Zo kies je de bril die bij je past

Zo kies je de bril die bij je past Het kopen van een bril is niet altijd gemakkelijk. Er zijn honderden soorten en modellen, dus hoe kies je de juiste? Niet elke bril zal even goed bij je gezicht passen. Terwijl sommige monturen je jaren jonger maken, zorgen weer anderen voor een strenge en harde uitstraling. Waar moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe bril?

Bril en gezichtsvorm

Waarom staat een rond brilletje de één wel, en de ander niet? En hoe komt het toch dat sommige monturen jouw gezicht in het niet laten verdwijnen? Het heeft allemaal te maken met je gezichtsvorm. Die bepaalt of een bepaald montuur jou al dan niet op het lijf geschreven is. Vergeet dus even die trendy hipsterbril. Ben je echt op zoek naar maximale uitstraling, neem dan eerst een kijkje in de spiegel.

Mogelijke gezichtsvormen

Elk gezicht is uniek. Toch kunnen gezichten globaal worden onderscheiden in zes gezichtsvormen:
  • Het ovale gezicht
  • Het ronde gezicht
  • Het vierkante gezicht
  • Het langwerpige gezicht
  • Het hartvormige gezicht
  • Het diamantvormige gezicht

De juiste bril voor een ovaal gezicht

Als je een ovaal gezicht hebt heb je geluk, want bij deze gezichtsvorm passen de meeste monturen. Het ovale gezicht is doorgaans symmetrisch. Je kunt kiezen uit de volledige collectie van je opticien of je online brillenwinkel. Van een stoere pilotenbril tot vierkante of ronde glazen: het staat jou allemaal geweldig. Het enige nadeel: zoveel keus maakt de beslissing er niet gemakkelijker op!

De juiste bril voor een rond gezicht

Bij een rond gezicht is je gezicht rond de wangen en ogen het breedst. Je hebt een ronde kin en haarlijn. Bij dit type gezicht kun je de ronde monturen maar beter links laten liggen. Een rechthoekige bril zal je echter goed staan. Zo doorbreek je de ronde vorm van je gezicht en wordt je bril een echte eye-catcher.

De juiste bril voor een vierkant gezicht

Heb jij een markante kaaklijn en uitgesproken jukbeenderen? En hebben je wangen, kin en voorhoofd ongeveer dezelfde breedte? Dan heb je zeer waarschijnlijk een vierkant gezicht. Ronde en ovale vormen zijn jou op het lijf geschreven. Dit soort monturen verzacht de harde trekken van je gezicht. Hoekige monturen kun je maar beter vermijden.

De juiste bril voor een langwerpig gezicht

Een langwerpig gezicht is smal, en in de lengte ongeveer overal even breed. Heb jij een langwerpig gezicht? Dan zal een vierkant of rond montuur je prachtig staan. Zulke brillen brengen je lange gezicht optisch meer in evenwicht. En wat misschien niet onprettig is: met een lang gezicht kun je gerust kiezen voor een lekker groot of opvallend montuur!

De juiste bril voor een hartvormig gezicht

Is jouw gezicht breed van boven en loopt het naar je kin smal toe? Dan heb je waarschijnlijk een hartvormig gezicht. Een pilotenbril of een (gedeeltelijk) randloze bril passen goed bij jou. Of wat dacht je van een ronde of ovalen bril? Kies bij voorkeur voor zachte vormen. Wat overigens niet wegneemt dat sommige mannen met een hartvormig gezicht een hoekig montuur kunnen hebben. Veelkleurige brillen met opvallende vormen kun je maar beter vermijden.

De juiste bril voor een diamantvormig gezicht

Bij een diamantvormig gezicht zijn de jukbeenderen breed, maar de kin en het voorhoofd zijn smal. Herkenbaar? Kies dan voor een montuur dat je voorhoofd iets breder laat lijken. Een bril met afgeronde hoeken of ovalen glazen is een prima keus. Ook de randloze Sarah Palin-bril zal je beslist goed staan.

