Mode: najaarskleding

Mode: najaarskleding Op een of andere manier hebben veel mensen er een hekel aan om aan de herfstkleding te denken. Het doet de herfst dichterbij brengen en dat heeft toch bij veel mensen een negatieve inslag. Kortere dagen, guur weer met veel regen en wind. Behalve dat de herfst nog heel mooie zonovergoten dagen op kan leveren, biedt het ook nog zoveel meer. Bijvoorbeeld hele leuke kleding die beduidend afwijkt van het zomergoed.

Overgang seizoenen

Sommige seizoenen glijden moeiteloos in elkaar over, maar zo niet de zomer naar de herfst. Van een vrolijke, mooie, zonovergoten periode stappen we – in ieder geval gevoelsmatig – zo het druilerige weer van de herfst binnen. Dat ligt wat genuanceerder, want het kan nog prachtig weer zijn in de herfst en bovendien heeft de herfst zo haar charme. Daar moeten we alleen wat meer de nadruk op leggen.
Behalve het gezellig in huis maken is ook de kleding wezenlijk anders.

Warme kleding

Vaak voelt de overgang van de zonnige zomer naar de gure herfst als koud aan, maar de temperatuur daalt maar traag. Het gevolg is dat we soms te warme kleding voor het seizoen dragen. Dat maakt de herfst ook moeilijker qua kleding, want het is misschien nog niet echt koud, de gevoelstemperatuur is dat wel en dus kleding we ons erop. De oplossing is uiteraard lagen kleding dragen en de kleding in lagen dragen mag weer.

Kleuren

De kleuren voor het najaar zijn behalve de bekende grijs- en zwarttinten ook allerlei groen- en turkooistinten. Omdat turkooi erbij hoort en dat een blauwe inslag heeft, kent de herfst ook wat diep warme blauwtinten. Tenslotte kan het blauw weer mooi met wat warm bruintinten gecombineerd. Dat bruin geeft weer dat herfstige gevoel, maar gecombineerd met een groen of turkooistint, wordt het plots een stuk vrolijker.

Wat is er zoal?

Zoals gezegd mogen wat lagen wel en deze krijgen vorm middels lange rechte bloesjes en een pantalon met rechte pijp of rok tot op de knie, eventueel de blouse met een ceintuur dragen om de taille te benadrukken en daarover heem een lang vest. En vergeet de grote sjaal niet. Als het geheel toch nog te warm is, is de blouse zonder het vest ook perfect.

De blouse mag ook vervangen worden door een korter jurkje (klokkende rok of marie antoinette stijl) wat je met een legging kunt dragen. Het jurkje is zonder mouwen of met kort mouwtje en het vest is prima als het jurkje net even te fris is. Bovendien kan het vest ook vervangen worden door een jasje. Een korter model (tot op de heupen), iets uitlopend en met een strik of dunne riem de taille benadrukkend, staat dit heel vlot met het wijd uitlopende rokje van de jurk eronder. Het jasje is van een rijk ogende stof als zoals velours.

De stoere bloesjes met korte mouw (op een donkerblauwe spijkerbroek bijvoorbeeld) zijn er ook in combinatie met armwarmers. De hele dag is het goed met korte mouwen lopen en in de namiddag wordt het net iets frisser … dan de armwarmers aan.

De grove kabels in de vesten en truien mogen ook weer. Waren ze in de jaren zeventig mateloos populair, ze zijn lang weggeweest. Maar huisvlijt in de vorm van het breien van grote truien en vesten, is weer helemaal in de mode. De lange grove vesten worden iets vrouwelijker met dunne leren riemen in een bijpassende kleur.

Voor de feestelijke gelegenheden mag satijn weer. Diep antraciet grijze tinten gecombineerd met zwart voor een sjiek effect of met diepblauw voor een iets zakelijker effect. Combineer het in dat geval met een eenvoudig colbert en laat de nadruk op de blouse liggen.

Accessoires

De accessoires zijn over het algemeen wat grof. Hout en grote stenen sieraden in dezelfde diepe kleuren als de kleding. De tassen zijn van suède of jute en hebben vooral een stoer uiterlijk. Groot is het model en dat is voor veel vrouwen een uitkomst. Handschoenen zijn gebreid en hebben bijpassende mutsen, allemaal in dezelfde diepe kleuren als de kleding.

Laarzen gaan het weer goed doen, halfhoog of hoog en allemaal met een relatief hoge hak, een beetje stoer ogend maar wel met een comfortabele leest en waarmee je moeiteloos de bossen in kunt.

Tot slot

Natuurlijk hoef je niet je complete garderobe te vernieuwen, maar kijk goed naar de kleuren die je in je kledingkast hebt hagen en welke nieuwe kleuren en modellen in de mode zijn. Combineer handig en zorg voor een aantal goede basisstukken. Kan je er volgend jaar weer mee door.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
We gaan weer cocoonenWe gaan weer cocoonenWe gaan de herfst in en dat wil zeggen dat we het binnen lekker gezellig gaan maken. De herfstkleuren komen weer tevoors…
Universele kleuren in kledingUniversele kleuren in kledingEr zijn van die kleuren die het overal en altijd goed doen. Kleuren die iedereen zomer, herfst, lente of winter –type oo…
Universele modekleuren voor de winterUniversele modekleuren voor de winterHet sterk veranderende modebeeld van jaren geleden is voorbij, alles mag en kan. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker…
Kledingadvies voor mensen met bruin haar en blauwe ogenKledingadvies voor mensen met bruin haar en blauwe ogenJe hebt bruin haar, blauwe ogen en een lichte huid, wat kan je dan het beste aan doen qua kleuren? Waar moet je vooral o…

Welke jas past bij mijn figuur?Er bestaan heel veel verschillende soorten jassen, maar niet elke jas is geschikt voor elk figuur. Zo kun je als je grot…
Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Een mooi shirt gekocht in een opvallende kleur? Heel leuk, maar thuisgekomen gebeurt het weet hoe vaak dat je vertwijfel…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.