij het passen ook op de kwaliteit van de stof. Twijfel je nog? Ga dan naar een winkel en vraag daar om een goed advies.
© 2015 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemkleding in het buitenland: bikini, topless, naaktZwemkleding in het buitenland: bikini, topless, naaktIn Nederland kan je rustig in je zwempak, bikini of zelfs topless aan het strand liggen, terwijl in de Verenigde Staten…
De juiste bikini voor jouw lichaamZoals niet alle kleren even mooi staan bij de verschillende lichaamsvormen, staan ook niet alle bikini’s even mooi. Wat…
Welke bikini past bij mijn figuur?Bikini's zijn er in alle soorten en maten. Daarom kan het moeilijk zijn om een bikini te vinden die er mooi uitziet en g…
Welke bikini bij wat voor lichaamstypeHet wordt weer steeds warmer in Nederland. Dit betekend dat het tijd is om zwemkleding te gaan kopen en heerlijk op het…

Wat is een Dirndl?Wat is een Dirndl?Een Dirndl is een Beierse en Oostenrijkse klederdracht. Eigenlijk is Dirndl het verkleinwoord van Dirn, de Beierse-Ooste…
Maten kledingstukken en accessoiresMaten kledingstukken en accessoiresKleding en accessoires kopen we al eeuwenlang. Niet iedereen vindt het leuk om naar de winkel te gaan om kleding te kope…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • http://www.body-fashion-foundation.nl/informatie/badkleding-mooi-houden/
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/mode/22865232/__Hoe_blijft_mijn_bikini_mooi___.html
  • http://www.zwemkleding.nl/nieuws/zo-houd-je-je-zwemkleding-mooi
  • http://www.gratis-tips.nl/beauty-mode/badkleding-mooi/
  • http://www.zoetie.eu/badkleding_onderhouden.htm
  • http://www.sporthuisolympia.nl/zwemmen/hoe-houd-je-badkleding-mooi/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 14-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.