Bril en haarkleur

Ben je vastbesloten om de juiste bril te vinden, dan is niet alleen je gezichtsvorm maar ook je haarkleur belangrijk. Dat gele montuur mag je collega nog zo goed staan, als jij zelf rode krullen hebt is het voor jou misschien niet de juiste keuze. Haarkleur en de juiste bril: waar moet je op letten?
  • Bruin haar: laat de warmte van je haarkleur terugkomen in je brilmontuur. Met tinten als mahonie, goud, dieprood, legergroen, bruin of bordeaux zit je meestal goed.
  • Blond haar: als de ondertoon van je haar naar bruin neigt, kun je kiezen uit dezelfde kleuren als brunettes. Zo niet, dan ben je waarschijnlijk op je best met pasteltinten, antraciet, rood, zilver, blauw of groen. Kijk uit met zwart, want dat kan je gezicht hard maken.
  • Rood haar: kies bij voorkeur voor kleuren met een warme ondertoon. Daarbij kun je denken aan uitgesproken kleuren als chocoladebruin, zeegroen en koper, maar ook aan zachte tinten als kaki en crème.
  • Zwart haar: kies voor sterke en stoere kleuren, en vermijd pastels. Donkerblauw, paars, rood of metaal: jij kunt het allemaal hebben. Zelfs een gewaagd dierenprintje staat jou verrassend goed!
  • Grijs haar: bij het grijs worden van je haar verliest je gezicht aan kleur. Een bril is de ideale manier om je gezicht sprankeling en expressie te geven. Experimenteer gerust met felle kleuren, zoals marineblauw, rood en donkerpaars. Zwart en antraciet zorgen voor een sophisticated look.

Waar moet je verder nog op letten?

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je al een aanwijzing gegeven. Afgezien van je gezichtsvorm en haarkleur is ook je brilsterkte van belang bij het kiezen van het juiste montuur. Bij een leesbril is het bijvoorbeeld prettig om te kiezen voor een licht montuur dat goed aansluit bij de vorm van je gezicht. Dit voorkomt dat je bril tijdens het dragen voortdurend naar beneden zakt. Bovendien kun je dan gemakkelijker over je bril heen kijken. Ben je verziend, dan kun je kiezen uit vele soorten monturen. Bij dikke glazen met een hoge min-sterkte is een lichtgewicht kunststof montuur van harte aanbevolen. Een dun draadmontuur is minder geschikt, aangezien je brillenglazen daar aan twee kanten tussenuit zullen komen.

Conclusie

De tijd dat de bril voor nerds was, ligt al ruime tijd achter ons. De nieuwe generatie brillen is een heus mode-accessoire, met merken als Hugo Boss, Prada en Burberry. Mogelijkheden genoeg dus om je bril voor je te laten werken. Een goedgekozen bril versterkt je uitstraling en verzacht minder fraaie gelaatstrekken. Het omgekeerde is helaas ook waar: met een slecht gekozen bril maak je waarschijnlijk geen verpletterende indruk. Reden temeer om een montuur te kiezen dat bij je past. Je zult verrast zijn over wat de juiste bril voor jouw gezicht kan doen. Veel succes!
© 2016 - 2024 Vanekeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke bril past bij mijn gezicht?Welke bril past bij mijn gezicht?Het enorme aanbod aan brilmonturen komt qua design en functionaliteit tegemoet aan praktisch elke denkbare wens. Maar we…
Informatie over brillenVeel mensen moeten tegenwoordig een bril aanschaffen. Ze weten niet precies welke bril het mooiste bij hun gezicht zou p…
Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Ook als je flink bijziend of verziend bent, wil je er met een bril aantrekkelijk uitzien. En bovendien wil je graag dat…
Met een bril meer kans op een baanMet een bril meer kans op een baanUit een Brits onderzoek bleek dat mensen met een bril eerder een baan krijgen dan mensen zonder bril. Het dragen van een…

Amerikaanse baby- en kinderschoenmaten omrekenenAmerikaanse baby- en kinderschoenmaten omrekenenIn de Verenigde Staten en Canada worden Amerikaanse baby- en kinderschoenmaten gebruikt. Deze zijn heel anders dan onze…
Espadrilles: zomers schoeisel uit het BaskenlandEspadrilles: zomers schoeisel uit het BaskenlandEspadrilles. Wanneer het zomer wordt, zie je ze weer overal. In alle kleuren en in verschillende maten en modellen. Effe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Hans Anders, Welke bril past mij mij? https://www.hansanders.nl/blog/welke-bril-past-bij-mij/
  • Lida Thiry Imago & Kledingadvies, Zo kies je de juiste bril bij jouw gezichtsvorm, 29 juni 2014. http://www.lidathiry.nl/?p=14605
  • Brillen24.be, Hoe het juiste montuur kiezen? Na te komen criteria. http://www.brillen24.be/bril/brilmonturen/
  • Manon-troppo, Welk brilmontuur bij dikke glazen? InfoNu.nl, 17 maart 2014. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/128896-welk-soort-brilmontuur-bij-dikke-glazen.html
  • Grandoptical.be, Eigentijdse topmerken. https://www.grandoptical.be/nl_BE/merken
Vanekeren (31 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.