De pareo: veelzijdig kledingstuk voor op het strand

De pareo: veelzijdig kledingstuk voor op het strand De pareo is een mooi, veelzijdig kledingstuk dat je op veel manieren kunt dragen. Wat is een pareo, waar komt hij vandaan, en waar kun je een pareo kopen? Als je een beetje handig bent kun je hem ook makkelijk zelf maken. Met de manier van dragen van een pareo kun je eindeloos variëren. Lees meer over dit simpele kledingstuk dat voor bescherming en comfort kan zorgen.

Wat is een pareo?

Een pareo is een grote omslagdoek die je kunt dragen als een rok of jurk, bijvoorbeeld op het strand. Hij is gemaakt van dunne, soepele stof, vaak veelkleurig en met mooie motieven. De doek wordt als een instant-kledingstuk gedrapeerd om het lichaam op het moment dat daar behoefte aan is. Er zijn veel manieren om een pareo te dragen.

Waar komt de pareo vandaan?

De pareo komt oorspronkelijk uit Tahiti. Maar ook de Romeinen gebruikten al grote omslagdoeken als kledingstuk; bij hen heette die alleen toga. In Indonesië is dezelfde doek bekend als sarong. Het is dus al een oud kledingstuk dat in verschillende culturen gebruikt werd en wordt.

Wanneer gebruik je een pareo?

Ben je bij het zwembad of op het strand dan draag je meestal badkleding, zoals een bikini. Of misschien zit je het liefste topless in de zon. Wil je even een wandelingetje maken of wat te eten halen dan voelt weinig verhullende badkleding niet altijd even comfortabel. In plaats van je helemaal te moeten omkleden kun je dan een pareo gebruiken om snel iets aan te trekken, of eigenlijk: om te slaan. En omgekeerd doe je hem zó weer af. Hij zit lekker luchtig en geeft voor het moment voldoende beschutting. Ook als het even fris wordt of als je jezelf tegen de zon wilt beschermen kan de pareo uitkomst bieden.

Eigenschappen van een pareo

De stof waarvan een pareo is gemaakt is licht van gewicht, dun en soepel, zodat die met gemak geplooid en geknoopt kan worden. Daarnaast moet de stof snel drogen en niet kreuken. De stof kan ook (gedeeltelijk) doorzichtig zijn. Gangbare materialen die worden gebruikt voor de pareo zijn bijvoorbeeld dunne katoen, polyester en viscose. Omdat zulke stoffen weinig wegen is de pareo makkelijk mee te nemen.

Een pareo aanschaffen

Pareo's zijn in veel kleuren, prints en verschillende maten te koop. Je hebt al een pareo van een euro of 5, maar ze zijn ook te koop voor een veelvoud hiervan. Je hebt pareo's die samen met een bikini een bij elkaar passend setje badkleding vormen, in dezelfde print. De bekende postorderbedrijven voor kleding hebben allemaal pareo's in de collectie badkleding.

Zelf een pareo maken

Je kunt een pareo ook makkelijk zelf maken. Eigenlijk betekent dat alleen maar een lap stof afzomen op de naaimachine. Wie een naaimachine kan bedienen en een zoompje kan maken kan ook zelf een pareo maken. Het voordeel is dat je zelf de grootte kunt bepalen. Zorg dat je een dunne soepele stof kiest die aan beide kanten bedrukt is. Voor de hoeveelheid stof kun je nagaan hoe groot je je pareo wilt hebben. Het hoeft niet zo precies. Een veel voorkomende maat is ongeveer 180 x 120 cm. Kies je stof uit die op de rol 140 cm breed is, dan heb je dus genoeg aan een lengt van ruim 180 cm stof. Een beetje extra kun je rekenen voor het (rol)zoompje. De stof is in de fabriek aan de zijkanten al afgezoomd, de zelfkant. Daar hoef je niets aan te doen, tenzij je de maat wilt aanpassen door er een reep stof af te knippen. Neem een geschikt garen voor de stof, in een bijpassende kleur. Zoom alle randen af en klaar is je pareo!

Hoe draag je een pareo?

Er zijn vele manieren om een pareo dragen. Er zijn zelfs filmpjes op internet te vinden met instructies voor het omdoen van een pareo.
Het enige wat je hoeft te onthouden is dat je niets verkeerd kunt doen: juist de nochalance van het kledingstuk is onderdeel van zijn charme! Begin eens om de pareo om je middel of heupen te slaan en de uiteinden vast te knopen. Je kunt hem daarvoor eventueel eerst recht of schuin dubbelvouwen. Of sla de doek van achter naar voren om je heen onder je armen, over de borsten. Maak een knoop voor de borsten, zodat een soort strapless jurk ontstaat. Een niet al te grote pareo kun je ook als hoofddoek gebruiken, bijvoorbeeld om je haar te beschermen.
Kijk eens op internet voor andere variaties, of sla aan het experimenteren met je pareo; de mogelijkheden zijn eindeloos!
© 2011 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Papeete, de hoofdstad van TahitiPapeete is één van de de grootste steden in de Pacifische oceaan. Je kunt er de kolonialistische architectuur bewonderen…
Plinius en de ChristenvervolgingDit artikel bespreekt de kijk van de gouverneur Plinius, ook wel Plinius de Jongere, uit de 1e eeuw na Christus, over de…
Een goedkope en leuke frontriem maken doe je zoDe paardensport is een dure sport. Toch zijn er veel kleine dingen die de paardensport goedkoper kunnen maken. Zo kun je…
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…

Biologische kledingBiologische kleding wordt steeds populairder en dit is niet zonder reden. Er wordt gemiddeld 42 liter water verbruikt om…
Mode van toen tot nuMode van toen tot nuMode is steeds in beweging. In de afgelopen decennia hebben zich vele ontwikkelingen voorgedaan. Van wijde rokken in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edgardo W. Olivera, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.yunomi.nl/artikel/een-pareo-draag-je-zo
  • http://www.libelle.nl/2010/07/libelle-magazine-blad-mode-vakantie-uitjes-shopping-pareo-mode/
  • Eigen ervaring
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.