Winterkleding ... nepbont is mode

Winterkleding ... nepbont is mode Tja, wat beter jezelf voor de kou wapenen dan bont of een vacht te dragen. Alleen het echte bont is not done, dus doen we het met netbont. De vraag is dan alleen of nepbont dezelfde warmte geeft of het alleen om “de buitenkant” gaat. Hoe het ook zij, een mode item is het al even en zien we alleen nog maar meer in het straatbeeld.

Bont of nepbont?

Dieren die alleen voor het bont gefokt worden in kleine kooien is not done en terecht. Er is voor de mens meer dan voldoende mogelijkheid om zich op andere manieren warm te houden. Anders was het in het verleden bij de jagers die leefde van het vlees en zich konden warmen met de vacht.

Dat het bont nog steeds als mooi wordt gezien is evident, het zachte en harige wat luxe uitstraalt vinden we nog steeds mooi. En dus is de mens zo inventief om nepbont te maken. Niet die natuurlijke jas om je heen, maar het kan er wel heel leuk uitzien. En omdat het (nep)bont helemaal in de mode is, zie je nog veel meer producten die voorzien zijn van het gewilde bont.

Kleding

Jassen

Als we ons beperken tot de kleding komen we in ieder geval uit bij de jas. Van een kort bolerojasje over een leuke avondoutfit tot een lange jas die over de knieën komt en ons letterlijk en figuurlijk inpakt. Opvallend is dat ook de jassen veel meer variëren als het gaat om de kort- of langharige vacht. Waarbij de kleuren in heel natuurlijke kleuren zijn van beige/bruin-tinten tot grijs/zwart-tinten. Vaak heel naturel in het betreffende kledingstuk variërend in kleur. De jassen zijn veelal mooi getailleerd.

Soms wordt het bont afgewisseld met leer, maar opvallend is dat veel jassen zonder allerlei andere stoffen worden gemaakt. Zelfs knopen en ritsen zijn nauwelijks zichtbaar. De kraag is over het algemeen groot en kan lekker om de hals en de onderkant van het gezicht geslagen worden.

Gilet

Veder is het bont in de kleding alleen terug te vinden in het gilet. Veelal een gilet dat je met een warme wollen wintertrui lekker zo buiten kunt dragen. Je bent op deze manier iets vrijer in je bewegingen. Ook de gilets worden in de beige/bruin-tinten en grijs/zwart-tinten gemaakt en als je deze combineert met een dikke trui in dezelfde kleurcombinatie, maak je er meteen een geheel van. Lekker stoer op een zwarte- of donkerblauwe spijkerbroek met hoge laarzen.

Schoeisel

Schoenen

De schoen is uiteraard van leer en wordt decoratief voorzien van een veter en een randje bont aan de bovenzijde. In beige- en grijstinten te koop met een hak variërend van 4 tot 5 centimeter om lekker door te stappen of 10 centimeter om quasi chique met een strak jurkje voor de dag te komen.

Laarzen

Veel laarzen, heel veel laarzen en uiteraard van leer (bij voorkeur ook de schacht van leer) met een laag bont er overheen. Enerzijds omdat het er leuk en stoer uitziet met een spijkerbroek en anderzijds omdat het bij een stevige wandeling lekker warm is. De hakken zijn maximaal enkele centimeter, maar bij voorkeur plat (iets minder chique maar wel comfortabel). Het loopt allemaal niet echt gracieus, maar voor wie er graag stoer uitziet en lekker gemakkelijk wil lopen, is er keuze genoeg.

De halfhoge of enkellaarsjes zijn vaak voorzien van veters en de bovenste rand is bont. In zijn geheel om te slaan of alleen de voorkant. Zie blijft het bont, wat eigenlijk aan de binnenzijde zit, goed zichtbaar.

Alle laarzen zijn in diverse kleuren van heel licht (beige- en zandtinten) tot diepzwart afgezet met grijsbont.

Accessoires

Veel accessoires deze winter om de outfit af te maken. En alle kleurcombinaties in de natuurlijke kleuren zijn beschikbaar. Enkele voorbeelden:
  • Tassen, waarbij de flap van de tas van bont is. Van kleine tasjes die gewoon handig zijn om het hoogstnoodzakelijke mee te nemen, tot de grote shoppingbag, waar je halve bezit in meegenomen kan worden. Sommige merken hebben zelfs een bijpassende portemonnee en sleutelhanger.
  • Oorwarmers, natuurlijk de oorwarmers. Deze zijn er al enkele jaren en waren ze eerst van wol, nu zijn er veel voorzien van leuk bont.
  • Handschoenen, de handschoenen worden bijpassend bij de oorwarmers geleverd. En het leer is geheel of gedeeltelijk voorzien van leuk bont. Bovendien zien we steeds meer varianten met wanten.
  • Muts, niet zozeer de hoed, maar de muts die je lekker tot nagenoeg over de oren kunt trekken houden je hoofd lekker warm. Soms heeft de muts de bekende oorflappen, erg stoer!

Tot slot

Je kunt het haast zo gek niet bedenken of het is in bovenkleding en bijpassende spullen wel te bedenken met nepbont. Wel zo veel mogelijk in natuurlijke kleuren. De vrouw die er graag stoer uitziet of de chique combinatie maakt met avondkleding, kan de winter echt haar lol op!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen tussen echt bont en nepbontEcht bont herkennen is niet moeilijk. Door een paar eenvoudige testjes te doen in de winkel kun je er achter komen of je…
Mode: diervriendelijke dierenprintMode: diervriendelijke dierenprintDe dierenprint is weer helemaal in de mode, maar dan de diervriendelijke versie. In hoeverre diervriendelijk helemaal di…
Nepbont vaak toch echt bont(Nep)bont is elke winter weer een grote trend. Het is eigenlijk een blijvende trend. En het is natuurlijk ook lekker war…
Modetrends voor het najaar en de winter van 2020/2021Modetrends voor het najaar en de winter van 2020/2021De oversized kledingtrend is er al jaren en blijft maar steeds terug komen. Het wordt steeds wijder, langer en volumineu…

De stijliconen van de jaren ‘60De mode van nu wordt voor een groot deel bepaald door eerdere mode en stijliconen van vroeger en nu. In de afgelopen dec…
De stijliconen van de jaren ‘50De mode van nu wordt voor een groot deel bepaald door eerdere mode en stijliconen van vroeger en nu. In de afgelopen dec…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.